Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu


O lămurire importantă, înainte ca resentimentul să-şi facă de cap: „speculatorii” din fabula Uniunii Europene despre complotul anti-euro sînt o iluzie. Mai întîi: cine sînt, pînă la urmă, faimoasele bestii acuzate de UE? În principal, fonduri de pensii, fonduri de investiţii şi alte concentrări de bani şi capital. Adică: zone de plasament în care se află, de foarte multe ori, economiile şi pensiile viitoare a sute de milioane de oameni de rînd.

Treaba fondurilor e să înmulţească şi, în orice caz, să apere valoarea banilor luaţi în grijă. Ideea după care „speculatorii” sînt nişte personaje misterioase în haine de piele şi trabuc în colţul gurii e luată direct din iconografia propagandistă a socialismului. De remarcat: cînd euro o încasează pe pieţele bursiere, UE vorbeşte de „speculanţi”. Cînd acelaşi UE are nevoie de bani, „speculanţii” devin „pieţe internaţionale”. Retorica anti-speculant dezvoltată în ultimele săptămîni de elita UE şi de miniştrii de obicei germani e un ghid foarte sigur pentru dezinformarea generală.

Prima victimă a acestei teorii e chiar piaţa liberă. UE e pe punctul de a declara război pieţelor şi lasă cu toată largheţea publicului libertatea de a-şi închipui că pieţele sînt un soi de casino în care trişul face regula şi prăpădeşte banii săracilor. Nu. Dacă există o comparaţie instructivă, atunci pieţele au funcţia pe care într-un sistem politic o are Parlamentul sau mai curînd opoziţia parlamentară.

Pieţele nu atacă şi nu distrug. Pieţele sesizează o slăbiciune, o inconsecvenţă sau, de-a dreptul, o minciună „oficială” şi fug de ea, cu tot cu banii pe care trebuie să-i ferească. Nu există speculaţie bursieră în absenţa erorilor de politică economică şi financiară. Există, în schimb, o limită tragică în răspunsul guvernelor, inclusiv în reacţia UE. Puse în faţa propriilor erori (politica de deficit bugetar cvasipermanent tolerată şi încurajată în zona euro), marile sisteme de decizie politică se refugiază în zona obscură a conspiraţeiei şi încearcă să ia electoratul cu ele.

Efectul e, pe termen scurt, un soi de solidaritate indignată în care politicienii şi oamenii de rînd fac, în sfîrşit, joncţiunea. Efectul pe termen mediu poate fi şi probabil va fi o tentativă birocratică de „încălecare” a pieţelor, sub pretextul regularizării şi cu ajutorul normelor care elimină sau limitează libertatea pieţelor. Efectul pe termen lung dar nu foarte lung: eşecul. Într-un fel sau altul, atîta vreme cît societăţile îţi păstrează libertatea, adevărul economic elementar îşi face loc şi decide. Pieţele pot fi amuţite un timp dar nu pot fi bătute tot timpul.
Un exemplu pe care guvernele europene din Vest şi din Est vor trebui să-l urmeze sau să se pregătească de cădere: restrîngeri reale, nu amînare şi nu simulare. Foarte rapid, la cîteva săptămîni de la instalare, guvernul britanic a început să taie. Acest guvern de coaliţie (dreapta cam de centru plus centru cam de stînga) a promis că va reduce cheltuielile cu aproape 10 miliarde de euro şi multă lume a crezut, pe bună dreptate, că un guvern atît de nesigur pe propria definiţie va ezita. Reducerile au început abrupt şi au început de unde trebuie. Guvernul mănîncă din propria osînză supraponderală. Achiziţiile Ministerelor au fost reduse pînă aproape de nivelul zero. Adio maşini cu şofer la discreţie, adio călătorii business class, adio seminarii vagi şi conferinţe în destinaţii exotice!

Cunosc oameni care şi-au pierdut posturile deşi nu aveau de ce să îşi piardă posturile. Oamni bine pregătiäi, depuşi sec în afara pieţei muncii. Sistemul de învăţămînt a fost masiv lovit dar asta nu înseamnă că e singurul lovit. Bineînţeles, educaţia are o presă mult mai bună, în vreme ce industriile „manuale” nu intră în ştiri. Însă, reducerile de personal sînt, în Anglia, exact ce trebuie să fie: reduceri care nu ocolesc şi nu fac excepţii.

Cealaltă faţă a monedei sînt sindicatele. În ultimii 20 de ani, sindicatele şi sindicalismul învinse catastrofal de fenomenul Thatcher au revenit. Aroganţa şi demagogia clasei sindicale sînt foarte aproape de nivelul grotesc al anilor 70 şi 80. Piesa e aceaşi: o trupă de protectori politizaţi ai „oamenilor muncii” reuşesc să îşi menţină poziţia folosind cinic grupuri profesionale largi şi cultivînd din răsputeri cultura egalităţii obligatorii. Reprezentaţia are succes dar nu suficient succes. Nefiind, încă, o naţiune de bugetari, Anglia va evita eroarea şi nu va accepta să se lase sărăcită de egalitarismul care recomandă incompetenţă egală la venituri egale. Însă Anglia a trecut sau va trece razant pe lîngă pericolul care pîndeşte societăţi cu tradiţie şi autonomie economică mult mai reduse.

Asta înseamnă că lecţiile despre necesitatea reducerilor şi pericolul sindicalist trebuie bine înţelese şi preluate în est. Romănia e un caz clasic. În lipsa lecţiei engleze, România va învăţa greceşte. O limbă moartă.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG