حمید محمود یکی از امامان بریتانیایی است که نزدیک به دو ماه پیش به افغانستان رفت و با مقامات مختلف طالبان از جمله سرپرست وزارتهای امور خارجه و عدلیۀ حکومت طالبان دیدار کرد.
حمید محمود روز شنبه در نشستی در پوهنتون کوین ماری لندن گفت که مقامهای طالبان آموزش دختران را به گونۀ کامل متوقف نکرده اند، بلکه فقط برای مدت کوتاهی آموزش "سکولار و لیبرال" را ممنوع کرده اند.
این اظهارات او با واکنش گستردۀ افغانها در شبکههای اجتماعی مواجه شده و با الفاظ متفاوتی محکوم شده است.
بسیاری از افغانها ویدیوی او را در شبکههای اجتماعی به ویژه در صفحه ایکس منتشر کردند و در کنار آن نوشتند که چنین اظهاراتی به معنی توجیه اقدامات غیرمشروع طالبان است.
امرالله صالح، معاون اول محمداشرف غنی رئیس جمهور مخلوع افغانستان در صفحه ایکس خود اظهارات عالمان دینی بریتانیایی را با اقدامات جاسوسان بریتانیایی در گذشته مقایسه کرده و نوشته که آیا این ملاها بخشی از شبکۀ پیر بلند هستند و یا اعضای شبکه حقانی در لندن.
محمد حلیم فدایی، والی پیشین پکتیا به اظهارات حمید محمود واکنش نشان داده و در صفحه ایکس خود نوشته که اینها صحت ندارد و در پوهنتونها و مکتبهای افغانستان تحصیلات غربی و لیبرال وجود نداشته است.
وی افزوده که این گونه "دروغها" هرگز به نفع اسلام، اتحادیۀ اروپا و کل مسلمانان نیست و روایت طالبان بر اساس آنچه که او "دروغ" عنوان کرده، استوار است.
اجمل ختک، فعال حقوق بشر در بریتانیا، در وب سایت خود این نوع نظر ملایان بریتانیایی را توجیه موضع ضد بشری طالبان خوانده است.
آقای ختک نوشته است، این عالمان دینی به جای اینکه طالبان را برای باز کردن دروازۀ تحصیل متقاعد کنند، از سیاستهای آنها دفاع میکنند.
حکومت طالبان در آن زمان هدف از سفر این عالمان دین را " دیدن تصویر واقعی افغانستان" عنوان کرده بود.
گفتنی است که پس از سفر شماری از ملاهای بریتانیایی به افغانستان در اواخر ماه جولای، هیئتی از سازمان همکاری اسلامی نیز به کابل رفتند و در دیدار با مقامات مختلف طالبان صریحاً خواستار بازگشایی مکاتب و پوهنتونها بروی دختران افغان شدند.
پس از سفر شماری از ملایان بریتانیایی به کابل، برخی از فعالان زن افغان نامهای را در فضای مجازی منتشر کردند و از افغانها خواستند تا آن را امضا کنند. در این نامه که در وب سایت "تغییر" منتشر شده و تا کنون نزدیک به ۱۲۴۴ نفر آن را امضا کرده اند، ادعا شده که این علمای بریتانیایی که بیشتر آنها هندی، پاکستانی و عرب هستند، تلاش میکنند اقدامات ظالمانۀ طالبان را توجیه کنند."
در همین حال شیرینه محمدی، فعال حقوق زن و خبرنگار میگوید که هر گونه تحصیل برای دختران و زنان افغان ممنوع شده است و این گونه اظهارات نه تنها نظر دختران و زنان افغان نیست، بلکه غیرقابل پذیرش است:
"هر نوع تحصیل از جمله مکتب، پوهنتون، دورههای آموزش و یا یادگیری زبان انگلیسی برای زنان منع شده است. افغانستان در دو سال گذشته بدینسو به این سرنوشت دچار شده است، ابتدا مکاتب و سپس پوهنتون را بروی دختران بسته کرده اند، به دنبال آن کار زنان منع شد و فرمانهای دیگر صادر شد که زنان خانه نشین شدند. اکنون زنان با مشکلات روحی و روانی مواجه شدند."
مرضیه حفیظی، یکی دیگر از فعالان حقوق زن میگوید که این گونه اظهارات ملایان بریتانیایی نمیتواند اقدامات نامشروع طالبان علیه دختران و زنان افغان را پنهان کند:
"سازمان همکاری اسلامی مدتها پیش روشن کرد که وضعیت افغانستان چگونه است، زنان با چه مشکلاتی روبهرو هستند، پس از آمدن طالبان چه تعداد فرمانهایی برای زنان صادر شده است و در کدام بخشها جلو آنها گرفته شده است."
این عالمان دینی بریتانیایی در حالی از سوی افغانان متهم به توجیه اقدامات ضد بشری طالبان میشوند که توبیاس ایلوود، یکی از اعضای ارشد حزب محافظه کار در پارلمان بریتانیا، پس از سفرش به افغانستان در ویدئویی خواستار تعامل سیاسی با طالبان شد.
اما پس از اینکه اظهاراتش مورد انتقادات مردم قرار گرفت، ویدیو را حذف کرد و برداشتش را نسبت به طالبان اشتباه خواند.