وزارت معارف حکومت طالبان میگوید که چهارشنبه (پانزدهم سنبله) اولین روز سال تعلیمی جدید مکاتب و مدارس در ولایات گرمسیر افغانستان است.
این وزارتخانه در حساب کاربری ایکس خود یا توییتر سابق این خبر را نشر کرده است.
وزارت معارف حکومت طالبان گفته است که هلمند، کندهار، پکتیا، پکتیکا، خوست، ننگرهار، لغمان، نیمروز و فراه ولایتهای اند که سال تعلیمی در آنها آغاز شده است، اما دختران بالاتر از صنف ششم هنوز اجازۀ رفتن به مکتب را ندارند.
۷۱۷ روز میشود که دروازه های مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته است.
برخی از آنها به رادیو آزادی گفته اند که به دلیل اینکه نمیتوانند به مکتب بروند، بسیار ناراحت هستند.
یک دانش آموز صنف دهم در یکی از مکاتب ولایت کندهار که نمیخواهد نامش در این گزارش ذکر شود، میگوید که در گذشته روز آغاز سال تعلیمی جدید برای آنها روز سرشار از شادی بود، اما اکنون این روز را روز سیاه مینامد.
او به رادیو آزادی گفت:
"در سالهای گذشته این روز برای ما بسیار روز خوبی بود. اما حالا روزها سیاه شده است دوستانی که همرایشان صحبت کردم، این روز را برای خود روز عزا نامیده اند. سالهای گذشته در این روز خیلی خوشحال بودیم با استادان و هم صنفیهای خود میدیدیم. سال نو و صنف نو را آغاز میکردیم، اما دو سال است که در یک مکان نشسته هستیم."
یکی دیگر از دانشآموزان دختر که نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود میگوید، همچنان امیدوار است درهای مکاتب و پوهنتونها به روی دختران باز شود و از دختران دیگر میخواهد که ناامید نشوند و به مبارزه خود ادامه دهند:
"همانطور که پسرها آرزو دارند و میخواهند به آرزوهایشان برسند، ما هم انسان هستیم، ما هم میخواهیم آینده داشته باشیم، ما هم میخواهیم گوشهای از جامعه را بسازیم، ما هم میخواهیم افغانستان خود را بسازیم. چقدر خوب خواهد بود، اگر پوهنتون و درهای مکتبها به روی ما باز شود."
ظاهراً آغاز سال تعلیمی در مناطق و ولایات گرمسیر افغانستان بدون حضور دختران برخی دانشآموزان پسر را نیز ناراحت کرده است.
شفیقالله، باشندۀ ولایت لغمان و شاگرد صنف دوازدهم یکی از مکاتب این ولایت به رادیو آزادی گفت، بسیار نا امید شده است که با خبر آغاز سال تعلیمی جدید، خواهرش نیز مانند سایر دختران از آموزش محروم مانده و در خانه نشسته است:
"امروز سال تحصیلی شروع شد ولی متاسفانه هنوز مکتبها به روی دختران باز نشد. خواهرم از این خبر خیلی ناراحت شد و من هم خیلی ناراحت شدم. امیدوار هستم مکتبهای دخترانه باز شود."
این در حالی است که سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت امور داخلۀ حکومت طالبان پیش از این از مردم و جهان خواست تا فراهم شدن شرایط صبر و استقامت داشته باشند.
وزارت داخلۀ حکومت طالبان در اعلامیهای گفته که سراج الدین حقانی روز دوشنبه در دیدار با هیئت سازمان همکاری اسلامی، آموزش دختران را از ضروریات جامعه خوانده و گفته که این مشکل با توجه به شرایط حل خواهد شد.
وی جزئیاتی در مورد اینکه آنها میخواهند چه شرایطی را برای تحصیل دختران در افغانستان فراهم کنند، ارائه نکرده است.
طالبان در بیش از دو سال حکومت خود، زنان و دختران افغان را از آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیلات در پوهنتونها و کار در تمام ادارههای غیردولتی و بیشتر ادارههای دولتی منع کرده اند و زنان حق رفتن به پارکهای تفریحی، کلبهای ورزشی و حمامهای عمومی زنانه و سفر بدون محرم در مسیرهای طولانی منع شده اند.
علاوه بر این محدودیتها، اخیراً حکومت طالبان کار زنان در آرایشگاهها و بازدید آنها از پارک ملی بند امیر را نیز منع کردند.
اما با وجود واکنشهای گستردۀ افغان ها، کشورها و سازمانهای بینالمللی، طالبان تا هنوز تصمیمات خود را تغییر ندادند.