Linkuri accesibilitate

O săptămână a artei moldovenești în Estonia


Artiști amatori din RSS Moldovenească și RSS Estonă, iunie 1963
Artiști amatori din RSS Moldovenească și RSS Estonă, iunie 1963

După ce în toamna anului 1962 artiștii din RSS Estonă au concertat timp de o săptămână la Chișinău și în alte localități din RSS Moldovenească, la sfârșitul lunii mai anul următor începea „săptămâna artei moldovenești în Estonia”.

La acel sfârșit de primăvară, publicul estonian a avut ocazia de a admira arta coregrafică a ansamblului emerit „Joc”, spontaneitatea ansamblului de dansuri din Bender, măiestria capelei corale „Doina”, virtuozitatea orchestrei de muzică populară „Fluieraș”, iscusința instrumentală a orchestrei de jaz „Bucuria”, ritmurile alerte ale tarafului Casei de cultură din Orhei sau profunzimea octetului vocal feminin al Școlii pedagogice din Călărași. În total, peste 300 de artiști au evoluat pe scenele din Estonia. Între aceștia – soliștii Tamara Ciobanu și Gheorghe Eșanu, dansatorii Mocanu, Furnică și Forțu, tânăra cântăreață de operă, fermecătoarea Maria Bieșu.

Capela corala „Doina” cânta în fața publicului estonian, mai 1963
Capela corala „Doina” cânta în fața publicului estonian, mai 1963

Teatrul moldovenesc de stat „A.S. Pușkin” a prezentat în fața spectatorului estonian spectacolele „Ovidiu” de Vasile Alecsandri și „Casa mare” de Ion Druță , în roluri cu maeștrii M. Apostolov. C. Târțău, A. Baracci, Ch. Știrbu ș.a. La expoziția de artă moldovenească din Tallinn se puteau viziona lucrările grafice și acuarelele lui I. Bogdesco, D. Grigorașenco, Ya. Averbuch, pânzele lui M. Grecu, V. Rusu-Ciobanu, G. Sainciuc, I. Vieru, sculpturile lui L. Dubinovsky și C. Kobizeva. Printre peliculele „Moldova-film” rulate în cinematografele din Tallinn, Tartu, Pyarnu sau Vîru era și mult criticatul „Drum spre soare” al regizorului Kalik.

La invitația confraților de condei estonieni, la Tallinn s-au deplasat scriitorii Ion C. Ciobanu, B. Istru și P. Darienco, ministrul culturii. Conducătorul delegației guvernamentale era Ch. F. Iliașenco, președintele Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM.

„Săptămâna artei moldovenești în Estonia” a cules aplauzele și recunoștința publicului de pe litoralul baltic. În presa de la Chișinău au fost inserate câteva mesaje de înaltă apreciere și de mulțumire din partea unor reprezentanți eminenți ai culturii republicii-gazde. Toate - exclusiv în limba estonă.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG