Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

Istoria crizei Europene la care asistăm pare recentă. Ultimii cinci ani au adus într-o succesiune rapidă și - s-ar zice - nemeritată negații dure ale bijuteriilor principiale construite de Uniunea Europeană. Agresiunea militară a Rusiei a lovit din senin Ucraina, exact în momentul în care, la Bruxelles, Paris și Berlin, toată lumea celebra extinderea spațiului de civilizație european.

Principiul liberei circulații avea să se clatine sufocat de un val masiv de migrație dezlănțuit în vara acestui an. Reintroducerea controalelor de frontieră și chiar abolirea spațiului Scehngen aveau să fie evocate de însuși Cancelarul german Merkel. Tot în această vară, al treilea pachet de asistență pentru Grecia a lovit poate ireparabil sistemul monetar unic și a făcut evidente limitele integrării financiar-economice europene. În tot acest peisaj răsturnat, ascensiunea demagogiei naționaliste a trecut de la periferie în centrul politicii democratice europene. Radicalii dreptei și ai stîngii au înaintat susținuți de votul consistent al alegătorilor, din Scoția pînă în Italia. Grecia a optat pentru primul guvern de extremă stîngă instalat în ultimii 60 de ani de istorie europeană.

Diferența între proiect și realitate strigă din fiecare stat membru și pe toate temele. Tot ce părea posibil pînă în 2010 pare acum un pas prea mult sau o pretenție greu de susținut. Răspunsul european în fața provocărilor conjugate ale ultimilor cinci ani a ilustrat un adevăr amar: proiectul european a fost în mod esențial croit pe baza convingerii că marile probleme istorice au luat sfîrșit.

În consecință, nimeni nu e pregătit pentru revenirea la o istorie pe care Europa o declarase depășită. Agresiunea militară rusă în Ucraina a atras un compromis prelungit și permanent diluat care lasă impresia dureroasă a neputinței și deprimă tot flancul estic al Uniunii. Ciocnirea cu problemele Greciei a lăsat în urmă imaginea, probabil nedreaptă, dar convingătoare, a unei Germanii severe pînă dincolo de rațional. Migrația în masă prin coridoarele italian și grec a dat peste cap, în cîteva luni, arhitectura complicată a normelor interne europene. Nu e de crezut că măsurile sugerate în ultimul timp, de la centre de triere la returnarea migranților economici, vor deveni vreodată realitate.

Criza sistemului unit european a redeschis o discuție veche care opune idealismul și realismul politic. Poate fi întemeiată o nouă ordine politică plecînd de la principiile înalte ale idealismului? E Europa locul în care se vor întrupa politic idealurile iluministe și umaniste construite de filozofia ultimilor două secole? Sau, dimpotrivă, criza europeană are tocmai rostul de a ne spune, încă o dată, că realismul e singura formă politică potrivită în relațiile dintre state?

În acest moment pare ușor de răspuns: idealismul european a eșuat și realismul revine cu pași rapizi la cîrma Europei în ciuda protestelor și a declarațiilor repetate ale liderilor politici. În asemenea chestiuni, nu e niciodată momentul pentru un răspuns tranșant și definitiv. Dar nici pentru insistența în miopie. Revenirea la realism nu poate fi revenirea la trecutul violent al relațiilor dintre state. Însă limitele idealismului programatic sînt deja dovedite. Iar adevărata problemă europeană e insistența asupra idealismului în ciuda semnalelor puternice trimise de realitate. Paradoxul dramatic pe care viitorul îl pregătește în Europa spune că rezistența principiului idealist funcționează ca o invitație deschisă la noi crize și probleme.

Multă vreme, nimeni n-a pus la îndoială proiectul european. Ideile și deciziile care au făcut din Europa de Vest și, mai apoi, din Uniunea Europeană concretizarea celei mai înalte ordini politice vreodată atestate păreau să fi cîștigat pariul cu utopia. Da, libera circulație a persoanelor și valorilor e posibilă. Da, politica de forță e depășită și înlocuită de așa numita putere soft a diplomației și a comerțului. După 1990, odată cu recuperarea statelor confiscate de comunism, marea idee europeană a devenit palpabilă la nivel continental: tratate suuccesive au legiferat o Uniune Europeană fără frontiere, au introdus moneda unică și au egalizat norme și valori acceptate de la un cap la altul al Europei. La 25 de ani de la căderea comunismului, răspunsul Europei nu putea fi mai cuprinzător și mai convingător. Uniunea Europeană făcea demonstrația practică a așa numitei realități post-istorice. Altfel spus, Europa devenea cimitirul prejudecăților și bolilor clasice ale istoriei. Fără naționalism, violență și bariere, Europa sărea din sau peste istorie. Visul european trecea din proiect în cea mai palpabilă formă de viață. Sau poate nu.

După 2010, pe parcursul a mai puțin de cinci ani, splendidul proiect european era de nerecunoscut, sub presiunea înrebărilor și provocărilor. Economia, politica și istoria în forma lor cea mai detestată se întorceau cu dor de revanșă. Nici una din promisiunile Europei nu mai era scutită de riscuri și contradicții. În vara acestui an, noua stare de fapt europeană seamănă cu o dimineață vrăjmașă după un vis amăgitor.

Recapitularea șocurilor care au pus în defensivă principiile sacre ale Europei e, din păcate, prea ușoară. Pe scurt: fiecare din pilonii europeni și-a găsit forța adversă. Libera circulație e serios amenințată de migrația necontrolată. Moneda unică e lovită periodic de falimentul declarat sau nedeclarat al statelor din sudul Europei. Pacifismul comercial și diplomatic riscă dezintegrarea sub presiunea renăscută a Rusiei. Normele și valorile comune sînt respinse tacit sau fățiș de state membre care nu pot menține standardele. Unitatea și calitatea politicii europene sînt bruscate de reapariția demagogiei susținută de zeci de milioane de europeni la urna de vot. Relația privilegiată cu Statele Unite se împotmolește în pragul marilor decizii.

Un coșmar perfect sincronizat zguduie visul european. Mai mult și mai îngrijorător, replica Europei e absentă. Nimic nu spune că Europa ar putea depăși nivelul formal și ineficient al declarațiilor pioase, al summit-urilor în serie și al deciziilor fără efect. Poate că primul pas spre revenirea la realitate ar fi să recunoaștem că avem în față o criză europeană în toată regula.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG