Linkuri accesibilitate

Cadoul „unchiului de la Hanoi” pentru Ana Osipova din satul Popovca, raionul Căușeni


Ministrul asigurărilor sociale al RSSM, O. V. Bikova, ii înmânează Anei Osipova cadoul lui Ho Chi Minh, 1963
Ministrul asigurărilor sociale al RSSM, O. V. Bikova, ii înmânează Anei Osipova cadoul lui Ho Chi Minh, 1963

Locuitoare a satului Popovca, raionul Căușeni, Ana Osipova lucra împreună cu soțul său în brigada de viticultori din sovhozul „Leontievo”. Mamă a patru copii, în decembrie 1962, la vârsta de 41 de ani, ea a născut cvadrupleți.

Vestea aceasta, după cum se vede, a ajuns până la Hanoi, capitala Vietnamului Democratic. Impresionat, președintele Vietnamului, Ho Chi Minh, i-a trimis mamei fericite un cadou – un cupon de mătase și fotografia sa color. „Dragă Ana Osipova, îi scria Ho Chi Minh. M-a bucurat foarte mult știrea că ați născut nu demult patru copii. Vă trimit Dumneavoastră și copilașilor Dumneavoastră un cadou vietnamez. Multe sărutări Dumneavoastră și copilașilor. Urez familiei Dumneavoastră multă fericire”. Și semnătura: „Unchiul Ho Chi Minh”.

Din nefericire, unul dintre cvadrupleți s-a stins din viață la naștere, însă ceilalți trei, Eugenia, Valeriu și Gheorghe, se simțeau bine și se aflau sub supravegherea permanentă a medicilor la Spitalul republican pentru copii. Patru surori medicale cu experiență făceau de serviciu zi și noapte la căpătâiul micuților.

Nici autoritățile RSS Moldovenești n-au stat cu mâinile în sân. Guvernul i-a dat familiei Osipov un ajutor de 500 de ruble, iar sovhozul „Leontievo” – o vacă pentru hrana copiilor.

Cadoul lui Ho Chi Minh i-a fost înmânat Anei Osipova de ministrul asigurărilor sociale al RSSM, O.V. Bîkova. Cu acest prilej, ea i-a oferit din partea Ministerului și un set de lenjerie pentru copii. La rândul său, Ana Osipova a rugat-o să-i transmită președintelui Ho Chi Minh cuvintele sale de recunoștință și urări de sănătate. Pe fotografia sa cu copii, ea i-a scris „unchiului de la Hanoi” că-l așteaptă în vizită la Popovca.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG