După ce în toamna anului 1962 artiștii din RSS Estonă au concertat timp de o săptămână la Chișinău și în alte localități din RSS Moldovenească, la sfârșitul lunii mai anul următor începea „săptămâna artei moldovenești în Estonia”.
Cu vreo 200 de case și o școală de opt ani la începutul anilor 1960, sătucul Hâjdieni, din raionul Orhei, era atât de mic încât nici nu apărea pe harta RSS Moldovenești. Școala sa, însă, cu cei 150 de elevi devenise cunoscută departe de hotarele basarabene.
În toți anii de putere sovietică, un automobil, mai ales, model „Volga” în ograda unui om de rând ținea de domeniul irealului, pentru că nu-i permitea buzunarul. Chiar dacă agonisea niște bani, erau de preferat... motocicletele. Acestea se puteau cumpăra mai ușor și erau mai accesibile ca preț.
Pentru N.S. Hrușciov, care-și propusese să întreacă Statele Unite la producția de lapte și unt, obținerea unui lapte cât mai gras la fermele colective din Uniunea Sovietică era o țintă nu mai puțin importantă decât cea a sporirii roadei de porumb la hectar.
Se părea la începutul anilor 1960 că un anunț în prealabil, o sală mai încăpătoare, o trupă muzicală sau, în lipsa acesteia, un acordeon sau un patefon era tot ce se cerea pentru ca, după o zi de muncă, tinerii să se adune la o serată dansantă.
De 1 Mai 1953 pe zidul Kremlinului de la Moscova urcaseră aceeași conducători ai Uniunii RSS, însă Stalin nu mai era printre ei.
Bazele învățământului superior în Basarabia au fost puse în 1926, odată cu transferul Facultății de Teologie a Universității din Iași la Chișinău.
Despre necesitatea unei instituții de învățământ superior agricol în Basarabia agrară, revenită în 1918 la trunchiul matern al României, se vorbea de mai demult. Vechiul regim țarist încercase în 1914 deschiderea unei instituții de studii agricole la Chișinău, însă fără succes.
Locuitoare a satului Popovca, raionul Căușeni, Ana Osipova lucra împreună cu soțul său în brigada de viticultori din sovhozul „Leontievo”. Mamă a patru copii, în decembrie 1962, la vârsta de 41 de ani, ea a născut cvadrupleți.
Fotbal între Prut și Nistru a început să se joace cu mult înainte de anexarea sovietică din 1940. Până atunci, diverse echipe basarabene au jucat în campionatul național al României, iar după cel de-al Doilea Război Mondial – în campionatul URSS.
Lăutarii de altă dată erau mult îndrăgiți și de păturile culte, și de oamenii din popor. Printre aceștia Costache Parno, lăutarul de prin părțile Bălțiului, era un nume vestit în întreaga Basarabie.
Până ca celebrul violonist american Yehudi Menuhin să concerteze la Chișinău, alți doi mari virtuoși ai viorii, David Oistrah și Leonid Kogan, au cules ovațiile publicului meloman local.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi