Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

Populismul a ajuns o vorbă celebră. O auziți în fiecare zi, aruncată în chip de acuzație și în loc de explicație. De populism sînt vinovate întotdeauna personajele și partidele politice neliberale. Toate situate, prin idei și inițiative, în afara ideologiei dominante în occident. Liberalismul e, azi, biblia politică a numeroase guverne occidentale și a marilor organisme supranaționale ca Uniunea Europeană și ONU dar și al mediilor artistice, de presă și academice dar a început să aibă probleme. Mai întîi, la alegeri. În Marea Britanie, Statele Unite, Italia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Cehia, Slovenia, Austria, alegătorii au respins ideile liberale și au votat pentru partide care nu acceptă asemenea valori. În rezumat, valorile liberale înseamnă, printre altele, un sistem de migrație liber, austeritate economică cu deficit bugetar strict limitat și cheltuieli publice mereu în descreștere, așa cum o dictează normele UE, și, la fel de important, un rol proeminent pentru drepturile minorităților rasiale și sexuale. Partidele care resping aceste idei și au din ce în ce mai mult sprijin popular în occident pun accentul pe securitatea granițelor, limitarea migrației, revenirea la decizii economice și fiscale suverane, fără limitările aduse de normele UE și tratamentul egal, fără drepturi speciale, pentru minoritățile de orice fel. Ciocnirea acestor două tipuri de politică și valori era inevitabilă. După o lungă perioadă de supremație a liberalismului oficial, alegătorii s-au revoltat. În unele țări, ei au adus la putere partide care refuză sau demontează programele liberale. În alte țări, de pildă în Germania și în Franța, votul revoltaților nu a putut schimba regimul de guvernare dar a propulsat partide anti-liberale care sînt, acum, prima forță a opoziției. În această situație, cuvîntul ”populism” a făcut carieră. Toate partidele și personalitățile neliberale au fost declarate populiste. Această etichetă, înlocuită, uneori, cu termenul similar de ”iliberal” a încetat să mai descrie ceva clar și a devenit, pur și simplu, o acuzație gavă sau, chiar, o insultă. În fond, iliberali sau populiști sînt și partidul lui Orban în Ungaria și regimul comunist nord-coreean și mișcarea condusă de Președintele Trump și partidele care guvernează Italia dar și regimul șiit iranian. E limpede, din această înșiruire, că etichetele aplicate acestor regimuri și guverne nu descriu o realitate comună ci transmit o dezaprobare vehementă. În cazul Europei, lucrurile sînt, totuși, un pic mai ușor de clasificat. Populist e orice partid sau lider care nu vrea migranți, respinge dreptul la căsătorie al homsexualilor, își declară fidelitatea față de valorile creștine sau lansează programe economice și fiscale care nu se încadrează în rețeta zonei euro.

Recent, noul Prim Ministru italian Giovanni Conte a abordat în discursul inaugural susținut în fața Parlamentului acuzația de populism lansată împotriva guvernului italian încă înainte de instalare. Conte a remarcat că dacă a fi populist înseamnă a vorbi direct și a veni în ajutorul claselor de jos, al categoriilor profesionale tradiționale și al instituțiilor religioase și culturale ale țării, atunci guvernul italian se declară populist. Remarca lui Conte pare o figură retorică și e chiar asta. Dar nu numai atît. Cuvintele Primului Ministru italian conțin un argument simplu care ajută dacă e vorba să înțelegem mai bine ce e și de ce a apărut faimosul populism pe scena politică occidentală.

Marea întrebare care agită milioane de italieni în acest moment e: la ce bun am votat? Faptele spun, într-adevăr, că în Italia au avut loc alegeri pe 4 martie și că votul exprimat de alegători nu e respectat de chiar statul italian. În plus, același vot e privit cu ostilitate și întîmpinat cu declarații negative de înalți demnitari UE. Guenther Ottinger, comisar european, a vorbit de lecția pe care piețele financiare o vor administra italienilor care vor învăța, astfel, cum trebuie să voteze. Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a criticat marea eroare a alegătorilor italieni. Președintele Franței, Emanuel Macron, a lăudat „curajul” președintelui Matarella, deși curajul lui Matarella a însemnat exact nesocotirea voinței alegătorilor italieni. E limpede că alegătorii italieni și votul lor sînt considerate o probă de neînțelegere, ba chiar de inferioritate.

Cu alte cuvinte, interesele UE, stabilitatea zonei euro și echilibrul băncilor sînt mai importante sau au prioritate în fața alegerilor. Situația poate fi rezumată cu formula: alegerile democratice sînt o problemă pentru UE. Situația a explodat acum, dar nu e nouă. UE nu are o relație prea bună cu democrația electorală. În ultimii 20 de ani, votul danezilor, francezilor și al irlandezilor a fost respins de UE care a impus alături de guvernele statelor respective, repetarea mai multor referendumuri pierdute.

Cazul Marii Britanii e și mai cunoscut. Decizia de plecare din UE a fost luată prin vot democratic dar e contestată de politicieni, de funcționari și de media europeană, care o consideră o eroare ce trebuie reparată. Pînă și alegerea Președintelui american Donald Trump a fost primită ca o eroare provocată de alegători needucați și iresponsabili. E clar că elitele UE și, în general, elitele occidentale au o problemă cu votul, de regulă atunci cînd pierd. De aici, concluzia după care democrația electorală e de acceptat și lăudat atîta vreme cît confirmă valorile și deciziile elitelor. Era nu prea îndepărtată în care deciziile urmau votul e încheiată. Am intrat în timpuri în care procesul e invers: votul contează dacă urmează deciziile prealabile.

La nivel european, această contradicție are o explicație foarte clară: ca membre UE și, mai ales dacă au adoptat moneda euro, statele naționale ale Europei nu pot fi simultan integrate în euro, suverane și răspunzătoare în fața alegătorilor. Adoptarea monedei euro presupune supunerea în fața unor norme și decizii care nu mai sînt luate la nivel național ci la nivel UE. Uniunea monetară presupune și unificarea fiscală și bugetară în interiorul unui stat european integrat. În realitate, Uniunea Monetară, așa cum arată ea azi, nu e o uniune desăvîrșită. Deciziile și normele luate la nivel UE sînt aplicate de guverne care își păstrează, în teorie suveranitatea, sînt obligate să consulte electoratul și organizează alegeri libere. Dar, în limitele date de calitatea de stat membru, aceste alegeri nu trebuie să anuleze sau să schimbe deciziile luate de UE la nivel monetar și economic. Asta înseamnă că alegătorii nu pot decide schimbarea cursului economic al țării și, deci, nu mai au cum să ceară sau să foțeze schimbarea unei rețete care le-a înrăutățit viața. În acest punct, alegerile sînt, din ce în ce mai des, în Europa, libere și inutile. Democrația devine o chestiune de aparat și decizie superioară, în formularea dată de personaje tehnice și nealese, mult deasupra sau în afara statului național. Sau după formula unui istoric al politicii europene contemporane (Peter Mair): democrație fără demos. Direcția unei democrații formale, fără conținut popular e, după cîte se pare, o posibilitate și un viitor politic tot mai posibil. Revolta italiană ar putea pune capăt acestei situații, deși e de crezut, mai degrabă, că protestul va fi disipat sau blocat de forța administrativă, mediatică și politică a elitelor europene.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG