Linkuri accesibilitate

Rusia încearcă să atragă noi soldați cu razii și „săli de așteptare” confortabile


Un recrut rus și soția sa se îmbrățișează la o gară din Prudboi, în regiunea Volgograd din Rusia, în septembrie 2022, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială.
Un recrut rus și soția sa se îmbrățișează la o gară din Prudboi, în regiunea Volgograd din Rusia, în septembrie 2022, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială.

Oameni îmbrăcați în lycra stau lipiți de podeaua unui centru de fitness din Moscova, în timp ce polițiști mascați, purtând echipamente speciale, treceau printre ei verificându-le actele de identitate și statutul de migrant.

Razia din 31 martie s-a încheiat cu arestarea imigranților și transportarea lor la un birou militar de recrutare.

Raidul - unul dintre câteva care au avut loc în Rusia în ultimele săptămâni - a fost cea mai recentă dovadă a modului în care autoritățile caută noi soldați pentru a-i trimite în Ucraina, unde invazia totală a Rusiei se află acum în al patrulea an.

De asemenea, a coincis cu recrutarea anuală de primăvară a celor cărora legea le interzice să îndeplinească sarcini de luptă sau să fie trimiși în străinătate.

Luate împreună, aceste mișcări arată modul în care armata rusă încearcă să crească dimensiunea generală a forțelor sale armate, asigurându-se, în același timp, că dispune de forțele necesare pentru a continua nimicirea trupelor ucrainene.

Rusia a fost secretoasă în ceea ce privește numărul pierderilor pe care le-a suferit de la lansarea invaziei sale la scară largă în februarie 2022. Potrivit estimărilor occidentale, numărul rușilor uciși și răniți depășește 700 000 - mai mult decât în toate războaiele purtate de Moscova de la al Doilea Război Mondial încoace.

Completarea rândurilor armatei

În septembrie 2022, în timp ce forțele ruse erau blocate în Ucraina, președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a sute de mii de oameni - în principal rezerviști - în încercarea de a suplimenta efectivele. A fost o măsură extrem de nepopulară.

De atunci, oficialii au apelat la alte metode pentru a menține efectivele, inclusiv plata unor salarii și beneficii extraordinar de mari voluntarilor, cunoscuți sub numele de „kontraktniki”. Văduvele și supraviețuitorii primesc, de asemenea, beneficii sociale râvnite.

Oficialii ruși i-au vizat, de asemenea, pe muncitorii migranți din Rusia, în cadrul unor razii desfășurate nu doar în săli de fitness, ci și în piețe angro și pe șantiere de construcții.

Unii sunt lucrători sezonieri care sunt păcăliți să semneze contracte de luptă; alții sunt migranți care obțin cetățenia rusă, dar nu se înregistrează în sistemul național de recrutare.

Recrutarea de primăvară face parte din procesul de încorporare militară bianual prevăzut de legislația rusă, care obligă toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani să efectueze serviciul militar. Ordinul semnat pe 31 martie de președintele Putin prevede înrolarea a 160.000 de recruți, cu mult peste obiectivele anterioare de recrutare.

Modernizarea armatei

De la invazia din februarie 2022, Moscova a încercat, de asemenea, să modernizeze sistemul din era sovietică de identificare a bărbaților - recruți și rezerviști deopotrivă - pentru recrutare sau încorporare.

Oficialii au creat un sistem electronic de notificare și înregistrare pentru a reduce, de asemenea, numărul celor care se eschivează de la recrutare.

„Vor folosi diverse metode pentru a ajunge la acest număr”, a declarat Ivan Ciuviliaiev, de la o organizație neguvernamentală numită Go By The Forest, care îi ajută pe rușii recrutați.

Recruți ruși stau lângă un centru de recrutare militară din Krasnodar, Rusia, pe 25 septembrie 2022.
Recruți ruși stau lângă un centru de recrutare militară din Krasnodar, Rusia, pe 25 septembrie 2022.

„Vor face tot ceea ce au făcut până acum: raiduri în tot felul de locuri, inclusiv vor veni la adresele de domiciliu ale oamenilor și vor forța intrarea, îi vor urmări, îi vor aștepta în fața apartamentelor lor”, a declarat el pentru Europa Liberă.

Noul sistem include, de asemenea, un organism numit Centrul de recrutare unificat, sau EPP, care ar trebui să accelereze procesarea recruților - și de a limita posibilitatea acestora de a depune contestații legale sau administrative ori cereri de scutire.

„Are loc o razie, persoana este dusă la EPP, iar documentele sunt întocmite foarte rapid, în 5-10 minute, înainte de a fi trimisă la o unitate militară”, a declarat Ciuvilaiev. „Se face în așa fel încât în tot timpul cât se află la EPP să nu poată vorbi cu nimeni, să nu poată suna pe nimeni, să nu poată lua legătura cu membrii familiei.”

În prezent, există un singur EPP, în Moscova, dar ar putea urma și altele în Rusia. Ministerul Apărării spune că acesta „accelerează și simplifică” recrutarea, oferind „săli de așteptare confortabile” și „fără cozi”.

„Ei depun plângeri, adesea în mod repetat, nu pentru a-și apăra drepturile, ci pentru a se sustrage de la serviciul militar”, a declarat Andrei Kartapolov, un fost ofițer militar care face parte din comisia de apărare din camera inferioară a parlamentului, în timpul unei dezbateri din februarie privind un proiect de lege pentru înăsprirea regulilor de recrutare.

El a spus că au existat aproximativ 5.000 de astfel de plângeri în fiecare proiect.

Scutirile medicale, respinse

Birourile de recrutare din Rusia nu mai acceptă nici afecțiunile medicale care, în mod normal, ar scuti persoanele de serviciul militar, a declarat Ciuviliaiev. El a spus că se așteaptă ca noile EPP să sporească această practică.

„La EPP, aceste diagnostice și documentele vor fi ascunse sub preș. Comisiile le vor ignora. Celor de la birourile militare de înrolare le place deja să piardă astfel de acte, să le uite și să le ignore", a spus el.

Deși recruților le este interzis prin lege să fie trimiși la luptă, se știe că recrutorii au constrâns sau amenințat recruți înainte de încheierea serviciului lor să semneze contracte pentru a lupta în Ucraina.

„De cele mai multe ori, aceștia nu au acces la avocați sau la organizații pentru drepturile omului; pur și simplu nu au de ales”, a declarat luna trecută pentru Europa Liberă Artiom Klga, un avocat al Mișcării obiectorilor de conștiință.

Legea rusă le interzice celor care luptă pe contract în Ucraina să demisioneze din serviciu până când Kremlinul declară sfârșitul conflictului.

Există, de asemenea, rapoarte despre recruți care au fost uciși în Kursk, regiunea rusă pe care trupele ucrainene au invadat-o în august anul trecut, dar din care au fost, de atunci, aproape scoase.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG