Linkuri accesibilitate

Cronică electorală 2016

luni 19 septembrie 2016

Calendar
septembrie 2016
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

În dialog cu Victoria Dumbravă, editor-șef la portalul de știri AGORA

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce știri apar pe banda electorală?

Victoria Dumbravă: „Avem o noutate din partea candidatului „ales din popor”, așa cum se prezintă, ne referim la Ina Popenco, cea care, de fapt, a fost desemnată de formațiunea condusă de Ilan Shor. Aceasta anunță că a colectat deja 25 de mii de semnături în susținerea sa. Și astăzi le-a depus la CEC, iar acum, după amiază, urmează să meargă să primească procesul verbal.”

Europa Liberă: Azi dimineață am aflat că Andrei Năstase a primit legitimația de candidat cu acte în regulă.

Victoria Dumbravă: „Da. Da, în week-end, Comisia Electorală Centrală, în cadrul ședinței, a înregistrat acest candidat. Andrei Năstase este al patrulea candidat oficial înregistrat în cursa electorală, după Marian Lupu, Mihai Ghimpu și Iurie Leancă.”

Europa Liberă: Ce mai fac candidații deja cu acte în regulă? Ce acțiuni întreprind?

Victoria Dumbravă
Victoria Dumbravă

Victoria Dumbravă: „Acțiunile lor nu sunt atât de vizibile. Posibil, așteaptă ziua de 1 octombrie, când vor putea nemijlocit, în deplină libertate, să facă campanie. Până atunci e doar perioadă electorală. Cu siguranță, așteaptă acea perioadă ca să devină mai vizibili. Posibil, acțiunile lor se rezumă la activități în teritoriu, discuții cu electoratul ș.a.m.d. Până acum, astăzi, de exemplu, Valeriu Ghilețchi a trimis un apel către cetățeni, în care, la fel, își manifestă nemulțumirea față de procedura de colectare a semnăturilor. El spune că acum se alege, de fapt, președintele țării și nu președintele raionului. Or, dacă am merge pe formula de colectare a semnăturilor, când candidații trebuie să prezinte minim 600 de semnături din jumătate din raioanele țării, dânsul spune că e mai dificil și nu prea corect.”

Europa Liberă: Victoria, să vă întreb ceva: v-ați lămurit voi, în redacție, cu decalajul dintre cifrele acestea de alegători potențiali, venite de la statistici, de la CEC, din Registru?

Victoria Dumbravă: „Noi așteptăm o informație din partea Biroului Național de Statistică referitoare la acel recensământ făcut acum câțiva ani, care a rămas în ceață undeva. Până la urmă, nu se știe exact câți locuitori are Republica Moldova. Ultimele informații arată că, de fapt, în Republica Moldova sunt mai puțini locuitori decât numărul de alegători pe care îl vociferează Comisia Electorală Centrală, ceea ce este absolut ilogic. Noi cu siguranță știm că cei de la Comisia Electorală Centrală se vor conduce de Registrul Alegătorilor, Biroul Național de Statistică se conduce de cifrele și statisticile sale. Pe cine să credem și care cifre sunt oficiale și reale deocamdată nici noi nu știm.”

Europa Liberă: Dar vor fi tipărite un număr „X” de buletine de vot. Și cele în plus s-ar putea să dea bătăi de cap.

Victoria Dumbravă: „Cu certitudine. Astăzi am văzut și un apel din partea candidatului PAS Maia Sandu, prin care îndeamnă diaspora să se înregistreze în acel sistem online de înregistrare a diasporei pentru a putea vota ulterior în ziua de 30 octombrie. Dumneaei spune că doar prin această înregistrare vom putea ști nemijlocit câți concetățeni de-ai noștri sunt în afara țării. Și candidații vor putea solicita de la autorități să deschidă mai multe secții în anumite regiuni în afara țării. Dar, neștiind această cifră, nu vor avea argumente. Sunt cam multe necunoscute aici. Cineva va dori să le jongleze și să le utilizeze în scopurile sale. Altcineva poate va specula, dar poate nu că e în dezinteres și e perdant.”

Interviu cu Valeriu Vasilică, directorul agenției IPN (InfoPrimNeo).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:06 0:00
Link direct

Multe din evenimentele prezentate de agențiile de știri gravitează în jurul scrutinului prezidențial moldovenesc din 30 octombrie. Iată de ce le oferim colegilor știriști posibilitatea de a trece în revistă evenimentele, declarațiile, polemicile din care se constituie mozaicul campaniei electorale 2016. Astăzi, Valeriu Vasilică, directorul agenției IPN (InfoPrimNeo).

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică

Valeriu Vasilică: „Mai relevantă mi s-a părut apariţia pentru a doua oară într-o conferinţă de presă publică la Chişinău a candidatului independent Vadim Brînzan. Pentru că îl urmăresc şi de pe timpul când a candidat la funcţia de guvernator, cred eu, sper să nu greşesc, anunţă apariţia feţelor noi, a mai multora. Este o persoană relevantă şi zice că are şi o echipă de oameni ca el, dacă îl credem. S-ar putea, dacă chiar nu câştigă alegerile de data aceasta, s-ar putea ca aceste alegeri să aibă importanţa profilării unor feţe și poate a unor curente noi. Spunea Vadim Brînzan că se gândeşte, se gândesc ei, această echipă şi la o anumită formă organizatorică, zice că îi reprezintă pe acei moldoveni care s-au realizat peste hotare. Și eu personal îl cred, el a operat cu cifre de miliarde de dolari peste hotare, dacă am înţeles bine, are un fond de investiţii şi este suficient de prosper. El s-a arătat destul de insistent, şi azi, şi ieri zicea că: „Nu pot fi dat afară pe uşă, pentru că intru pe fereastră”. Poate că în această mare deznădejde, poate, apar acum şi se vor manifesta mai târziu şi alte curente de oameni necompromişi, dar şi foarte competenţi. Mie mi se pare exponentul unui curent, al unei mişcări noi, posibile, dacă nu sunt idealist la această oră. Şi dacă vorbim de feţe şi elemente noi, de exemplu, tot la o conferinţă de presă de ieri deja de la noi au ieşit doi oameni de afaceri cu afaceri prospere, care susţin în mod netradiţional un partid de opoziţie sau opoziţia intransigentă. I-am întrebat în discuţie privată: „De ce, oameni buni, faceţi gestul acesta? Pentru că oricum deveniţi acum vulnerabili în relaţia cu guvernarea’.”

Europa Liberă: Îşi desenează ţinta pe frunte.

Valeriu Vasilică: „Da, îşi desenează ţinta pe frunte. E vorba de foarte tânărul, dar foarte prosperul patron al companiei Starnet.”

Europa Liberă: Vreau să vă mai întreb în ce măsură reflectaţi dezbaterile în jurul purtătorilor de flamuri unioniste?

Valeriu Vasilică: „Din întâmplare, sau, poate, nu, noi am avut o dezbatere în sensul direct al cuvântului. Am invitat unionişti şi statalişti, pe de altă parte, la o dezbatere într-un ciclu pe care noi îl avem. Ni s-a părut că a fost o discuţie calificată, calitativă, bună, sinceră. Am descoperit şi nişte afinităţi ale celor care s-ar părea că sunt rivali, duşmani iremediabil. Şi pe filiera aceasta s-au adunat cinci-şase, nu ştiu câte candidaturi, unii mai deschişi, alţii mai puţin deschişi, unii speculând, alţii sinceri fiind. Un preşedinte unionist din primul tur, cred că şi unioniştii nu şi-l închipuie în turul doi, nu prea au de unde să iasă. Dar, mă rog, este un curent care are dreptul la viaţă, folosesc şi ei această ocazie de a-şi promova mesajul.”

Europa Liberă: Aş vrea să vă mai întreb despre o ştire care apare astăzi pe benzile agenţiilor – Igor Dodon spune că va reface relaţiile cu Rusia, fără să afecteze angajamentele Chişinăului faţă de Uniunea Europeană. E o schimbare de mesaj?

Valeriu Vasilică: „Am dat şi noi această ştire. Nu cred că Igor Dodon îşi schimbă mesajul. Pentru că sunt alegeri, el trebuie să tindă, din punctul lui de vedere, la extinderea arealului de susţinători, să-şi apropie pro-ruşii, neîndepărtându-i foarte tare pe pro-europeni. Este adevărat că el a confirmat o intenţie lansată mai înainte, că, ajungând în vreo funcţie, el, partidul său vor denunţa Acordul de Asociere şi atunci îl face oricum anti-european. Aş continua această temă cu altă ştire apărută astăzi sau a doua, a treia ştire la aceeaşi temă – sursele oficiale au anunţat că premierul Filip participă la summitul CSI. Am auzit şi o ştire în acest context că Moldova nu va prelua preşedinţia CSI. Guvernul confirmă că nu va prelua preşedinţia şi copreşedinţia doi ani la rând. Are argumente care trebuie crezute, doar că aceste argumente cad pe câmpul electoral care poate produce roade din cele mai năstruşnice. Într-un fel, Igor Dodon și Dmitri Ciubaşenko sau Usatîi ar putea fi obligaţi să folosească acest cadou ca să-i facă pe guvernanţii de astăzi anti-ruşi, anti-CSI-şti. Şi eu cred că acest mesaj, apărut astăzi, va reapare de multe ori şi cu forţă mai mare.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG