لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۱۳

سازمان عفو بین الملل: آینده و آرزو های دختران دانش آموز افغانستان در خطر است


یکی از مکاتب دخترانه در غرب افغانستان که به دلیل محدودیت های وضع شده از سوی طالبان مسدود شده است
یکی از مکاتب دخترانه در غرب افغانستان که به دلیل محدودیت های وضع شده از سوی طالبان مسدود شده است

در ادامۀ خواست‌ها برای تأمین حقوق زنان و دختران در افغانستان، سازمان عفو بین‌الملل یکبار دیگر خواستار پاسخگو قراردادن طالبان در پیوند به ممنوعیت آموزش و تحصیل زنان و دختران شده است.

این سازمان روز جمعۀ در صفحۀ ایکس خود یا توییتر سابق نوشته که آینده و رویاهای دختران افغان در خطر است و پس از دوسال از ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، هیچ تغییری در وضعیت نیامده است.

این درحالیست که ۷۲۵ روز از بسته شدن دروازه‌های مکاتب بروی دختران بالاتر از صنف ششم می‌گذرد و از اواخر دسامبر ۲۰۲۲ بدینسو هم دروازه‌های پوهنتون هم به روی آنان بسته شده است.

شماری از دختران محروم از آموزش و تحصیل هم در صحبت با رادیو آزادی می‌گویند که آنان امید و آروزهایی برای آینده داشتند، اما طالبان همه آنها را از آنها گرفته اند.

برخی از دانش آٔموزان پوهنتون کابل که به دلیل ممنوعیت های وضع شده نتوانسته اند به صنوف درسی خود برگردند
برخی از دانش آٔموزان پوهنتون کابل که به دلیل ممنوعیت های وضع شده نتوانسته اند به صنوف درسی خود برگردند

راشده فایق، دانشجوی یکی از پوهنتون‌های کابل می‌گوید طالبان حقوق اساسی زنان را به آنان نداده است:

"ما دختران با تبعیض جنسیتی به گونه افراطی مواجه هستیم، حقوق اساسی و بنیادی ما که قرآن و حدیث به گونۀ واضح تشریح کرده است. اما آنها زنان را از کار، تحصیل، فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی منع کردند و حتا به شخصی‌ترین مسایل زیبایی و آرایش زنان آنها دخالت می‌کنند."

نازنین دانش‌آموز مکتب و باشندۀ کابل به رادیو آزادی می‌گوید، پس از بسته شدن مکاتب، همه دختران بی‌سرنوشت شدند:

"امیدوار هستم که جامعۀ جهانی همکاری کند تا سرنوشت دختران هم مشخص شود، باز شدن مکاتب آروزهای تمام دختران است. چون از بی‌سرنوشتی به بیماری‌ها روحی دچار شدند. امیدوارم هر چه زودتر به درس‌هایمان برگردیم."

این درحالیست که ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در سفر اخیرش به ولایات شمالی افغانستان گفته حکومت طالبان مکلف به عمل کردن به خواست‌های دیگران در پیوند به حقوق زنان و دختران نیست.

او در بخشی از سخنانش که ویدیویش از روز جمعه به این سو در صفحات اجتماعی دست به دست می‌شود، گفته است که در چهار حالت دیگران از آنها می‌توانند بخواهند که به زنان حق تحصیل و حق رفتن به پارک را بدهند.

ندا محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان
ندا محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان

ندامحمد ندیم بدون نام بردن از فرد، کشور و سازمانی خاصی گفته است:

"اگر بگوییم مشاور ما شوند، می‌توانند برایمان مشوره بدهند که پوهنتون، مکاتب و پارک‌ها را بروی زنان باز کنید، دوم اگر آنها حاکم باشند و یا آنها ما را اکمالات کنند، چرا که هر آن که نان دهد فرمان دهد و چهارم اینکه از طریق زور بر ما حاکم شوند که این فرمان را انجام بدهید در غیر آن کشته می‌شوید."

او می‌گوید، کسانی که خواهان تأمین حق تحصیل و آموزش و دیگر حقوق زنان هستند، هیچ یک از این چهار شرایط را بر طالبان ندارند.

ظاهراً سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان این سخنان را روز سه‌شنبۀ هفتۀ گذشته در یک نشست مردمی در ولایت فاریاب مطرح کرده است که با واکنش‌هایی در شبکه‌های اجتماعی مواجه شده است.

او پیش از این هم اظهارات جنجالی و واکنش‌برانگیزی در پیوند به تحصیل و آموزش دختران داشته است.

این درحالیست که ملل متحد جمعه شب میزبان نشستی زیر نام "مبارزه با اپارتاید جنستی: وضعیت زنان و دختران در افغانستان" بود.

این نشست با اشتراک ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، سفیران چند کشور، نصراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد و شماری از فعالان حقو بشری برگزار شده بود که همه اشتراک کنندگان از وضعیت زنان و دختران در افغانستان طی دو سال گذشته ابراز نگرانی کردند.

XS
SM
MD
LG