Capitala își sărbătorește astăzi Hramul cu cântece, dansuri, expoziții și târguri, și cu un mare concert, în cursul serii, în Piața Marii Adunări Naționale. Pe 14 octombrie, Chișinăul marchează și împlinirea a 588 de ani de la prima atestare documentară.
Europa Liberă te invită într-o călătorie în timp, printr-o galerie de imagini din secolul XX și din prezent.
Cu două săptămâni înainte de prezidențiale și referendum, Mitropolia Moldovei a organizat un drum al crucii, la care au participat și politicieni, inclusiv o candidată. Deși legea le interzice să facă politică, unii preoții fac agitație chiar în biserici împotriva sau pentru aderarea la UE.
Moldovenii au primit o mențiune de onoare în cadrul Premiului Nansen pentru Refugiați 2024 al agenției pentru refugiați ONU pentru că „și-au făcut mai mult decât datoria pentru a proteja refugiații care au căutat siguranță în Republica Moldova după ce au fugit de războiul din Ucraina”.
România a donat Republicii Moldova 100.000 de cărți în format fizic și tot atâtea în cel electronic. Guvernul României a spus că este „cea mai mare donație de carte în limba română”, care va ajunge în 300 de biblioteci publice din 200 de localități moldovene.
Alți 18 cetățeni moldoveni au fost repatriați în Republica Moldova din Libanul măcinat de război. Din grup fac parte în special femei, copii, persoane cu probleme medicale și alte categorii aflate în zona de risc.
În R. Moldova se va crea un sistem de avertizare publică prin telefoanele mobile, pentru situații de urgență sau calamități naturale. Guvernul a aprobat pe 9 octombrie un acord cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care va finanța proiectul.
Premierul Dorin Recean a anunțat în debutul ședinței Guvernului din 9 octombrie că autoritățile vor oferi indemnizații unice de 2.300 de lei pentru circa 30 de mii de pensionari în următoarea perioadă. Decizia este anunțată cu două săptămâni înainte de scrutinele din 20 octombrie.
Dmitri Yanul este consilier local în satul Cișmichioi din Găgăuzia. De 8 ani, încearcă să schimbe spre bine viața localității, scriind și realizând proiecte, în mare parte finanțate de UE și SUA. Inspirat de practicile europene, el contrastează cu majoritatea găgăuzilor cu viziuni pro-ruse.
Nicoleta Cojocari a trecut prin opt operații și încă are nevoie de tratament și reabilitare, după ce soțul său a stropit-o cu acid sulfuric. A început recent cursuri de cofetărie și face deja torturi pentru prietenii săi. Ea spune că noua ocupație îi dă speranță pentru a merge mai departe.
11 cetățeni moldoveni, majoritatea mame cu copii, au fost evacuați din Liban și au ajuns la Chișinău cu o aeronavă pusă la dispoziție de Ucraina. Ei au spus Europei Libere că au trecut prin clipe de groază și nu cred că se vor mai întoarce în Liban. Alți 30 de moldoveni au cerut să fie repatriați.
Încarcă mai mult