Puțină lume în Occident (inclusiv în presă) a reușit să facă legăturile de context, după atentatul terorist de pe aeroportul Domodedovo. Comentariile s-au lovit de lipsa de informație și atenție de care suferă percepția occidentală a lumii ruse. Rezultatul e impresia după care atentatul a fost, probabil, organizat de teroriști din Caucazul de Nord, a provocat moartea a 35 de persoane și atît.
O analiză mai strînsă și un efort minim de documentare ar fi scos la iveală cîteva lucruri importante. Astfel, atentatul nu are nimic singular. El e parte a unei lungi serii de atacuri în care s-au amestecat loviturile de mari proporții, atacuri obscure și tentative eșuate. Această serie persistentă de atacuri spune că organizații sau grupuri teroriste reușesc să penetreze fără mari probleme sistemul de securitate rus, iar sistemul de securitate rus nu își controlează informatic și logistic adversarul. Relatări care sugerează că serviciile secrete ruse ar fi fost avertizate asupra atacului nu fac decît să sporească impresia de dezordine instituțională.
Problema e delicată și cere cîteva explicații. Mai întîi, ideea după care rețelele teroriste fac exact ce își propun e pură fantezie. Succesul sau insuccesul unui atac terorist sînt aproape același lucru cu insuccesul sau succesul unui serviciu de informații. Lipsa atacurilor în Statele Unite, Marea Britanie, Germania sau Franța nu spune că rețelele teroriste dorm sau se abțin. Ce nu se vede, în toate aceste intervale prelungi de „pace”, e capacitatea serviciilor secrete interne de a controla și bloca rețele implantate pe teritoriul național. Din cînd în cînd, informații sau deducții informate răzbat în presă și dezvăluie parțial încleștarea din spatele acalmiei. Pe de altă parte, arestările destul de frecvente de teroriști capturați mult înainte de faza de execuție a atentatelor spune, de asemenea, că operațiile de supraveghere și infiltrare sînt ample și minuțioase.
Nereușita sistematică a serviciilor secrete ruse nu exclude acțiuni reușite de blocare dar sugerează că nivelul de competență și acțiune e mult sub nivelul pericolului. Adevărat, teritoriul rus e mult mai vast și mai divers iar adversarii sînt, foarte probabil, grupuscule numeroase și fragmentate, greu de reperat în timp util. Însă experiența de contact a forțelor armate și a forțelor speciale ruse ar trebui să fie vastă, după atîtea conflicte militare, invazii și tranzacții în Caucaz.
Penetrarea repetată a sistemului rus e un semn de fragilitate explicabil, ca atîtea alte deficiențe administrative ruse, prin corupție și dezordine ierarhică. În aparență această situație e de neînțeles într-un stat dirijat pe o verticală autoritară strictă. Președintele Medvedev a învinuit imediat serviciul de pază al aeroportului Domodedovo și e de crezut că securitatea aeroportului era mai mult decît deficitară. Însă remarcile Președintelui nu ating chestiunea de structură, deși o evocă involuntar, de vreme ce Președintele unui stat ultracentralizat găsește să reducă problemele de securitate națională la serviciile de pază ale unui aeroport. Contradicția e strict aparentă.
Problemele defensive au un caracter sistematic și nu local în Rusia. Ele sînt alimentate de calitatea executivă deplorabilă a sistemelor autoritare care sfîrșesc prin a dezvolta incompetență și corupția internă. Demonstrația de care are nevoie astăzi Președintele Medvedev a fost făcută, încă din 1987, de Mathias Rust, lunatecul german care a penetrat tot sistemul sovietic de securitate aeriană și a aterizat cu un avion ușor în Piața Roșie.
Spre desoebire de sistemele deschise, ierarhiile piramidale cu regim discreționar trec rapid în scleroză și răspund lent sau se dovedesc eficiente doar în fața adversarilor mici și lipsiți de apărare (ziariști, disidenți, „trădători”). Asta explică și de ce Litvinenko a fost asasinat, la Londra, cu o mișcare foarte sigură și de ce atentatele teroriste se țin lanț în Rusia. Tragedia oamenilor uciși la întîmplare pe aeroportul Domodedovo e dublată de contribuția unei alte tragedii: încremenirea sclerotică a statului și a instituțiilor sale.