Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

Președintele Trump a propus un judecător ce ar urma să ocupă locul rămas liber la Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai importantă instanță americană, echivalentul Curții Constituționale din statele europene. Curtea Supremă e formată din nouă judecători numiți pe viață. În momentul de față, raportul între judecătorii cu înclinații liberale și judecătorii cu înclinații conservatoare e egal: 4 la 4.

Brett Kavanaugh, candidatul propus de Trump, e un conservator. În cazul în care Kavanaugh va fi numit, balanța va înclina spre aripa conservatoare care va deține, cu 5-4, o majoritate decizională la Curtea Supremă. Numirea lui Kavanaugh trebuie aprobată de Senatul Statelor Unite, după audieri organizate de Comisia Juridică a Senatului. Audierile, desfășurate săptămîna trecută, au fost urmărite de zeci de milioane de oameni, nu numai în Statele Unite. Curiozitatea a atins un nivel neobișnuit pentru asemenea evenimente, dată fiind opoziția deja cunoscută a Partidului Democrat, avocat deschis al liberalismului militant, la numirea lui Kavanaugh.

Dar orice ar fi așteptat spectatorii, audierile au fost un spectacol șocant. Vreme de trei ore, Kavanaugh a fost atacat de Democrați în baza mărturiei depuse de o femeie, Chrisitine Blassey Ford, care susține că a fost victima atacurilor sexuale ale actualului candidat la Curtea Supremă. Audierile au avut o ferocitate rară, dar ce le-a făcut de-a dreptul înspăimîntătoare a fost asemănarea frapantă cu marile farse și tragedii judiciare ale epocilor de întuneric absolut: inchiziția catolică, tribunalele revoluționare franceze și procesele politice sovietice. Pentru Statele Unite, o asemenea turnură pare de neconceput. Ea semnalează, însă, ascensiunea politică formidabilă a unei noi forme de dogmatism, cunoscută sub numele de progresism sau corectitudine politică și asociată strîns cu mișcarea feministă și cu valorile stîngii.

Pentru a rezuma, Brett Kavanaugh a fost atacat, defăimat, insultat și discreditat de politicieni și de jurnaliști care au îmbrățișat fără rezerve o mărturie lipsită de probe și au dat la o parte sau au încălcat toate normele și principiile minime ale legii și justiției. Kavanaugh a fost umilit dar, mai grav, Senatorii Democrați au demonstrat cum poate fi democrația învinsă și înlocuită de fanatism.

Acuzațiile împotriva lui Kavanaugh au fost formulate tot în Comisia Juridică, de femeia care susține că i-a fost victimă. Toată lumea le-a putut auzi și toată lumea a observat sau ar fi trebuit să observe că autoarea acuzațiilor nu a adus cea mai mică probă în sprijinul spuselor ei. Ea susține că a fost atacată sexual de Kavanaugh, la o petrecere, cu numai puțin de 36 de ani în urmă. Femeia a declarat că e sută la sută sigură că a fost atacată de Kavanaugh, dar nu a oferit nici o probă și nu a putut cita nici un martor. Ea n-a explicat motivul pentru care a decis să vorbească abia după 36 de ani.

Primele constatări ale Procurorului care asistă la acest gen de audieri, spun că femeia care îl acuză pe Kavanaugh a vorbit, acum mai bine de zece ani, cu un terapist, despre un atac sexual, fără să pomenească de Kavanaugh. Femeia și-a amintit că numele atacatorului e Brett Kavanaugh numai și numai după ce Brett Kavanaugh a fost propus judecător la Curtea Supremă de Președintele Trump. Acuzatoarea nu a pomenit numele lui Kavanaugh nici cînd acesta a devenit pentru prima oară judecător, nici cînd a devenit Profesor de Drept la Universitatea Harvard, nici cînd a fost numit Judecător Federal. Femeia a pomenit numele lui Kavanaugh abia în clipa în care a apărut candidatura care pune stînga în inferioritate la Curtea Supremă.

În mod normal și după regulile și legile cunoscute în Statele Unite și în orice democrație reală, acuzațiile formulate în acest fel nu trec pragul unei instanțe sau sînt respinse din capul locului. Senatorii democrați le-au acceptat și, folosindu-le ca realități indubitabile, au trecut la distrugerea reputației lui Kavanaugh.

Episodul din Senat nu e o rătăcire sau o excepție. Acest tip de gîndire și justiție sînt, deja, larg răspîndite în viața publică americană. Politicienii stîngii și cea mai mare parte a presei americane procedează așa în mod curent. Ei au creeat un sistem de valori și acțiune în care aproape orice chestiune publică sau personală se reduce, pînă la urmă, sex și rasă iar toate chestiunile care au legătură cu sexul și rasa sînt deasupra legii. E de ajuns ca o acuzație sexuală sau rasială să fie rostită și ea devine, automat, adevăr. Lumea se umple de rasiști și delincvenți sexuali care sînt eliminați, fără întîrziere, din viața publică, așa cum era anihilat, în vremuri trecute, orice acuzat de erezie sau atitudini contra-revoluționare.

În consecință, frica și autocenzura domnesc, acum, în toate sferele vieții publice americane: în politică, presă, universități, artă, literatură, pe net și, chiar, în viața privată. Ajunge o singură acuzație, rostită fără probe, culeasă din trecutul ultimilor 20-30 sau 50 de ani, și conclavul sumbru de pune în mișcare. În cîteva ore, un val uriaș de așa zisă informație reia acuzațiile și le amplifică, țese insinuările cel mai otrăvite, citează experți de serviciu și continuă cît e nevoie: zile, săptămîni și luni în șir. Succesul acestor operațiuni monstruoase nu e garantat. Se va spune că, în tribunalele americane reale, nu în comisii ale Senatului care se poartă ca un tribunal, legea face în continuare legea și respectă adevărul. Dar răul e, oricum, făcut. De pildă, Kavanaugh are șanse mari să devină Judecător la Curtea Supremă, dar viața lui personală e compromisă. El va fi marcat permanent de o pată și va fi însoțit de suspiciuni și neîncredere, nu numai între cei ce îl contestă ci pînă și în mediile favorabile. În multe alte cazuri, cineva care a trecut prin asemenea tortură devine neangajabil. Multe companii se vor feri să angajeze asemenea persoane în baza meritelor profesionale, de frică să nu fie, la rîndul lor, puse sub acuzare.

Epoca în care au intrat lumea americană și o parte mult prea mare a lumii occidentale e periculoasă pentru adevăr, echilibru și demnitatea umană. Cu toate astea nu sîntem în fața unei surprize. Astfel, șocul nu e dat de apariția fanatismului ci din apariția lui într-o epocă declarată, de atîtea ori și în atîtea feluri, apogeul libertății și justiției umane. Cum se poate produce o asemenea cădere și de unde îi vine puterea în plină epocă de emancipare, moralitate înaltă și cunoaștere avansată?

[Nota red. Opiniile acestui blog nu corespund în mod necesar cu cele ale postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea].

Adevărul elementar, nesocotit sau ascuns de moda acuzației automate de fascism împotriva populismului occidental e, în aparență, scandalos: atît nazismul german cît și fascismul itlaian au fost mișcări politice socialiste. De stînga, colectiviste, anti-capitaliste, pro-sindicale, populare, extrem de bine implantate în muncitorime și mediile rurale. Partidul nazist german, NSDAP, purta chiar în numele oficial, titulatura de „socialist”: Partidul Național Socialist German al Muncii. Socialismul lui Mussolini a pus în emblema mișcării Partito Nazionale Fascista, fasciile, mănunchiul de ramuri menit să ilustreze forța colectivă de nedezbinat a noii lumi și ideologii. La începutul anilor ’20, în toată lumea occidentală, mișcările și partidele lui Hitler și Mussolini au fost percepute, fără dubiu, ca forțe ale stîngii socialiste și promotoare al unei revoluții sociale și economice anti-capitaliste.

Abia după război, sub influența propagandei sovietice, mișcările nazistă și fascistă au fost mutate complet la dreapta. De atunci încoace, disputa politică dreapta-stînga și acuzațiile care trimit la fascism se duc după o logică răsturnată și falsă. Tragedia europeană a celui de-al Doilea Război Mondial a avut în centru ciocnirea a două ideologii convergente: fascismul și comunismul. Astăzi, acuzația de fascism cade în gol și vine din partea unei stîngi care nu știe sau nu vrea să știe ce miez avea fascismul și cît de deosebit de el e populismul zileor noastre.

Diferențele sînt vizibile și numeroase. Fascismul și nazismul au fost, în mare parte, mișcări născute din răsturnările Primului Război Mondial și au avut în centru o generație marcată de război sau alcătuită din foști militari. Populiștii de azi nu au deloc experiența războiului și, în marea lor majoritate, n-au îmbrăcat vreodată uniforma militară. Fascismul și nazismul au practicat sistematic și la nivel de masă violența politică de stradă. Populiștii de azi nu au făcut niciodată așa ceva. Antisemitismul criminal al naziștilor e cu totul distinct de xenofobia aparentă a populiștilor. Dealtfel, nimeni nu a avut monopol în materie de antisemitism. De la Marx, trecînd prin Stalin și pînă la stînga britanică de azi, antisemitismul a fost mereu compatibil cu socialismul și nu a fost o marcă exclusivă a dreptei - cum crede azi multă lume sub influența lecțiilor de istorie predate de la stînga.

Toată această discuție depășește, însă, obiectivele unei simple clarificări terminologice și istorice. Problema de fond a abuzului de acuzații de pro-fascism stă într-o eroare de evoluție și protecție democratică. Astfel, avalanșa comodă care forțează asocierea populiștilor cu fasciștii descrie, mai degrabă, neîncrederea unei marți părți a elitelor occidentale în popor. În lumea de rînd sau, dacă termenul nu e prea aspru, în vulg.

În genere, o parte tot mai însemnată a lumii politice occidentale a conchis că poporul nu prezintă încredere și că deciziile majore nu pot fi lăsate în seama electoratului. De aici, transferul tot mai frecvent al puterii de decizie spre organizații și politicieni nealeși. Și tot de aici, demonizarea în trombă a politicii și politicienilor care sînt votați, în grade diferite, de cetățeni care protestează împotriva propriei marginalizări în societăți care pretind că rămîn sută la sută fidele democrației. Fascismul evocat de adversarii populiștilor contemporani e gratuit și periculos. Pe lîngă dezorientare, această acuză fabricată fără temei încurajază o situație neprielnică democrației. Elitismul tinde să restrîngă bazele populare ale democrației și, în același timp, să reducă resursele democratice la un slogan. Înțelesul democrației occidentale suferă o transformare riscantă. Culmea, propagatorii acuzației automate de fascism sînt, cel mai adesea, parte a unei stîngi prietenă sau simpatizantă a mișcărilor radicale care resping democrația, fie că e vorba de mișcări islamice și anti-semite, fie că e vorba de radicali europeni care visează la un socialism dogmatic.

[Nota red. Opiniile acestui blog nu corespund în mod necesar cu cele ale postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea].

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG