Acum un an, Parlamentul a aprobat un nou Cod funciar. Printre altele, acesta prevede că autoritățile publice locale pot interveni în cazul terenurilor agricole nelucrate, pentru a preveni degradarea solului și afectarea terenurilor vecine.
Cum sunt depistate terenurile lăsate în paragină?
Reprezentanții primăriei și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor verifica dacă terenul este abandonat, la solicitarea proprietarilor loturilor vecine. Dacă se va confirma că pământul nu a fost prelucrat de cel puțin 2 ani și este năpădit de buruieni, primăria va trimite o somație scrisă proprietarului, care va avea la dispoziție trei luni să-l lucreze.
Dacă somația rămâne fără răspuns, primăria va putea transmite terenul în arendă. În primul rând, îl va propune celor care dețin terenurile adiacente și, în cazul în care aceștia nu vor fi interesați, îl va scoate la licitație.
Unde ajung banii pentru arendă?
Prețul pentru arenda terenului nu poate fi mai mic decât prețul mediu de arendă în localitatea în care se află, în perioada respectivă. După ce va semna un act de primire-predare, arendașul poate începe să lucreze pământul.
Termenul de arendă va fi stabilit în contract, dar va fi de minimum un an și nu va depăși 5 ani.
Plata pentru arendă va fi depozitată pe un cont al primăriei și va fi transferată proprietarului terenului atunci când va fi reziliat contractul de arendă. Din această sumă, vor fi reținute costurile administrative ale primăriei pentru transmiterea terenului în arendă.
Vezi un reportaj din satul Sofia, raionul Hâncești, unde fiecare al cincilea hectar de teren agricol a rămas în paragină, după ce proprietarii au murit, iar moștenitorii lor au plecat peste hotare.
Cum poate reveni proprietarul pe terenul lui?
Proprietarul nu este deposedat de terenul său. Transmiterea în arendă este doar o măsură temporară, menită să prevină degradarea pământului și să le protejeze pe cele vecine de buruieni.
Dacă proprietarul își dorește terenul înapoi, iar arendașul a început deja lucrările agricole, el are două opțiuni: să-i achite arendașului valoarea recoltei care poate fi obținută până la finalul anului agricol sau să-i permită să continue lucrările și să strângă recolta.
Potrivit ultimului recensământ agricol, din 2011, în R. Moldova zac în paragină aproape 250.000 de hectare, cele mai multe fiind în centrul și sudul țării. Următorul recensământ urmează să fie realizat în 2030.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te