Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

Sorry! No content for 20 septembrie. See content from before

vineri 18 septembrie 2015

Dispariția sistemului de frontiere externe și liberă circulație internă a fost doar prima supriză provocată de întîlnirea Europei cu migrația. Pe urmele acestui prim șoc, a venit un al doilea.

Iluzia unității europene s-a făcut la fel de repede nevăzută. Germania a împins înainte ideea cotelor de refugiați. Aproape toate statele est-europene au respins propunerea.

Însă Germania a insistat și a trecut la amenințări voalate cu blocarea parțială a banilor care pleacă spre Est. Disputa a ieșit la suprafață și continuă. Cum are puterea de vot și aliați suficienți, Germania va reuși să impună cotele la nivel european. Statele din Est se vor supune sau vor refuza mai departe dar asta nu mai contează. Răul a fost făcut.

Cu sau fără cote, statele estice și statele vestice vor reține un resentiment comun care va exploda cu prima ocazie. Criza migrației a reușit să creeze sau să redeschidă o fisură reală și să despartă Vestul de Est. După confuzia asupra frontiereleor interne și externe, dezordinea în relațiile vest-est e al doilea factor major care a împins dezbaterea spre haos.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Apariția migranților a trimis în arena publică valori și susținători de valori generale. Asta înseamnă mentalități, lideri politici și voci mass media. Două atitudini s-au detașat și s-au încăierat rapid.

Liberalismul dogmatic al Occidentului și, de cealaltă parte, tradiția conservatoare a Estului au dat recitaluri extreme. Liberalii, adepți ai multiculturalismului și admiratori ai oricărei culturi atîta vreme cît nu e vorba de cultura euopeană, au catalogat rapid Estul ca ultim depozitar al prejudecăților și înapoierii.

De celalată parte, conservatorii estici au găsit un bun prilej de a acuza degenerarea Occidentului. Duelul a trecut imediat în presă. S-au scris mii de editoriale, reportaje, analize și eseuri care n-au făcut decît să întețească disputa, să radicalizeze pozițiile adverse și să extenueze un public și așa sătul de semnale contradictorii. Schimbul de puncte de vedere a devenit luptă deschisă și a trecut fără întîrziere în insulte.

Așa s-a ajuns la situația de astăzi. Europa a intrat într-un vacarm în care se amestecă tot și din nu care nu iese nimic clar. O neputință de acord și articulare dau linia. Chiar dacă, în cele din urmă, cineva sau ceva vor pune punct acestui Babel negativ, neînțelegerile vor supraviețui și repărea la cea mmai mică ocazie. De ce e așa? Discuția e prea lungă.

Cîteva lucruri trebuie, totuși, spuse. În primul rînd, pentru că Uniunea Europeană a decis că există o unitate pe care realitatea o infirmă. Acordul și interesul comun au decretate și au slujit ca bază de lucru, fără să aibă acoperire reală. În al doilea rînd, pentru că nimic nu a putut opri, după reîntîlnirea în UE, vechea lărgirea vechii sciziuni Vest-Est. Occidentul a galopat convins și nu tocmai critic spre utopii umanitar libeale. În același timp, Estul a refuzat să se alinieze și a rămas fidel tradițiilor.

Nu e neapărat vorba de acea sciziune spirituală pe care o evocă mai ales adepții superiorității ortodxe. E mai probabil că ne aflăm în fața unui decalaj de dezvoltare. Burghezia Estului nu s-a născut sau a apărut doar în forme grotești și imitative sub înfățișarea oligarhilor străini de valori și opțiuni istorice. Absența unei burgezii puternice și active a însemant absența ideilor modernizatoare care au fost importate strict formal și susținute de grupuri de militanți fără priză socială.

Estul a rămas la el acasă. Vestul s-a deplasat mult spre idei și valori complet diferite. În consecință, Vestul și Estul sînt, azi, vecini doar pe hartă. Fără îndoială în ciuda distanțelor de gîndire, există un substrat, un fond comunn care leagă și ține la un loc Europa.

Problema e că nimeni nu mai știe, nu își mai amintește sau nu dorește să se întoarcă la lucrurile care ne leagă.

Discuția despre refugiați, migranți, cote și frontiere a dispărut. După o perioadă de claritate, dezbaterea a fost înlocuită de haos.

Poate nu tocmai surprinzător, discuția a luat conturul fenomenului de care se ocupă. Degringolada în coloanele de refugiați care presează frontierele europene, degringoladă și în discuțiile care descriu sau analizează mișcările refugiaților.

Toată lumea vorbește deodată, e informată, are idei, face propuneri, respinge propunerile abia lansate, acuză, se scuză, acceptă, refuză și vine, astfel, de hac unei lungi și importante liste de certitudini. De fapt, acesta e primul efect al migrației care a luat cu asalt Europa: dispariția lucrurilor certe sau cît de cît clare. Ce a dispărut mai precis?

Mai întîi, frontierele. Nu e ușor de explicat cum. În teorie, Uniunea Europeană eliminase frontierele interne, de pildă frontiera între Ungaria și Austria.

Asta se numea cu o vorbă pe care o aude toată lumea „spațiul Schengen” și era mîndria cea mai de seamă a Europei unite. Ideea a fost aprobată în 1984 și a început să funcționeze din 1994.

Adică, mergi dumneata cetățean european de la Budapesta la Amsterdam și de la Copenhaga la Lisabona fără să scoți pașaportul. Și atunci? Dacă frontierele interne nu mai existau de mai bine de 20 de ani, cum de au dispărut ele în ultimele săptămîni?

Au dispărut după ce au reapărut. Mai clar: Germania a fost covîrșită de emigranți și, alături de alte state europene, a reintrodus controalele de frontieră. Numai că aceste controale sînt, oricum, inutile în fața celor ce vin.

Masele care apar la Viena sau München venind din Ungaria arată pașaportul sau nu-l arată pentru că nu au așa ceva și sînt lăsate să treacă mai departe. Controalele nu opresc și reușesc să afle doar în parte cine sînt cei ce trec.

Prin urmare, a spune că Europa a revenit la un sistem de frontiere interne e prea mult. Migrația a dizolvat tentativa de reintroducere a celui mai sumar sistem de control.

Exista, totuși, o frontieră europeană oficială și ea se numea frontiera externă a Uniunii. Adică linia care desparte statele membre ale UE de state din afara UE. De pildă, litoralul italian sau grec.

Pînă la apariția migrației, toată lumea vorbea cu mare convigere de frontiera externă a Europei, de soliditatea ei și de fondurile care ar putea să o facă și mai solidă.

Migranții plecați din Africa și din Orientul Mijlociu au traversat această presupusă frontieră fără probleme și, astfel, toată lumea a trebuit să afle că frontiera externă a UE nu există.

Tabloul e uluitor. O rețea complicată de legi și tratate a construit un sistem menit să garanteze libera circulație în interior și securitatea în exterior.

Sistemul s-a prăbușit la primul contact cu o realitate diferită de cea pentru care fusese proiectat.

Uniunea Europeană a aflat cît de fragilă e creația ei cea mai de preț. Nu e loc de ironie aici. Această descoperire e un șoc pentru care nimeni nu era pregătit.

Europenii și Europa vor avea nevoie de mult timp, multă reflecție și un nou set de legi pentru a-și reveni din surpriză.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG