Linkuri accesibilitate

Cronică electorală 2016

joi 15 septembrie 2016

Calendar
septembrie 2016
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Opinii despre mersul campaniei electorale înntr-o discuție cu analistul politic Anatolie Golea.

Multe din evenimente prezentate de agențiile de știri gravitează în jurul scrutinului prezidențial moldovenesc din 30 octombrie. Iată de ce le oferim colegilor știriști posibilitatea de a trece în revistă evenimentele, declarațiile, polemicile din care se constituie mozaicul campaniei electorale 2016. Un nou sondaj de opinie arată că în fruntea preferințelor electorale, înaintea alegerilor de la 30 octombrie, continuă să se află socialistul Igor Dodon, cu 29% din opțiuni, urmat de fostul ministru al educației Maia Sandu, cu 13% și de liderul Partidului DA Andrei Năstase cu 11%. Aceasta este prima știre analizată de Vasile Botnaru într-o nouă ediție a noii noastre rubrici electorale, cu Anatol Golea, director executiv al agenției de știri Infotag.

Anatolie Golea: „Candidații, deocamdată, analizează și ei rezultatele sondajelor sociologice. Nu prea au comentat rezultatele acestor sondaje care nici nu conțin prea multe surprize. Să vedem cine este mai mulțumit și cine este mai puțin mulțumit, cine va învinui organizatorii sondajelor că au făcut jocul cuiva. De altfel, în acest sondaj aș vrea să menționez un lucru importat, după mine, care este mai puțin comentat și mai puțin observat.

Anatol Golea
Anatol Golea

Toată lumea a observat că acest sondaj îl scoate din nou printre lideri pe Igor Dodon, liderul socialiștilor, și cumva nu pune accentul cine e mai tare dintre cei doi candidați pe dreapta, Maia Sandu sau Andrei Năstase, deși Maia Sandu are cu 3-4% mai mult. Dar pe acest fundal a rămas în umbră faptul că Marian Lupu și Partidul Democrat s-au ridicat în sondajul Asociației Demografilor și Sociologilor, de la cele 2-3% maximum în aprilie, până la 10% și chiar mai mult în sondajul de la începutul lui septembrie. Și acest lucru dă de gândit. În campania în derulare sunt posibile și unele surprize.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Europa Liberă: Poate și-a făcut efectul Caravana Europeană?

Anatolie Golea: „Și-au făcut efectul, în primul rând, cele patru sau șase posturi de televiziune care aparțin Partidului Democrat și care se ocupă cu agitația electorală 25 de ore din 24, lucru pe care nu prea îl observă Consiliul Coordonator al Audiovizualului, cu părere de rău. Cred că aici este principala cauză – spălarea minților alegătorilor prin televiziuni, în primul rând.”

Europa Liberă: CEC se conduce de principiul: ceea ce nu este interzis este permis. Așa spune CEC, nu? Nu există doar interdicții clare pentru propaganda paraelectorală.

Anatolie Golea: „Ba da, există Codul Audiovizualului, care are foarte multe prevederi, ceea ce ține de reflectarea campaniei electorale sau preelectorale, care spune că trebuie să existe pluralism de opinii în știri, să fie reflectate toate evenimentele obiectiv, echidistant și imparțial ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Deci, CEC, spuneți dumneavoastră, ar avea motive să intervină în genul acesta de agitație electorală?

Anatolie Golea: „CEC ar avea motive, iar CCA este obligat să intervină, ceea ce nu face deocamdată.”

Europa Liberă: Cum s-a reflectat în comentarii și în știri declarația președintelui PL Mihai Ghimpu, că vrea să devină un viitor șef de stat care să accelereze unirea cu România?

Anatolie Golea: „E greu de spus în ce mod s-a reflectat acest lucru. Electoratul unionist, unionist veritabil, nu-l crede pe domnul Mihai Ghimpu unionist. Și aici cred că este răspunsul. Avem vreo cinci candidați care se autodefinesc în calitate de unioniști. Electoratul acesta este destul de restrâns. Și eu, de fapt, nu prea înțeleg pe ce mizează dânșii. Mai mult decât atât, chiar fac un deserviciu acestei cauze unioniste, afirmând, de exemplu, că sunt, cel puțin, 30% unioniști în Republica Moldova. Și în cazul în care vreo cinci-șase candidați cu mesaj pronunțat unionist vor lua împreună 7-8% de voturi, atunci, în opinia mea, ei discreditează ideea unirii. În loc să o crească, să o implementeze în mințile alegătorilor, dacă vreți, ei o discreditează și subție acest segment al unioniștilor veritabili.”

Europa Liberă: Dar Mihai Ghimpu a făcut o socoteală din care rezultă că, dacă toți unioniștii l-ar vota pe dumnealui, ar avea șanse să aibă un șef de stat unionist.

Anatolie Golea: „Dar de ce trebuie să îl voteze pe dumnealui dânsul nu a spus, pentru că mai sunt și alții. Trebuie să fim de acord aici cu replica Vitaliei Pavlicenco. Dumneaei a declarat, și pe bună dreptate, că Partidul Liberal nu este un partid unionist prin definiție. Și această clauză – unirea Republicii Moldova cu România nu se regăsește în programul partidului sau în alte documente. Spre deosebire, trebuie să recunoaștem, de Partidul Național Liberal, care a fost primul partid unionist și are stabilite aceste deziderate în documentele sale statutare, ca și Partidul Dreapta.”

Europa Liberă: Deci, like-urile, care se vor fi adunând de la unioniști, nu se vor duce spre Mihai Ghimpu?

Anatolie Golea:Like-urile din rețelele de socializare încă nu sunt voturi ale alegătorilor.”

Europa Liberă: Am zis și eu convențional. Simpatiile.

Anatolie Golea: „Nu, nu este convențional pentru că vedem, această campanie, în mare parte, este pe rețelele de socializare. Unii candidați preferă să stea în fața computerului, decât să meargă la întâlniri cu alegătorii, de aceea este și simbolică această comparație. Nu, nu cred că like-urile unioniștilor și voturile unioniștilor merg neapărat spre Mihai Ghimpu și chiar și spre alți candidați. Eu cred că o mare parte din unioniști mai degrabă vor vota cu Maia Sandu sau Andrei Năstase decât cu Mihai Ghimpu sau Vitalia Pavlicenco.”

O nouă rubrică la Europa Liberă, inaugurată azi de Victoria Dumbravă, editor-șef la portalul de știri AGORA.

Multe din evenimente prezentate de agențiile de știri gravitează în jurul scrutinului prezidențial moldovenesc din 30 octombrie. Iată de ce le oferim colegilor știriști posibilitatea de a trece în revistă evenimentele, declarațiile, polemicile din care se constituie mozaicul campaniei electorale 2016.

Victoria Dumbravă
Victoria Dumbravă

Victoria Dumbravă: „Prima știre, care a vizat perioada aceasta electorală, vine de la Moldovacurata.md, care ne anunță că angajații Fabricii de Brânzeturi din Cahul divulgă metoda prin care Partidul Democrat ar fi colectat semnăturile necesare pentru înregistrarea lui Marian Lupu în cursa pentru prezidențiale. Astfel că oamenii spun că, în ziua în care PDM a luat listele de subscripție de la Comisia Electorală Centrală, la fabrică ar fi avut loc o adunare a lucrătorilor cărora li s-a cerut să aducă obligatoriu și buletinele de identitate. De cealaltă parte, conducerea întreprinderii, democrata Ludmila Antohi, neagă această informație.”

Europa Liberă: Adică nu se va ajunge în judecată cu probe?

Victoria Dumbravă: „Aici deja facem legătură către o altă știre, un comunicat venit de la Procuratura Generală, care anunță că se delimitează de orice încercare de a atrage instituția în confruntări de natură politică și dispute electorale. Și anunțul Procuraturii vine tocmai după ce, pe parcursul ultimelor zile, mai mulți concurenți electorali au depus multiple plângeri la Procuratură, invocând ilegalități și încălcări de procedură. Așa că, dacă se va ajunge sau nu la instanță, rămâne să vedem.”

Europa Liberă: Ce au făcut potențialii candidați astăzi, pe parcursul zilei? Ce au mai declarat? Ce au mai constatat?

Victoria Dumbravă: „Unul dintre candidații desemnați, Vadim Brînzan, anterior candidat și la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a ieșit astăzi într-o conferință de presă, declarând că cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului le sunt încălcate drepturile constituționale chiar în această perioadă electorală. Aceasta pentru că legislația prevede că persoana care colectează semnăturile în susținerea unui candidat, la final, urmează să semneze fiecare listă în prezența primarului localității, lucru imposibil de realizat în stânga Nistrului pentru că acolo nu avem autorități alese. Și, la fel, grupul de inițiativă al candidatului respectiv spune că faptul că o persoană poate susține prin semnătură un singur candidat este o prevedere incorectă, făcând referință, totodată, și la avizul Comisiei de la Veneția, potrivit căreia o astfel de prevedere poate fi considerată drept o restricție care amenință pluralismul politic. Adică, eu, dacă vreau să depun semnătura pentru doi candidați la funcția de președinte, nu să îl votez, nu să îmi dau votul, dar să îl susțin prin semnătură, că uite, în opinia mea, aceste două persoane ar fi bune de președinte, eu nu pot să fac acest lucru. Pot doar să semnez pentru unul singur.”

Europa Liberă: Dar aceasta nu înseamnă că nu au fost asemenea situații. Deocamdată nu există mecanisme de detectare sigură a acestor situații.

Victoria Dumbravă: „Comisia Electorală Centrală ne asigură că are un astfel de mecanism. Și că va verifica toate cele zeci și sute de mii de semnături depuse de concurenții electorali. Nu știm care este sistemul prin care va verifica. Anterior, fostul președinte CEC, Iurie Ciocan, declara că, comisia are acces la datele, sistemul din Registru. Și va verifica fiecare semnătură depusă cu semnătura cetățenilor din buletinul de identitate.”

Europa Liberă: Silvia Radu a declarat deunăzi că sunt discriminați candidații fără de partid.

Victoria Dumbravă: „Același lucru l-a declarat și Vadim Brînzan astăzi, faptul că sunt aceleași criterii atât pentru candidații independenți, cât și pentru candidații care vin din partea partidelor politice. Deci, i se pare incorect că un candidat independent nu are structuri în teritoriu, care nu are membri de partid, mii de membri de partid, trebuie să prezinte același număr de semnături ca un candidat venit din partea unui partid politic.”

Europa Liberă: Ce activități v-au mai sărit în față?

Victoria Dumbravă: „Mi-a atras atenția faptul că mai multe organizații obștești au ieșit într-o conferință de presă, făcând apel la boicotarea alegerilor din 30 octombrie. Potrivit lor, aceasta este singura cale de a salva Moldova. Întâmplător sau nu, argumentele invocate de reprezentații acestor organizații se aseamănă mult cu cele ale comuniștilor, în special se referă la decizia Curții Constituționale din 4 martie prin care, în opinia lor, curtea și-ar fi depășit atribuțiile.”

Europa Liberă: Cine semnează acest îndemn?

Victoria Dumbravă: „Sunt mai multe asociații obștești, organizații în componența cărora intră veterani de război. Printre ei – un detaliu care mi-a sărit în față – sunt vorbitori de limbă rusă, dar și vorbitori de limbă română. Nu pot spune că sunt asociații arhicunoscute sau active din punct de vedere civic. Bănuiesc eu că apar pentru că e un moment prielnic.”

Europa Liberă: Dar guvernarea ce face?

Victoria Dumbravă: „Guvernarea, să zicem, se ocupă de treburile țării, dacă e să credem vorbelor liderului PDM, care, mai deunăzi, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că guvernul nu ar trebui să se implice în acțiuni electorale și acțiuni politice. Deocamdată, nu vedem reprezentanți ai guvernului, ai Parlamentului implicați în această perioadă electorală. Sigur, cu excepția candidaților desemnați.”

Europa Liberă: Dar „Caravana Europeană” nu vi se pare cu tentă electorală?

Victoria Dumbravă: „Eu, în calitatea mea de știrist, că bănuiesc că în această postură apar aici, încerc cumva să mă abțin de la expunere de opinii și comentarii. Cert este că liderul PDM a declarat că această caravană este una de informare și nu una electorală. Aprecierile, sigur, le fac cetățenii.”

XS
SM
MD
LG