Linkuri accesibilitate

Cronică electorală 2016

joi 29 septembrie 2016

Calendar
septembrie 2016
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

În dialog cu Valeriu Vasilică, directorul agenţiei de presă IPN

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:54 0:00
Link direct

Europa Liberă: O primă radiografie a contextului campaniei electorale făcută de o delegaţie pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) constată mai multe probleme şi neajunsuri. Cum credeţi că se va reacţiona la ele? sau vor rămâne doar niște constatări pe hârtie?

Valeriu Vasilică: „Haideți mai întâi să stabilim care sunt aceste nereguli fixate în mod foarte oficial de APCE. Chiar dacă sunt jurnalist de mulţi ani şi mă învârt în cercul acelorași noţiuni care se vehiculează acum, formulele pe care ni le propune delegaţia APCE sunt ca un duş rece pe timp de iarnă. Pe fundalul declaraţiilor că Republica Moldova recapătă încrederea partenerilor externi, UE şi SUA, chiar sunt declarații în sensul acesta din partea oficialilor europeni şi americani, Consiliul Europei îşi menţine o poziţie pe care a formulat-o, acum multe luni, pentru prima dată tranșant secretarul general al Consiliului Europei. El zicea că avem un stat capturat şi oligarhic. Chiar în condiţii obişnuite în care ne aflăm, pentru mine spuneam că este un duş rece pentru că se vorbeşte din nou despre lipsa rezultatelor în lupta împotriva corupţiei, sistemul obscur de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale, inclusiv finanţarea externă, monopolizarea mai multor instituţii media. Se vorbeşte despre tot ce se considera până acum rău la noi şi parcă ne convingeau că parcă am făcut anumiţi paşi, dar Consiliul Europei are altă părere. Nu ştiu care poate fi reacţia autorităţilor. Se vor acoperi într-un fel în mod obiectiv cu alte aprecieri ale unor structuri la fel de importante ca şi Consiliul Europei. Rămâne electoratul şi mai derutat decât până la această declarație. Rămân adepţii şi oponenţii candidaţilor electorali şi mai încrâncinați şi mai înrăiți unii împotriva altora. Reacţia o vom vedea doar la 30 octombrie la sfârşitul zilei de votare.”

Europa Liberă: Delegaţia APCE scoate în faţă şi o altă constatare – „contextul campaniei electorale este în mare parte caracterizat de o scindare geopolitică între pro-europeni și pro-ruşi”. De ce această constatare chiar la începutul declaraţiei?

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică

Valeriu Vasilică: „Mă pun în locul delegaţiei APCE şi nu văd cum păstrând şi o mină diplomatică să încep cu ce am zis anterior. În rândul doi sunt nişte neajunsuri crase şi foarte vechi pe care monitorizările Consiliului Europei le scot în vileag de ani de zile. Consider că e vorba de o mişcare diplomatică şi că accentul este pe propoziţia a doua şi nu pe prima. Mie, ca şi observator al procesului electoral, ca şi cetăţean, ca şi jurnalist, mi se pare că încrâncenările acestea est-vest nu sunt atât de mari cum erau înainte sau încă nu se scot în vileag. S-ar putea ca atunci când începe campania electorală oficial să se pună în mişcare tunurile mari geopolitice. Deocamdată lumea vorbeşte, în mare parte, despre nereguli interne şi acestea sunt atuurile candidaţilor, susţinătorilor, partidelor, independenţilor.”

Europa Liberă: Trei candidaţi independenţi s-au retras din cursă, unii motivând că nu au reuşit să anume numărul necesar de semnături, alţi câţiva independenţi au reuşit să o facă şi au depus actele la CEC. Domnule Vasilică, sunt sau nu puşi în condiţii inegale candidaţii independenţi faţă de cei care au în spate mașinărie partinică?

Valeriu Vasilică: „Mulţi dintre cei 24 pretendenţi iniţiali nu se vor regăsi în lista de candidaţi reali, nu vor trece din statutul de pretendent la cel de candidat. Numărul celor care nu vor continua cursa electorală mi se pare prea mare, pe de o parte. Pe de altă parte, marea majoritate a lor, dacă nu chiar toţi, sunt independenţi. Prin urmare, vrem sau nu vrem, au dreptate cei care zic că independenţii au fost puşi în condiţii foarte inegale, zic unii, comparativ cui pretendenții propulsaţi de partide.”

Europa Liberă: Dumitru Ciubaşenco, Maia Sandu şi Igor Dodon au fost înregistrați oficial în cursă. nu s-a trecut fără incidente. Maia Sandu a fost înregistrată după mai multe discuţii între membrii CEC. Sandu a spus că a fost tratată inegal şi diferenţiat faţă de alţi concurenţi. Dvs. cum vedeţi această situaţie?

Valeriu Vasilică: „Pentru mine, argumentele pe care le-a invocat Maia Sandu sunt suficient de credibile. Ca şi cum mă convinge că a fost tratată în mod discriminatoriu. Nimeni, nici cei care au adus într-o noapte listele de susţinători, nici cei care au adus liste cu anumite suspecții apărute în spaţiul public, nici alţii cu nereguli mai clare, nu au fost trataţi în acest mod foarte meticulos. Nu spun că CEC nu trebuie să fie meticulos, dar cred că Maia Sandu are dreptate că această meticulozitate este una selectivă. Trebuie să ne întrebăm, ca de fiecare dată, cui îi este convenabil. E un joc în care a intrat CEC?! Mă tem să zic aşa, dar seamănă.”

Europa Liberă: Vineri începe oficial campania electorală. Dacă e să anticipaţi, cum credeţi că va fi această campanie?

Valeriu Vasilică: „Va fi o concurenţă între resurse inegale. Nu mă refer acum la aceeași perspectivă - independenți şi reprezentanți ai partidelor. Mă refer la tot felul de resurse de care partidele în special cele de la guvernare dispun, iar ceilalți nu dispun. Accentuez aceasta pentru că, de exemplu, a ieşit din cursă unul din cei mai bogaţi, dacă nu chiar cel mai bogat, pretendent – Vadim Brînzan. Dacă este să credem afirmaţiilor care îi aparţin, în mare parte, el este om cu avere de milioane de dolari. Una din explicaţii sau poate cea mai mare explicaţie e că acest om nu a îndrăznit, nu a putut, nu a vrut să folosească nişte resurse, în special financiare, pentru a-şi atinge nişte scopuri pe căi ocolite. Deducţia poate fi, a oricărui din cei care ne urmăresc, că reuşesc în mare parte cei care folosesc resurse mari, nu întotdeauna foarte oficial şi direct.”

Interviu cu Victoria Dumbravă, editor-șef la portalul de știri AGORA.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:21 0:00
Link direct

Europa Liberă: Unul din subiectele centrale de pe agenda electorală este astăzi un proaspăt sondaj care măsoară şansele candidaţilor la funcţia de preşedinte. V-a surprins ceva la capitolul poziţionarea pretendenților?

Victoria Dumbravă: „Este un sondaj realizat de CBS-AXA la comanda IDIS Viitorul - două instituţii credibile sau încă credibile la noi. Dacă ne-a surprins sau nu? Nu aş putea veni cu un răspuns da sau nu. Cert este că ceea ce se simte că aşteaptă publicul şi alegătorul este, totuşi, poziţionarea celor doi lideri, care în următoarea perioadă ar urmă să dea marele anunţ cine este candidatul comun, vorbim de Maia Sandu şi Andrei Năstase.”

Europa Liberă: Sondajul limpezește sau dimpotrivă tulbură apele în ce priveşte identificarea unui eventual candidat comun?

Victoria Dumbravă: „Dacă liderul PSRM Igor Dodon continuă să fie primul în acest sondaj de opinie absolut la toate întrebările, şi în ce priveşte încrederea cetăţenilor în politicieni şi la candidaţii pe care ar fi gata să-i voteze, şi la încrederea în partide, atunci poziţia Maiei Sandu şi cea a lui Andrei Năstase se schimbă de la întrebare la întrebare. Ei se poziţionează cam la acelaşi nivel. La întrebarea cu cine dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală ar vota, participanţii la sondaj au răspuns 7,9% pentru Maia Sandu şi 7,7% pentru Andrei Năstase. Lucrurile se schimbă atunci când sunt întrebaţi în cine aveţi încredere sau pe cine v-aşi dori să vedeţi în funcţia de preşedinte. Răspunsurile la aceste întrebări ne duc într-o confuzie şi mai mare. ne dăm seama de fapt de incertitudinea, neclaritatea sau confuzia care există în rândul cetăţenilor.”

Europa Liberă: Cei doi au precizat că nu se va ţine cont de datele acestui sondaj în luarea deciziei privind candidatul comun şi că aşteaptă alte două sondaje de opinie. Credeţi totuşi că mai e valabilă ideea candidatului comun?

Victoria Dumbravă: „Am să deschid, aici, un mic secret – intenţionăm să lansăm pe Agora.md o serie de interviuri cu principalii candidaţi la prezidențiale întitulată „Un prânz cu preşedintele”. Primul candidat care a acceptat invitaţia a fost lidera PAS, Maia Sandu. Dânsa menţionează că este vorba de două sondaje care urmează să fie făcute publice săptămâna viitoare. În baza rezultatelor acestor două sondaje se va lua decizia referitor la candidatul unic. Dânsa susţine că va respecta ac est angajament. În ultimele declaraţii cel puţin Andrei Năstase zice, la fel, că vor respecta acest angajament. Să vedem ce vor arăta şi rezultatele sondajelor. Dacă vor fi întrebări similare unde răspunsurile vor varia şi poziţia acestora se va schimba de la o întrebare la alta, iar diferența va fi atât de mică, atunci cu siguranţă decizia va fi una extrem de grea. S-ar putea să asistăm la un moment dat şi la surprize.”

Europa Liberă: Un alt subiect de pe agenda electorală - o investigaţie publicată astăzi arată cu unul din favoriţii cursei electorale, socialistul Igor Dodon, ar fi obţinut bani obscuri pentru a-şi finanţa campania electorală. Cetăţeanul care urmăreşte banda de ştiri şi vede astfel de informaţii cum ar trebui să se raporteze la ele?

Victoria Dumbravă: „Cetăţeanul trebuie să se informeze din cât mai multe surse şi concluzia să o facă el. Să nu aștepte ca o instituţşie media sau alta să-i spună cum trebuie să acţioneze sau pe cine să voteze. Trebuie să citească astfel de investigaţii, să urmărească cum reflectă presa această investigaţie, cine publică sau preia aceste investigaţii şi ce parte se preia, să urmărească dacă se prezintă şi declarația (reacţia) socialiștilor sau dacă ea este omisă. Sunt foarte multe detalii pe care cetăţeanul ar trebui să le ia în calcul şi să gândească foarte analitic, cel puţin noi la Agora promovăm această idee. Strict pe investigaţie, mie mi s-a părut una extrem de amplă. Or nu întotdeauna cetăţenii, alegătorii au şi timpul, şi răbdarea necesare să citească investigaţii foarte lungi, cu extrem de multe detalii, cu extrem de multe scheme, de unde au luat banii, unde au ajuns banii, offshore, alte companii. Eu am văzut-o mai degrabă ca o investigaţie care vizează întreg grupul socialiștilor, nu neapărat candidatul lor. Socialiştii au venit cu o reacţie publică nu din partea liderului Igor Dodon, dar a deputatului Corneliu Furculiţă. Poate că ei au reuşit cumva să atragă impresiile sau reacţiile negative care ar fi fost provocate de această investigaţie asupra unei alte persoane şi nu a liderului care este şi candidat în alegeri.”

Europa Liberă: Victoria Dumbravă aţi anunţat că în curând veţi invita la un prânz pe fiecare dintre candidaţii la funcţia de şef al statului şi că veţi prezenta publicului informaţii şi despre omul dindărătul politicianului. De ce credeţi că e important ca oamenii să cunoască nu doar activitatea politică a pretendenților?

Victoria Dumbravă: „Pentru că vorbim de pretendenţi la funcţia de şef al statului, or un şef de stat trebuie să fie şi un om bun. Cu siguranţă în Republica Moldova mai persistă încă această asociere. Nu se urmăreşte doar cât de profesionist este într-un domeniu sau altul acel candidat, nu se urmăreşte experienţa sa profesională, a fost şef de bancă, a studiat la Harvard sau la Moscova, dar se urmăreşte şi viaţa personală, care întotdeauna a atras. Să vrei să afli ce se întâmplă în culise, să vrei să vezi cum acel politician stă la masă cu cineva, cum ţine o furculiță în mână sau ce bucate preferă – astfel de subiecte au fost întotdeauna de interes în rândul cetăţenilor. Sigur că nu ne axăm doar pe asta. e vorba de un interviu mai amplu în care încercăm să cuprindem şi sfera politicului, dar şi latura umană a candidaţilor.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG