Linkuri accesibilitate

1918-2018: o istorie necunoscută a CENTENARULUI

Ofițeri români în Germania (Sursa: Expoziția Marele Război, 1914-1918, Muzeul Național de Istorie a României)
Ofițeri români în Germania (Sursa: Expoziția Marele Război, 1914-1918, Muzeul Național de Istorie a României)

Lagărul Crefeld

Acest lagăr se afla în orașul Crefeld (azi Krefeld), în cazarma-model a unui regiment din Westfalia, o clădire de zid, cu șase etaje. Era înconjurat cu două rânduri de sârmă ghimpată. Ofițerilor prizonieri li s-a făcut o favoare din perspectiva onoarei: santinelele patrulau fără baionetele fixate la arme. Inspecțiile erau efectuate de conducerea lagărelor, iar uneori și de conducerea spitalelor de prizonieri.

Ofițerii români au fost trimiși la Crefeld din alte lagăre, spre exemplu de la Dänholm-Stralsund, Breesen etc. În vara anului 1917 au fost aduși și ofițeri care anterior se aflaseră pentru o anume perioadă în lagărele de trupă.

Informațiile despre numărul ofițerilor români ajunși la Crefeld care provin de la memorialiști sunt aproximative, variind între 600 și 750. Există însă și o situație exactă, și anume într-o broșură care a fost realizată, se pare, chiar în lagărul Crefeld, cândva în august-septembrie 1917. Sunt trecuți în această lucrare 743 de ofițeri români prizonieri, cu numele și prenumele, gradele, unitățile, localitățile de domiciliu și profesiile celor în rezervă. În privința gradelor, se înregistrau doi colonei, opt maiori, 41 de căpitani, 95 de locotenenți și 597 de sublocotenenți, unul dintre aceștia din urmă fiind preot militar. Cei mai mulți dintre ofițeri făcuseră parte din diverse regimente de infanterie, cavalerie, artilerie, grăniceri și vînători, dar erau unii care fuseseră în jandarmerie, marină, specialități, administrație, coloane de aprovizionare, manutanță, ambulanțe, poștă, automobile.

Ofițeri români în Germania (Sursa: Expoziția Marele Război, 1914-1918, Muzeul Național de Istorie a României)
Ofițeri români în Germania (Sursa: Expoziția Marele Război, 1914-1918, Muzeul Național de Istorie a României)

În vara anului 1917 exista la Crefeld și un pluton de trupă română, soldații îndeplinind rolul de ordonanțe ale ofițerilor. Până în noiembrie același an, numărul soldaților români a crescut până la 180.

De asemenea, la Crefeld erau în 1917 și prizonieri ruși și francezi. În vara acelui an erau circa 200 de prizonieri francezi, trupă, însă de bună condiție socială, mulți învățători etc. Acești soldați francezi erau ordonanțe pentru ofițerii prizonieri aflați la Crefeld, inclusiv pentru români. În noiembrie același an francezii au plecat din lagăr, ca urmare a înțelegerilor dintre guvernele de la Paris și Berlin, pentru un schimb de prizonieri care aveau mai mulți de serviciu.

Se găseau la Crefeld, în toamna anului 1917, mai puțin de 100 de ofițeri ruși. Spre sfârșitul anului 1917 erau menționați și doi soldați englezi, aflați în închisoarea lagărului Crefeld, cărora românii le dădeau pe ascuns pesmeți și conserve.

Prizonierii au apreciat lagărul drept bine organizat, oferind condiții acceptabile de viață. Existau lumină electrică, baie, prizonierii stăteau câte opt în camere luminoase și bine încălzite. Existau și terenuri de tenis și de fotbal. Curățenia era „perfectă”. Captivii puteau face duș frecvent. Lipsurile din Germania îi afectau și pe prizonieri. Începând din septembrie 1917 nu se mai găsea săpun nici în lagăr, nici în oraș. Pentru încălzire, în anotimpul rece ofițerii primeau cu parcimonie cărbuni de la administrația lagărului.

Ofițeri români la plimbare într-un parc (Sursa: Expoziția Marele Război, 1914-1918, Muzeul Național de Istorie a României)
Ofițeri români la plimbare într-un parc (Sursa: Expoziția Marele Război, 1914-1918, Muzeul Național de Istorie a României)

Soldele pe care le primeau ofițerii români prizonieri erau în funcție de grad. Un colonel primea 127 de mărci în septembrie 1917, în lunile următoare având loc o ușoară creștere. Soțiile ofițerilor originari din teritoriul ocupat (Muntenia și Oltenia) primeau drepturile din soldă care li se cuveneau soților.

Prizonierii făceau uneori schimb de produse între ei, mai ales după ce au început să primească pachete. Unele servicii ale unor soldați germani le recompensau cu bani sau cu alimente. Unii ofițeri cumpărau mici lucruri pentru familiile lor, din soldă sau din banii primiți prin Crucea Roșie. Asta le-a și permis să vadă cum se împuținau produsele disponibile în Germania.

Hrana

Și la Crefeld hrana primită de prizonieri era foarte slabă și consta în cartofi, supă de legume și cir din făină de oase și castane porcești. De asemenea, se făcea o fiertură de scoici intrate în putrefacție, cu murdării, după cum relatau prizonierii, și o supă de tărâțe. Ofițerii români fierbeau frunzele teilor din curte, făcând un fel de ceai. Pâinea se dădea de două ori pe săptămână. Orzul reprezenta 30% din conținut. Spre deosebire de alte lagăre germane, aici nu o cumpărau separat ofițerii, ci intra în costul total al hranei. Se dădeau câte 150 grame de zahăr pe săptămână.

Germanii ofereau din abundență (cel puțin ofițerilor) bere neagră și țigări. La recomandarea medicului german al lagărului, pentru prizonierii bolnavi sau slăbiți se puteau obține produse rare, precum ouă, lapte, coniac etc. În a doua parte a anului 1917 prizonierilor li se dădea carne de balenă sau de focă. Mirosul era greu, întrucât carnea era conservată în untură de pește. La Crăciunul anului 1917, germanii nu le-au putut îmbunătăți hrana ofițerilor români prizonieri, în schimb au dat câte o sticlă de vin bun de persoană.

Corespondența

Ofițer român prizonier (Sursa: Expoziția Marele Război, 1914-1918, Muzeul Național de Istorie a României)
Ofițer român prizonier (Sursa: Expoziția Marele Război, 1914-1918, Muzeul Național de Istorie a României)

Corespondența între prizonieri și familiile lor se făcea prin intermediul scrisorilor și cărților poștale. Prizonierii care aveau familiile în Moldova puteau expedia scrisori prin Stockholm. Și din teritoriul ocupat se primeau scrisori și cărți poștale. Scrisorile erau așteptate cu nerăbdare de prizonieri, cei care aveau parte rar de așa ceva se uitau cu invidie la cei care beneficiau de o corespondență bogată. Și familiile prizonierilor așteptau scrisorile de la aceștia, după cum ne-o arată corespondența păstrată și devenită accesibilă pentru istorici.

La sfârșitul lunii septembrie 1917 în lagărul Crefeld a ajuns un delegat al Crucii Roșii Suedeze. Prin intermediul suedezilor, ofițerii români încercau să transmită în Moldova, unde supraviețuia statul român, diferite doleanțe. Unii voiau să fie avansați, alții solicitau alimente, informații despre familie, cunoscuți etc.

Doi delegați ai Ambasadei Spaniole au sosit în lagăr în ianuarie 1918, pentru a discuta cu prizonierii români. Doleanțele acestora priveau, printre altele, corespondența cu familiile lor, în special cu cele din Moldova.

Când erau mutați în alte lagăre, unii prizonieri asumau să ducă scrisori de la prieteni către alți ofițeri aflați acolo. Dacă erau prinși, curierii primeau cinci zile de carceră, iar expeditorii câte opt zile.

Cadrilaterul în planurile operaționale germane din Primul Război Mondial (Foto: Centrul de Cultură și Istorie Militară, Chișinău)
Cadrilaterul în planurile operaționale germane din Primul Război Mondial (Foto: Centrul de Cultură și Istorie Militară, Chișinău)

În vara anului 1919, când negocierile privind recunoașterea Basarabiei ca teritoriu românesc au intrat în impas, fapt determinat, pe de o parte, de politica oscilantă a Marilor Puteri față de Rusia, iar pe de altă parte de intransigența lui Ionel Brătianu, Aliații au condiționat admiterea Unirii Basarabiei cu România de cedarea de către aceasta a Cadrilaterului în favoarea Bulgariei.

Un amalgam de populații și de limbi, Cadrilaterul era un teritoriu ce putea fi revendicat la fel de bine și de Imperiul Otoman (datorită faptului că populația majoritară era musulmană, turco-tătară, precum și a stăpânirii de câteva secole), nu doar de Bulgaria și România, un spaţiu împărțit la masa negocierilor. Tratatul de la Berlin, din 1878, încheiat în urma războiului ruso-româno-turc, stabilise granița dintre România (independentă) și Bulgaria (Principat autonom în cadrul Imperiului Otoman), separând Dobrogea istorică, partea de nord revenind României, iar partea de sud, Cadrilaterul, Bulgariei.

Profitând de contextul regional favorabil, Bulgaria (independentă din 1908), împreună cu Grecia, Serbia și Muntenegru, atacă Imperiul Otoman, obținând, fiecare, suprafețe întinse, stăpânite anterior de acesta. Nemulțumită de teritoriile primite, Bulgaria își atacă foștii aliați, declanșând al Doilea Război Balcanic (1913). Este momentul în care România intervine, iar în urma Tratatului de pace de la Bucureşti, obține Cadrilaterul. Regiunea vizată reprezenta un obiectiv strategic important pentru România, care încerca să securizeze frontiera dobrogeană, în special în contextul ambițiilor teritoriale crescânde ale Bulgariei.

Tratatul de Pace de la București (1913) (Foto: Biblioteca Centrală Universitară, Iași)
Tratatul de Pace de la București (1913) (Foto: Biblioteca Centrală Universitară, Iași)

Cu o suprafață de 7.700 km² și o populație de 259.957 locuitori, Cadrilaterul este adeseori considerat prima piatra la temelia României Mari. Acesta era format din două județe, iar elementul românesc, numărând 6.602 persoane, constituia numai 2,4% din populație. Majoritari erau turcii și tătarii, în proporție de 48%, alături de bulgari, care reprezentau 43% din populația noului teritoriu dobândit. Politica autorităților de la București a inclus, pentru acest teritoriu, un aflux de aromâni din Balcani, în special din Macedonia și Grecia, dar și români din diverse zone ale țării, astfel încât elementul românesc ajungea la 14,75% în 1928 și la 29% în 1938 (108.404).

La Conferinţa de Pace de la Paris a reapărut, într-o formă ce-i drept mai atenuată, sistemul de compensaţii, utilizat deja la 1878, dându-se de înţeles delegaţiei române că va obţine mai uşor recunoaşterea Basarabiei, dacă va ceda Cadrilaterul Bulgariei. Acest lucru a venit la sugestia delegației americane, care explică această atitudine printr-o telegramă din 26 iulie 1919 a Comisiei pentru Problemele Române; textul cerea Secretarului de Stat R. Lansing să prezinte Președintelui W. Wilson hotărârea Comisiei teritoriale românești. În telegramă se arată că: „După luarea în considerație a aspirațiilor generale ale populației, caracterul geografic și etnic al ținutului, precum și argumentele istorice și economice, Comisia a recomandat în unanimitate de a da Basarabia României. Experții americani Seymour, Coolidge, Lord și Johnson au atribuit cu toții Basarabia României. Din cauza primejdiei pentru pacea în Europa chestiunea nu poate rămâne nesoluționată, deși nu suntem în stare de război cu Rusia”. Experții americani sugerau, că „dacă consimțim să dăm Basarabia României, poziția noastră privind Dobrogea se va întări. În prezent britanicii și italienii acceptă punctul de vedere al americanilor ca partea bulgară a Dobrogei să fie întoarsă de către România, dar declară că nu pot să ia un teritoriu de la o putere cu care Aliații nu sunt în război. În cazul Basarabiei ei au avut un punct de vedere contrar. Convenind cu ei în cazul Basarabiei cu condiția să accepte punctul nostru de vedere relativ la Dobrogea, am putea depăși obiecțiile de ordin tehnic în cazul Dobrogei și asigura soluția cea mai înțeleaptă a ambelor chestiuni”.

Semnatarul acestei telegrame era nimeni altul decât Henry White (1850-1927), figură proeminentă, de prim rang, al diplomației americane, unul din semnatarii Tratatului de la Versailles. White aștepta instrucțiunile Președintelui Wilson asupra acestor două puncte de vedere, înainte ca poziția americană să fie prezentată în Consiliul Suprem, fiind de acord „că nici un teritoriu nu va fi luat de Conferință de la Rusia înainte ca să aibă un guvern ce s-ar ocupa de aceasta”.

Afacerea „Cadrilater versus Basarabia” a fost discutată în cadrul Comisiei la 26 iulie 1919, maiorul Johnson sugerând că „ambele chestiuni pot fi ridicate de România, în același timp”, făcându-se aluzia că drepturile României asupra Basarabiei ar putea fi rezolvate prin „oarecare” concesii în Dobrogea. H. White admitea drepturile României asupra Basarabiei, dar propunea să folosească acest fapt pentru a întări poziția americană față de cedările în Cadrilater. Delegaţii britanici şi italieni au acceptat punctul de vedere american ca partea bulgară a Dobrogei să fie luată de la România, dar declarau că nu pot să ia un teritoriu de la o putere cu care Aliaţii nu sunt în război. Însuși A. Tardieu, președintele Comisiei, declara delegației române, așa cum arăta Ion Pelivan, că România are la creditul său Basarabia, iar la debit semnarea tratatului cu Austria şi o mică concesiune bulgarilor în Cadrilater.

Poziția delegației americane față de problema teritoriilor din spațiul rus, dar în mod special cea a președintelui Wilson, se va schimba radical în urma Memorandumului Coolidge, prezentat comisiei americane și aprobat de experți la 7 august 1919.

Archibald C. Coolidge (Foto: I. Țurcanu, M. Papuc, Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918)
Archibald C. Coolidge (Foto: I. Țurcanu, M. Papuc, Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918)

Archibald C. Coolidge, profesor de istorie la Universitatea Harvard, va fi cooptat în delegația americană pentru a participa la Conferința de la Paris în baza cercetărilor sale extinse asupra relațiilor internaționale (era editor-șef al revistei Foreign Affairs), dar mai ales datorită studiilor sale profunde asupra istoriei țărilor slave. Acesta specifica în memorandum că „a sosit momentul ca Puterile Aliate și Asociate să răspundă la întrebarea ce trebuiau să facă cu frontierele statelor formate din teritoriile fostului Imperiu Rus”. Considerând că „ar fi o acțiune neprietenească din partea foștilor prieteni și aliați să lipsească pe Rusia, în momentul confuziei și slăbiciunii, de pământuri care sunt ale ei”, Coolidge constata, totuși, că „o anumită soluție a unor astfel de chestiuni arzătoare, precum statutul și limitele propriu-zise ale Finlandei, Poloniei, Provinciilor Baltice, Basarabiei și ținuturilor din Caucaz nu pot fi amânate până la data când va fi o nouă Rusie. Amânarea înseamnă continuarea nenorocirilor existente și a stării de incertitudine”.

Expertul american propunea, prin urmare, un aranjament final, care presupunea „înțelegeri provizorii cu guvernele formate recent, asupra a ceea ce s-ar putea constitui în viitor”. Teritoriile asupra cărora aceste guverne urmau să-și exercite jurisdicția legitimă urmau a fi luate sub protecția Ligii Națiunilor, iar când popoarele Rusiei vor deveni stăpâne pe destinele lor și, prin restabilirea păcii și ordinii, vor intra în relații normale cu restul lumii, Rusia împreună cu acestea vor determina natura raporturilor și a frontierelor permanente între ele. Liga Națiunilor trebuia să devină mediator atunci când cele două părți ajungeau să se înțeleagă.

În legătură cu aceste discuții, problema Basarabiei reapare din nou în discuțiile din cadrul delegației americane. La 3 septembrie 1919, la întâlnirea membrilor și consilierilor

Frank Polk (Foto: I. Țurcanu, M. Papuc, Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918)
Frank Polk (Foto: I. Țurcanu, M. Papuc, Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918)

tehnici ai comisiei americane, Frank Polk (viitor Secretar de Stat – n.a.) avea să consemneze: „În momentul de față este evident că România nu va discuta chestiunea Dobrogei, dacă nu i se vor da compensații în Basarabia. Înțeleg că, înainte de a veni aici eu, poziția delegației a fost că nu putem promite nimic în Basarabia; că aceasta e parte a Rusiei și că de aceea noi nu putem fi pentru dezintegrarea Rusiei”.

