Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

O manevră delicată dar plină de consecinţe se apropie de momentul execuţiei. Pe 31 mai, cînd va avea loc, la Rostov, întîlnirea la vîrf UE-Rusia, Europa sau mai degrabă voinţa germană care se exprimă indirect dindărătul instituţiilor europene, a pregătit un cadou pentru Rusia: aşa numita "road map" (foaie de parcurs), în pregătirea liberalizării regimului de vize. Mai limpede, "foaia de parcurs" e primul pas şi primul semnal favorabil pe care îl primeşte un stat înainte de eliminarea vizelor. Dacă graficul va fi respecat, e destul de posibil ca deţinătorii de paşaport rusesc să poată călători în Europa fără viză. Procesul e lent şi nu se va încheia mai devreme de 3-4 ani. Însă asta e mai puţin important. Ce contează cu adevărat e semnalul pe care decizia pregătită pentru summit-ul de la Rostov îl va trimite în regiune.

Nici unul din cele 6 state-partener ale UE (Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaijan, Belarus) nu a primit "foaia de parcurs". Prin urmare, e foarte posibil ca Rusia să devină, pe 31 mai, primul beneficiar al "foii de parcurs" , înaintea celor 6 state membre ale Eastern Partnership - programul strategic al UE pentru vecinii de pe flancul estic al Uniunii. Evident, dreptul cetăţenilor ruşi la un regim îmbunătăţit de deplasare nu poate fi negat. La fel de evident, acordarea "foii de parcurs" nu e un concurs, cu medaliaţi pe podium. Însă ordinea are o importanţă extraordinară.

Astfel, dacă Rusia devine prima posesoare a "foii de parcurs", paşaportul rusesc devine, automat, o atracţie irezistibilă pentru populaţia rusofonă şi nu numai din fostele Republici Sovietice. Transnistria, Abhazia şi Crimeea, vor fi puternic afectate. Documentele de călătorie moldovene, georgiene sau ucrainiene vor deveni necompetitive. Grupuri de populaţie largi vor fi fidelizate de Rusia, în interiorul noilor state independente de la frontiera cu Rusia. Opţiunea pro-europeană a guvernului de la Chişinău va deveni, brusc, în ochii populaţiei, o carte depăşită sau expirată. Mai mult, Eastern Partnership, pilonul strategiei UE în regiune, va fi serios decredibilizat. UE va iniţia, astfel, o linie de acţiune contrară intereslor declarate ale UE.

Originile acestei contradicţii potenţiale sînt de găsit în ambivalenţa germană care mizează simultan pe construcţia europeană şi pe "deschiderea" faţă de Rusia. Situaţia regimului vizelor dovedeşte, din nou, că această politică dublă e de nesusţinut şi sfîrşeşte prin a sacrifica interesele pur europene. Numai că Germania, în calitate de pilot al UE, e tot mai tentată de soluţia rusă, mai ales în condiţiile în care proiectele europene (în primul rînd, euro) tind să fie percepute ca o constrîngere sau, mai rău, ca povară. Vom vedea, deci, tot mai des asemenea iniţiative pe linia Berlin-Moscova.

Am ridicat problema pericolului creat de întîietatea Rusiei în materie de vize, în mai multe întruniri de comisie şi grup la Parlamentul European. Răspunsul primit din partea unui reprezentant al Comisiei Europene a fost cu totul bizar şi semnificativ. "Noul regim de vize pentru Rusia e o proritate politică" a spus reprezentantul Comisiei care a adăugat că nu poate oferi alte detalii. Acest răspuns complet în afara uzanţelor Parlamentului European sugerează că, într-adevăr, decizia e fixată şi va fi dusă la bun sfîrşit. Reacţia parlamentarilor populari români, polonezi, baltici şi scandinavi a fost furibundă dar Comisia va trece, foarte probabil, peste aceste obiecţii. Şi va comite o enormă eroare.
Tembelismul transnistrean nu e o imitație. E natural și productiv. Filmul cu Vardanean, mărturisind în detaliu cum a fost racolat de Serviciile Secrete ale Moldovei și cum a încercat el ca spion să saboteze bunătate de Republică transnistreană e o capodoperă. Autorii au dat tot ce aveau mai bun în materie de inteligență și subtilitate.

În urma acestei reușite, Transnistria și excelenții ei conducători se așază la coada pentru Oscarul care răsplătește propaganda de prostie maximă. Ceva mai înaintea dar nu mult înaintea lor, se găsesc, la aceași coadă, colegii de gîndire și producții TV similare din Irak-ul lui Saddam, Cuba fraților Castro și, bineînțeles, China revoluționară. Deasupra tuturor acestor influențe stilistice tronează, însă, marea școală sovietică. Încă o dată, un agent al imperialismului a fost capturat și dovedit. Școala sovietică de detectat comploturi poate fi mîndră. Rezultatele sînt remarcabile.

Peste tot în lume, clasa muncitoare a înțeles mașinațiile samavolnice ale regimului capitalist/român de la Chișinău și își va manifesta, curînd, mînia îndreptățită. Revoluția mondială e iminentă. După difuzarea filmului strălucit realiuzat la Tiraspol cu Vardanean în rolul principal, Transnistria va fi imediat admisă în ONU, UE, OECD și NATO. Hollywood va trimite,rapid, cererea de transfer administrativ în stînga Nistrului iar echipa care a scris și montat filmul cu Vărdănean va primi contractul pentru noua superproducție „Doi buni prieteni: Lenin și Elvis”. Felicitări și mult succes în activitatea creatoare!

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG