لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۴۰

حبیب‌الله آغا: فراگیری علوم عصری برای برابری و پیشرفت افغانستان با جهان مهم است


حبیب‌الله آغا، سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان
حبیب‌الله آغا، سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان

سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان فراگیری علوم عصری و تکنالوژی را برای پیشرفت و برابری افغانستان با جهان مهم خوانده است.

سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان در حالی بر فراگیری علوم عصری و تکنالوژی تأکید کرده که آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیل در پوهنتون‌ها برای دختران و زنان در افغانستان تحت حاکمیت طالبان ممنوع است.

خبرگزاری دولتی باختر تحت کنترل طالبان به روز شنبه به نقل از حبیب‌الله آغا، سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان گزارش داده که هنگام افتتاح تاسیسات جدید مکتبی در ولایت جوزجان گفته که سایر کشورها با پیشرفت تکنالوژی به آسمان رسیده اند، اما آنها (افغانستان) عقب مانده اند و در زمین درست راه رفته نمی‌توانند.

او بدون آن که به مسئله محرومیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم اشاره کند، افزوده که دانش‌آموزان و دانشجویان باید با فراگیری آموزش‌های معیاری و مسلکی، میزان نیازمندی به متخصصین خارجی را در افغانستان کاهش دهند.

از سوی هم عبدرب رسول سیاف از رهبران پیشین جهادی یک روز پیش از این در نشست مجازی شورای موسوم به مقاومت ملی به مناسبت سالگرد کشته شدن برهان‌الدین ربانی، رئیس جمهور حکومت مجاهدین که در رسانه‌های اجتماعی نشر شده، با اشاره به محدودیت آموزش دختران در افغانستان گفته، کسانی که مدعی اند که آموختن علم بر دختران فرض نیست از شریعت بی‌خبر اند.

عبدرب رسول سیاف از رهبران پیشین جهادی افغانستان
عبدرب رسول سیاف از رهبران پیشین جهادی افغانستان

او افزوده که شریعت اسلام نباید نام بد شود و تعلیم دختران و زنان فرض و ضروری است.

این در حالی است که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان در بیش از دو سال گذشته، دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب را ندارند.

شماری از دانش‌آموزان دختر در افغانستان محرومیت از آموزش را ضربۀ بزرگی به پیشرفت جامعه و آیندۀ افغانستان خوانده و خواهان بازگشایی مکاتب بالاتر از صنف ششم اند.

زلفا محمدی، دانش‌آموزش صنف یازده به رادیو آزادی چنین گفت:
"وقتی که یک دختر خانم به مکتب نرود، نسل آیندۀ او قطعاً بیسواد می‌ماند و اینها پیشرفت نمی‌کنند خواهشمندم از‌ شان (طالبان) دروازه‌های مکاتب را باز بکنند و شرایط دختران افغانستان را هم در نظر بگیرند."

در همین حال دیوه پتنگ، از فعالان حقوق زنان می‌گوید، مقام‌های طالبان بجای شعار دادن بخاطر توسعۀ افغانستان، با اجازه دادن به آموزش و تحصیل دختران، به آن عمل کنند:
"وقتی که دختران از آموزش عصری و یا هر آموزش دیگر محروم باشند و اجازه نداشته باشند و در عین زمان شعار داده می‌شود که آموزش عصری و تکنالوژی مهم است، این را همه افغان‌ها می‌دانند باید از این گونه شعارها بیرون شوند، آنچه مردم افغانستان می‌خواهند عمل است وقتی که شاهد اجازه آموزش پسران و دختران باشیم."

این در حالی است که محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی، نخست وزیر قطر در گفت‌وگو با تلویزیون سی ان ان که به روز شنبه نشر شده، گفته که در دیدار اخیر خود با ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، قطر را به حیث مثال ذکر کرده که زنان در همۀ امور اجتماعی کشور نقش مساوی با مردان دارند.

نخست وزیر قطر افزوده که او به رهبر طالبان توضیح داده که اگر افغانستان می‌خواهد بخشی از جامعۀ بین‌المللی باشد، می‌تواند یک دولت میانه‌رو مانند قطر داشته باشد که در آن زنان می‌توانند به حیث وزیر، سفیر و رهبر در همه بخش‌ها کار کنند.

مقام‌های طالبان پیش از این همواره ادعا کرده اند که حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلام تامین است و اخیراً گفته بودند هر زمانی که شرایط فراهم شود به دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ آموزش و تحصیل را خواهند داد.

طالبان با حاکمیت دوباره‌ شان در افغانستان، در کنار منع آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، زنان و دختران را از تحصیل در پوهنتون‌ها، کار در بسیاری از اداره‌های دولتی و تمامی اداره‌های غیردولتی و آرایشگاه‌ها منع کرده اند.

طالبان همچنان به زنان اجازه نمی‌دهند تا به تفریحگاه‌ها، ورزشگاه‌ها، حمام‌های عمومی زنانه یا در مسیرهای طولانی بدون محرم به سفر بروند.

مرتبط

XS
SM
MD
LG