Într-o telegramă din 3 octombrie către R. Lansing, Secretarul de Stat american, Polk descria astfel situația României cu referință la Dobrogea și Basarabia: „Francezii erau de partea României, «drăguța răsfățată», și nu intenționau să ridice problema Dobrogei. Problema Transilvaniei era închisă. Este cât se poate de evident că românii intenționează să țină Dobrogea în scopul de a negocia cu Conferința de Pace asupra Basarabiei. Răbdarea mea este complet epuizată în chestiunea României și francezii nu sunt sinceri în tratarea acestui subiect. Eu am pledat pentru ca atunci când ei simt că România are o problemă, să fie discutată în Consiliul Suprem și nu să se spună una în Consiliu și alta românilor”.

Bulgaria semnează Tratatul de la Neuilly sur Seine (Foto: I. Țurcanu, M. Papuc, Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918)
Bulgaria semnează Tratatul de la Neuilly sur Seine (Foto: I. Țurcanu, M. Papuc, Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918)

Problema Cadrilaterului, la fel ca multe probleme de acest gen, va fi tranșată în favoarea realpolitik-ului și nu a principiului dreptului la autodeterminare, pentru că un teritoriu locuit majoritar de bulgari, potrivit aliaților, nu putea fi atribuit unui stat inamic în Primul Război Mondial.

La 10 decembrie 1919, România va semna la Neuilly-sur-Seine tratatul de pace cu Bulgaria (semnat de Marile Puteri la 27 noiembrie), prin care i se confirma stăpânirea asupra Cadrilaterului. Articolul 27 al tratatului stabilea că hotarele Bulgariei cu România vor fi fixate astfel cum existau la 1 august 1914, adică frontiera stabilită după al Doilea Război Balcanic. Prin articolul 59 Bulgaria declara că recunoaște și acceptă hotarele Austriei, Greciei, Ungariei, Poloniei, României, al Regatului Sârbo-Croato-Sloven și Cehoslovaciei așa cum ele vor fi fixate de către Marile Puteri.

Încarcă mai mult

Despre blogul centenarului 1918 - 2018

1918 – 2018. Un centenar văzut de pe ambele maluri ale Prutului, de istoricii Octavian Țîcu de la Chișinău și Dorin Dobrincu de la Iași.

Timp de un an și jumătate, cei doi istorici vor analiza, dezbate (poate și în contradictoriu) și comenta evenimentele anului 1918 si repercusiunile acestora până astăzi. Țelul acestui blog „în tandem” nu este numai de a arunca o nouă privire asupra anului 1918 dar și de a demistifica multe locuri comune ale istoriei contemporane, de a repune in contextual lor istoric „corect” fapte și persoane deseori manipulate de politicieni, de presă sau chiar de istorici.

Istoricul Octavian Țîcu, Chișinău
Istoricul Octavian Țîcu, Chișinău

„… fenomenul Unirii de la 27 martie 1918 trebuie privit într-un context amplu al transformărilor la nivel european și regional, în care efectul cumulat al războiului mondial, al revoluției ruse, al pretențiilor teritoriale din partea Ucrainei independente exprimate față de Basarabia și al pericolului bolșevizării, a determinat opțiunea provinciei pentru revenirea în cadrul statului român întregit.” (Octavian Țîcu, Cercetator-Coordonator la Academia de Stiinte a Moldovei )

Istoricul Dorin Dobrincu, Iași
Istoricul Dorin Dobrincu, Iași

„ Războiul și ceea ce a urmat nu reprezintă în România doar istorie, ci și memorie. Ambele sensibile. Ca și în alte locuri. Există o istorie oficială, patriotică, justificativă, care mai degrabă pune note la discursul oficial din epocă, după cum există și o istorie critică, care caută să înțeleagă și să explice. ” (Dorin Dobrincu, istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași, din 1995).

XS
SM
MD
LG