Interviu cu Victoria Dumbravă, editor-șef la portalul de știri AGORA.
Europa Liberă: Unul din subiectele centrale de pe agenda electorală este astăzi un proaspăt sondaj care măsoară şansele candidaţilor la funcţia de preşedinte. V-a surprins ceva la capitolul poziţionarea pretendenților?
Victoria Dumbravă: „Este un sondaj realizat de CBS-AXA la comanda IDIS Viitorul - două instituţii credibile sau încă credibile la noi. Dacă ne-a surprins sau nu? Nu aş putea veni cu un răspuns da sau nu. Cert este că ceea ce se simte că aşteaptă publicul şi alegătorul este, totuşi, poziţionarea celor doi lideri, care în următoarea perioadă ar urmă să dea marele anunţ cine este candidatul comun, vorbim de Maia Sandu şi Andrei Năstase.”
Europa Liberă: Sondajul limpezește sau dimpotrivă tulbură apele în ce priveşte identificarea unui eventual candidat comun?
Victoria Dumbravă: „Dacă liderul PSRM Igor Dodon continuă să fie primul în acest sondaj de opinie absolut la toate întrebările, şi în ce priveşte încrederea cetăţenilor în politicieni şi la candidaţii pe care ar fi gata să-i voteze, şi la încrederea în partide, atunci poziţia Maiei Sandu şi cea a lui Andrei Năstase se schimbă de la întrebare la întrebare. Ei se poziţionează cam la acelaşi nivel. La întrebarea cu cine dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală ar vota, participanţii la sondaj au răspuns 7,9% pentru Maia Sandu şi 7,7% pentru Andrei Năstase. Lucrurile se schimbă atunci când sunt întrebaţi în cine aveţi încredere sau pe cine v-aşi dori să vedeţi în funcţia de preşedinte. Răspunsurile la aceste întrebări ne duc într-o confuzie şi mai mare. ne dăm seama de fapt de incertitudinea, neclaritatea sau confuzia care există în rândul cetăţenilor.”
Europa Liberă: Cei doi au precizat că nu se va ţine cont de datele acestui sondaj în luarea deciziei privind candidatul comun şi că aşteaptă alte două sondaje de opinie. Credeţi totuşi că mai e valabilă ideea candidatului comun?
Victoria Dumbravă: „Am să deschid, aici, un mic secret – intenţionăm să lansăm pe Agora.md o serie de interviuri cu principalii candidaţi la prezidențiale întitulată „Un prânz cu preşedintele”. Primul candidat care a acceptat invitaţia a fost lidera PAS, Maia Sandu. Dânsa menţionează că este vorba de două sondaje care urmează să fie făcute publice săptămâna viitoare. În baza rezultatelor acestor două sondaje se va lua decizia referitor la candidatul unic. Dânsa susţine că va respecta ac est angajament. În ultimele declaraţii cel puţin Andrei Năstase zice, la fel, că vor respecta acest angajament. Să vedem ce vor arăta şi rezultatele sondajelor. Dacă vor fi întrebări similare unde răspunsurile vor varia şi poziţia acestora se va schimba de la o întrebare la alta, iar diferența va fi atât de mică, atunci cu siguranţă decizia va fi una extrem de grea. S-ar putea să asistăm la un moment dat şi la surprize.”
Europa Liberă: Un alt subiect de pe agenda electorală - o investigaţie publicată astăzi arată cu unul din favoriţii cursei electorale, socialistul Igor Dodon, ar fi obţinut bani obscuri pentru a-şi finanţa campania electorală. Cetăţeanul care urmăreşte banda de ştiri şi vede astfel de informaţii cum ar trebui să se raporteze la ele?
Victoria Dumbravă: „Cetăţeanul trebuie să se informeze din cât mai multe surse şi concluzia să o facă el. Să nu aștepte ca o instituţşie media sau alta să-i spună cum trebuie să acţioneze sau pe cine să voteze. Trebuie să citească astfel de investigaţii, să urmărească cum reflectă presa această investigaţie, cine publică sau preia aceste investigaţii şi ce parte se preia, să urmărească dacă se prezintă şi declarația (reacţia) socialiștilor sau dacă ea este omisă. Sunt foarte multe detalii pe care cetăţeanul ar trebui să le ia în calcul şi să gândească foarte analitic, cel puţin noi la Agora promovăm această idee. Strict pe investigaţie, mie mi s-a părut una extrem de amplă. Or nu întotdeauna cetăţenii, alegătorii au şi timpul, şi răbdarea necesare să citească investigaţii foarte lungi, cu extrem de multe detalii, cu extrem de multe scheme, de unde au luat banii, unde au ajuns banii, offshore, alte companii. Eu am văzut-o mai degrabă ca o investigaţie care vizează întreg grupul socialiștilor, nu neapărat candidatul lor. Socialiştii au venit cu o reacţie publică nu din partea liderului Igor Dodon, dar a deputatului Corneliu Furculiţă. Poate că ei au reuşit cumva să atragă impresiile sau reacţiile negative care ar fi fost provocate de această investigaţie asupra unei alte persoane şi nu a liderului care este şi candidat în alegeri.”
Europa Liberă: Victoria Dumbravă aţi anunţat că în curând veţi invita la un prânz pe fiecare dintre candidaţii la funcţia de şef al statului şi că veţi prezenta publicului informaţii şi despre omul dindărătul politicianului. De ce credeţi că e important ca oamenii să cunoască nu doar activitatea politică a pretendenților?
Victoria Dumbravă: „Pentru că vorbim de pretendenţi la funcţia de şef al statului, or un şef de stat trebuie să fie şi un om bun. Cu siguranţă în Republica Moldova mai persistă încă această asociere. Nu se urmăreşte doar cât de profesionist este într-un domeniu sau altul acel candidat, nu se urmăreşte experienţa sa profesională, a fost şef de bancă, a studiat la Harvard sau la Moscova, dar se urmăreşte şi viaţa personală, care întotdeauna a atras. Să vrei să afli ce se întâmplă în culise, să vrei să vezi cum acel politician stă la masă cu cineva, cum ţine o furculiță în mână sau ce bucate preferă – astfel de subiecte au fost întotdeauna de interes în rândul cetăţenilor. Sigur că nu ne axăm doar pe asta. e vorba de un interviu mai amplu în care încercăm să cuprindem şi sfera politicului, dar şi latura umană a candidaţilor.”