Linkuri accesibilitate

Noi dovezi indică o unitate militară rusă în spatele execuțiilor din Bucea


Ocupația de 33 de zile a orașului Bucea, din 27 februarie până în 31 martie 2022, s-a soldat cu moartea a 561 de civili, inclusiv 12 copii.
Ocupația de 33 de zile a orașului Bucea, din 27 februarie până în 31 martie 2022, s-a soldat cu moartea a 561 de civili, inclusiv 12 copii.

O nouă investigație a Serviciului Ucrainean al Europei Libere, făcută în baza unor imagini surprinse de camere de bord și drone, aduce noi detalii despre execuțiile în masă ale civililor din Bucea în timpul ocupației rusești din martie 2022.

Imaginile arată clar cum pe strada Zavodskaia din Bucea, trupele ruse atacă din ambuscadă mașinile marcate ca fiind civile și deschid focul asupra lor fără niciun avertisment.

Supraviețuitorul Mikola Briedniev, care a fost împușcat în cap în timpul asaltului rus de la Bucea, a descris haosul prin care a trecut atunci când gloanțele au ciuruit mașina în care se afla, omorând mai multe persoane.

Câteva ore mai târziu, imaginile surprinse de o dronă a armatei ucrainene au confirmat prezența în locurile execuțiilor a unor vehicule blindate rusești, marcate cu simbolul lor distinctiv „V”.

Investigația jurnalistică arată că în execuțiile în masă de pe strada Zavodskaia din Bucea ar fi fost implicat regimentul 234 de parașutiști din orașul Pskov. Imaginile de pe camerele de supraveghere din apropiere surprind soldații din această unitate jefuind clădiri și vandalizând proprietăți cu o zi înainte de execuții.

Anchetatorii spun că anume acest regiment a controlat zona în timpul masacrului.

Imagini inedite dau la iveală dovezi noi ale execuțiilor în masă de la Bucea | Exclusiv RFE/RL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:48 0:00

Potrivit autorităților ucrainene peste 2500 de soldați ruși care au fost prezenți în Bucea au fost identificați. Dintre aceștia, 100 sunt bănuiți de crime de război, iar 34 au fost notificați oficial în legătură cu existența unor asemenea suspiciuni.

Poliția a raportat că 72 de crime au fost rezolvate, iar 24 de acuzații au fost transmise în instanță.

În total, 358 de civili au fost omorâți în Bucea, și mai mult de 300 din aceste decese au fost atribuite direct forțelor rusești.

Multe dintre victime au fost arse, ceea ce a făcut ca identificarea lor să fie mai dificilă.

„Procesul de identificare a victimelor este în desfășurare. Acum un an, aveam 60 de victime neidentificate. Acum avem 13. Procesul este un pic mai complicat din cauza condițiilor în care au fost găsite cadavrele – au fost pur și simplu arse de ruși. Totuși, procesul de identificare continuă, la fel și examinările criminalistice relevante”, a declarat Dmitro Șevciuk, șeful unității pentru crime de război din cadrul Poliției Naționale a Ucrainei.

Ocupația de 33 de zile a orașului Bucea, din 27 februarie până în 31 martie 2022, s-a soldat cu moartea a 561 de civili, inclusiv 12 copii.

Descoperirea crimelor în masă, după ce forțele ucrainene au eliberat orașul, a stârnit indignare la nivel mondial, a deraiat negocierile de încetare a focului și a galvanizat și mai mult sprijinul internațional pentru Ucraina.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG