Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

Svetlana Alexievici la o conferință de presă la Berlin
Svetlana Alexievici la o conferință de presă la Berlin

Una din cărțile proaspetei laureate a Premiului Nobel, Svetlanei Aleksievici, e o investigație în proză și dialoguri despre lumea de după comunismul sovietic. E cartea din care aflăm foarte mult despre o generație aproape imberbă și în aparență nouă care descoperă, totuși, virtuțile stalinismului și se angajază sub embema administrației Putin în poetizaea eroică a sbirului luminat.

Cartea e, probabil, cea mai serioasă și mai plină de sens, cercetare a anomaliilor sufletești generate în situațiile în care istoria cară în prezent crime și rătăciri neînvinse de conștiință. Problema nu e doar rusească, deși lumea rusă deține recordul. Problema este est-europeană și post-comunistă, umană, nesondată și, pe mai departe, incurabilă. Aceaași profunzime obscură ne întîmpină și în cazul nostalgiei necurmate pentru stalinism nutrită de supraviețuitorii stalinismului - acele figuri de veterani, oameni banali și amărîți care au trecut prin tocătorul stalinist, au supraviețuit cumva și își valorizează pozitiv experiența. Prin ce minune infernală reușeșsc oameni striviți de crimă, inclusiv de propriile crime, să rețină sau să își imagineze viața sub stalinism ca paradis și împlinire personală? Asta cu atît mai mult cu cît, în majoritatea cazurilor, nu e vorba de favoriții și demnitarii mai mari sau mai mici ai regimului ci de anonimi vînturați de nenorociriile epocii.

Svetlana Aleksievici știe să îi asculte tocmai pentru că a înțeles că în dosul fanatismelor politice se află întotdeauna o mare cădere umană. Iar jurnalismul scris cu acest tip de știință nu mai e jurnalism ci meditație scrisă și vorbită despre misterul existenței umane, adică literatură mare. Am ajuns în punctul în care temeiurile Premiului Nobel pentru literatură acordat unei scriitoare fără roman devin clare și convingătoare. Nimic n-ar fi împiedicat-o pe Svetlana Aleksievici să se limiteze la o bună investigație jurnalistică. Asta ar fi făcut-o un excelent gazetar. Pasul următor a dus-o dincolo de presă, în inima literaturii de percepție profundă și așa a apărut marele scriitor laureat cu Premiuol Nobel. Din acest punct de vedere, decizia care a adus Svetlanei Aleksievici Premiul Nobel trebuie salutată ca un act de curaj artistic și politic.

Premiul a răsplătit o formă de stil și conștiință artisitcă acolo unde aparențele spuneau că nu e de găsit decît un jurnalism solid. În plan politic, Premiul nu e atît un afront adus regimurilor Lukasenko și Putin, ci o formă de recunoaștere și interes pentru un continent uman prea mult timp ignorat: lumea postcomunistă, la 25 de ani de la despărțirea oficială de comunism. Cea mai perversă și fascinantă experiență umană a zilelor noastre e, în sfârșit, luată în seamă și luminată în fața unui public larg. Succesul e cu atît mai mare cu cît epoca pe care sîntem invitați să o reanalizăm a început cu o celebrare globală, mai exact spus cu abolirea entuziastă a comunismului și, totdată, cu certitudinea unei vindecări nemaivăzut de rapide și reușite. Cu timpul, această zonă de suferință necurmată a fost uitată, așa cum se întîmplă cu pacienții celebri ai operațiilor de mare răsunet. În sfîrșit, ultimii 10-15 ani, dominați de apariția spectaculoasă a violenței teroriste musulmane au mutat departe interesul general și au adîncit obscuritatea dominantă în lumea Europei de Est. Marele show al abatorului din Orientul Mijlociu a acoperit orizontul, a amuțit toate trăirile istorice ale altor zone și a confiscat toate creioanele scriitorilor. Descoperirea Svetlanei Aleksievici e cu atît mai remarcabilă.

Experiența sinistră a Europei de Est reapare în fața unei lumi uimite și convinse de contrariu. Totul părea închis și catalogat, odată cu literatura detenției adusă la apogeu de Aleksandr Soljenițin. Nu e așa. Mesajul pe care îl primim spune că istoria nu dispare și că nu putem cunoaște decît trecutul în forma lui prezentă și viitoare.

Svetlana Alexievici
Svetlana Alexievici

Decernarea Premiului Nobel pentru literatură a provocat o mare surpriză. Mai întîi, pentru că Svetlana Aleksievici nu e o scriitoare prea cunoscută și, la drept vorbind, nici măcar o romancieră sau o prozatoare în toată regula. În al doilea rînd, premiul a fost acordat contracurentului, într-un moment în care e la modă să premiezi autori cît mai exotici și teme cît mai ne-europene.

Lucrurile devin foarte interesante pentru oricine deschide una din (nu foarte multele) cărți ale scriitoarei din Belarus. Svetlana Aleksievici e, de fapt, jurnalistă. Un anume gen de jurnalistă care scrie reportaje narative cu mîna unui prozator și cu sentimentele unui romancier. În cărțile ei, personajele sînt sută la sută reale, vorbesc despre evenimente istorice recente și n-au nevoie de intervențiile unui autor păzitor al etichetei sau al cadrului. Aleksievici nu face altceva decît să organizeze cursul unui val de emoții, mărturisiri și opinii pe care personajele le pun în carte la capătul unor lungi perioade de traumă, suferință și regret. În aparență lumea cărților ei e mică și închisă. Totul se învîrte în jurul istoriei sovietice și ruse a ultimilor. Însă Aleksievici știe să caute rădăcinile tragice ale experienței umane așa cum a fost ea trăită de zeci și zeci de milioane de supuși ai autorității sovietice și ruse. Asta face din proza ei o investigație profundă și universală. Aleksievici nu caută polemica politică și merge mai în adînc, acolo unde zac necercetate și neînțelese resorturile umane ale supunerii, suferinței și preschimbării sufletești. Pe parcursul acestor sonadaje susținute prin viu grai de pacienți, politica apare și dispare mereu, depășită de grandoarea monstruoasă a vieții curmate sau stîlcite de violența și ideologia de stat. Catastrofele curg: suferința frontului în al Doilea Război Mondial, oroarea nucleară de la Cernobîl, războiul din Afganistan, nostalgia neputincioasă sau redescoperită pentru stalinism. Cu toate astea, Aleksievici refuză, manualul și cartea de istorie. Întrebările ei merg fără oprire spre trăiri, spre impresia personală, spre momentele mari ale vieții, spre familie și treburile casei. Asta transformă marile catastrofe politice ale istoriei în catastrofe umane. Așa primește istoria datelor, liderilor și actelor istorice, o adîncime umană nemăsurată. Așa devine istoria o reprezentare în spațiu. Refuzul didacticismului nu e singura formă de apărare reușită în cărțile Svetlanei Aleksievici. Cealaltă formă de apărare a onestității artistice e refuzul memorialismului. Aleksievici evită să transforme sondajul sufeletesc într-una din uneltele colecțiilor pasive de amintiri. Aici e de găsit marele act de inteligență al prozatoarei. Aleksievici a înțeles că experiența istoria nu e locală și temporară. Cu alte cuvinte, Aleksievici nu face operă de culegător de anecdote tragice pentru Muzeul Celor Ce Au Fost Cîndva. Nu. Aleksievici încearcă să afle cum anume se întîmplă că tot ce a fost cîndva e viu și dominant în cele ce tocmai sînt sub ochii noștri. Care sînt, adică, mecanismele care fac din istorie istorie? Cum de istoria are continuitate de o parte și de alta a binelui? De ce istoria nu e totuna cu accidentele ei și de ce a înțelege istoria înseamnă tocmai a-i înțelege capacitatea de neschimbare și conservare?

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG