Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

Despărțirea ostilă a elitelor de cei care îndrăznesc să voteze altceva decît s-a hotărît sus, în cercurile conducătoare educate și morale, e, cu siguranță, o tragedie. Mai întîi, pentru că, luați laolaltă toți acești oameni, începînd de la așa numiții provinciali la detestații șomeri/albi/amatori de bere/fotbal/muzică superficială, sînt oameni normali.

E strigător la cer! O elită energică și arogantă își dă voie să declare inferiori nenumărați oameni, să le conteste dreptul la opinie și să dea peste cap regulile generale ale democrației, așa cum am cunoscut-o în epoca modernă. Toate aceste grozăvii nu spun nimic, nu indignează și nu suferă nici un deranj. Toată această înlocuire de valori și reorganizare în caste superioare și inferioare trece drept progres și sursă de lumină.

S-a spus că procesul e normal, că istoria l-a mai cunoscut și că societățile l-au mai traversat. Așa se întîmplă cînd lumea se schimbă! Fiecare epocă are perdanții și cîștigătorii ei! Așa e. Istoria schimbărilor de mentalitate și raporturi economice nu e o idilă. Numai că schimbările nu au presupus întotdeauna declasarea programatică a celor ce nu au altă vină decît că sînt de altă părere și trăiesc după alte valori. Oamenii care au ținut la alcăturiea lumii în care s-au născut și s-au împotrivit celor ce au încercat să decidă pentru ei au mai fost insultați, pedepsiți și scoși în afara legii. De fiecare dată, însă, aceste răfuieli au anunțat o epocă dogmatică, de fanatism mereu drapat în culorile binelui și justificat de cauza progresului. Noul a fost mereu o noțiune explozivă. Dar noutatea obligatorie a fost mereu un abuz catastrofal pentru libertatea individuală și democrația politică.

Demonizarea pe motiv etic nu produce altceva decît războaie civile, de regulă inegale și dinainte cîștigate de armatele binefăcătorilor.

În cazul lumii noastre, schimbarea care împinge mase largi spre statutul de paria colectiv e un proces fără întoarcere: așa numitul om de rînd e vinovat din start, prin modul de viață, prin părinți, apartenență culturală, tradiție, ocupație profesională, lecturi și discuții cu semenii lui. Cineva care se naște maghiar, polonez sau american fără legătură cu cercurile educate e, prin simpla lui existență, un adversar al progresului. S-a spus că a nu fi avocat al migrației și al multiculturalismului e un act de egoism inuman. Nu e așa. Cei ce nu vor migranți și resping societățile multiculturale sînt tocmai cei ce pun un preț extraordinar pe realitatea culturii. Iar cei ce promovează ideea diversității obligatorii sînt, paradoxal, dar logic, tocmai cei ce minimalizează importanța culturii, în care văd un amestec aproape întîmplător.

Mai mult decît atît, aparenta toleranță a celor ce denunță, în masă, brute naționaliste, suprematiști albi, șoviniști și reacționari creștini e foarte limitată. Compasiunea și umanitarismul lor caută să îi ajute pe cei în nevoie dar numai cu anumite condiții. Astfel, generozitatea și înțelegerea pentru cei săraci, needucați și la strîmtoare se revarsă doar asupra celor ce vin din alte zone și culturi: Asia, Africa și America de Sud. Pentru nefericiții striviți de șomaj, sărăcie, austeritate, lipsă de șansă și educație din Italia sau Grecia, Statele Unite sau Estul Europei nu se găsește înțelegere ci doar ocazia de a insulta. Așa au apărut „the deplorables” denunțați, în Statele Unite de Hillary Clinton, țărănoii din Sudul Italiei care resping programul de guvernare fiscală UE care i-a adus în sapă de lemn sau ungurii care vor să își protejeze felul de viață și refuză multiculturalismul. Așadar, aceiași campioni ai virtuții care se simt datori să ajute migranți din toate colțurile lumii sînt insensibili la ruina umană a societăților europene. Lumpenul care umple cartierele și zonele industriale abandonate ale Europei și Americii nu merită compasiunea și e mult mai puțin valoros decît refugiații reali sau închipuiți sosiți din tot restul lumii.

Lupta cu lumea veche și cu propriile societăți e mai importantă decît umanismul obligatoriu în rest. În aceste condiții, lumea ruptă în bucăți va rămîne o realitate ortăvită. Riscurile unei asemenea situații sînt enorme. Dispariția oricărei forme de acord în sînul societăților occidentale anunță răsturnări masive. Sîntem la început. Deocamdată, notăm dispariția susținerii pentru partidele centrului tradițional. Dreapta și stînga clasică au fost lovite sever de alegători care votează partide anti-sistem. E, în mare parte, vina și rezultatul unei politici comode și arogante care a făcut din stînga și din dreapta una și aceeași mașină de emis banalități și ignorat realități. Pasul următor poate fi mult mai grav.

Lumea coace. O fiertură furioasă a înghițit limitele și principiile politicii. Acolo unde, pînă nu demult, scoteau capul argumentele, tronează acum furia, insulta și interdicția. Tot mai mult și mai des, discuțiile și declarațiile se lipesc de cîteva acuzații fixe: ură, rasism, răutate împotriva nevinovaților, extremism, fascism. Atît și nimic altceva. Eticheta dură și arbitrară e de ajuns. Brusc, lumea pare să fi dat la iveală mase enorme de apucați, complotiști și alte feluri de rătăciri turbate care au pus gînd rău democrației.

În consecință, lumea e mai simplă și se compune din două bucăți, triburi și tărîmuri: sfinții și diavolii. Politica nu mai vrea să găsească soluții comune în care încap toate bucățile, triburile și tărîmurile. Dimpotrivă, a face politică înaintată înseamnă, aproape fără excepție, a descoperi o nouă formă de abatere monstruoasă, de discriminare și nedreptate odioasă. Noua avalanșă nu e, însă, o explozie dezordonată. Ea urmează, mereu, aceeași regulă și taie pe același contur. Astfel, orice și oricine nu e liberal în felul progresist al zilelor noastre e, automat, fascist, populist și rasist. Nici un fel de alegeri și nici un procent de susținere populară nu sînt o scuză sau o realitate de luat în seamă. Toate sînt, de la bun început și fără alte explicații, forme de extremism.

Într-un fel amețitor, dar cert și galopant, alegerile de orice fel nu mai țin de logica democrației, dacă sînt cîștigate de cine nu trebuie. Ultimul exemplu vine din Brazilia, unde noul președinte, Jair Bolsonaro, cîștigător detașat la o diferență de 11%, a fost dinainte declarat candidatul care nu trebuie să învingă și președintele care nu trebuie acceptat. Bolsonaro e un politician radical de dreapta și asta explică aproape tot. Ideile și valorile dreptei, de la suveranitate și națiune, la piață economică liberă, ordine și legalitate, nu mai sînt legitime și acceptabile, ca acum 15-20 de ani. Toate au fost declarate ilegitime și periculoase. Toate sînt descrise, fără încetare în mass media și în lumea politică progresistă, drept probe indubitabile de extremism și rasism.

E semnificativ că ascensiunea radicalilor de stînga nu e niciodată suspectă. Așa de pildă, succesul remarcabil al ecologiștilor germani în alegerile recente din landurile Bavaria și Hessen a fost întîmpinat cu simpatie și considerat o garanție de sănătate democratică. Asta, deși ecologiștii și alți radicali de stînga, ca laburiștii britanici ai lui Jeremy Corbyn, sînt partide care cer deschis modificări extreme ale societății și sistemului politic: abolirea frontierelor, migrație nelimitată, înlocuirea economiei capitaliste, suprimarea producției de energie ne-ecologică, înlăturarea tradiției culturale occidentale și eliminarea simbolurilor creștine din spațiul public. În cazul radicalilor de stînga, oricare ar fi propunerile și sfidările, nimic nu e extrem sau periculos. Vocația anti-democratică e un monopol al dreptei, mai ales dacă un partid sau un politician de dreapta face eroarea să cîștige alegerile. În acest caz, problema mereu reclamată nu e atît cîștigătorul cît cei ce îl susțin. Toți cetățenii cu drept de vot care împing la victorie un candidat de dreapta se demască și sînt imediat reperați de mașina de produs fasciști a progresiștilor. Problema acestei ocupații curente a mass media, a cercurilor politice, a liderilor de opinie și a militanților progresiști e tocmai ușurința cu care decid că grupuri umane mari sînt un rebut și nu trebuie luate în seamă.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG