معاون اداری ریاستالوزرای حکومت طالبان با انتقاد از چگونگی اخراج پناهجویان افغان از کشورهای همسایه میگوید که تا کنون حدود ۸۰۰ هزار افغان به گونه اجباری به افغانستان برگشتانده شدهاند.
عبدالسلام حنفی روز چهارشنبه در کابل در نشستی به مناسبت ششم جدی روز تهاجم اتحاد جماهیر شوروی وقت به افغانستان گفت، با کسانیکه به گونه اجباری از کشورهای همسایه برگشت داده شدهاند کمکهای مختلف به شمول پول نقد صورت گرفته است.
او اخراج این مهاجرین را خلاف نورمهای بینالمللی خوانده افزود: "تا حال تخمیناً حدود ۸۰۰ هزار مهاجر متأسفانه برخلاف تمام نورمهای بینالمللی و نورمهای پذیرفته شده میان همسایهها به شکل اجباری اخراج شده که از طرف امارت اسلامی افغانستان الحمدالله به شکل بسیار خوب مدیریت شده است، همرای هر فامیل مقدار ده هزار افغانی کمک صورت میگیرد، از طرف برخی مؤسسات بینالمللی هم همرای آنها همکاری صورت گرفته است."
هرچند روند اخراج اجباری افغانها در چند ماه اخیر از کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه شدت گرفته، اما آقای حنفی مشخص از کدام کشوری نام نبرد.
این در حالیست که شماری از برگشت کنندهها از ایران و پاکستان مدعی اند که هیچ کمک لازم را تا کنون از سوی حکومت و نهادهای کمک کننده بدست نیاورده اند.
امید یکی از افغانهایی که اخیراً از ایران به گونه جبری برگشت داده شده میگوید که بدون هیچگونه کمک مالی به افغانستان اخراج شده و هیچ کمکی هم تا کنون دریافت نکرده است.
او به رادیو آزادی گفت که نیاز جدی به کمک دارد: "من رد مرز شدیم، به مشکلات جدی گرفتار هستم. ترق زمستان است، نه چوب درک دارد، نه گاز، نه مواد خوراکی داریم، پول من هم همونجا ماند، سازمان ملل متحد اگر ما را کمک و دستگیری کند که چوب و مواد بگیریم، بخاطریکه شرایط بسیار سخت است."
سید وقاس یکی از پناهجویان دیگری برگشت داده شده افغان از پاکستان که با خانوادهاش در ولایت ننگرهار زندگی میکند نیز در مورد مشکلاتش به رادیو آزادی گفت: "من تازه از پاکستان برگشتیم، دو سال میشد که به پاکستان مهاجر شده بودیم، از سوی حکومت پاکستان به زور به افغانستان اخراج شدیم، حکومت فقط ۱۰ هزار افغانی با ما کمک کرده و فعلاً کار و بار هم نیست، زمستان هم است و برای خوراک هم چیزی نداریم."
این در حالی است که پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، صدها هزار افغان به علتهای مختلف از جمله تهدیدات امنیتی، فقر و بیکاری به کشورهای همسایه از جمله ایران و پاکستان مهاجر شدند که اخیراً روند اخراج مهاجرین فاقد اسناد افغان از این دو کشور افزایش یافته است.
حکومت پاکستان میگوید که بیش از یک میلیون و هفت صد هزار مهاجر افغان بدون اسناد قانونی اقامت در این کشور بودوباش دارند که همه آنها را اخراج میکنند. ایران نیز میگوید که بیش از پنج میلیون افغان بدون اسناد در این کشور زندگی میکنند که به اخراج آنها به افغانستان ادامه خواهند داد.
بر اساس آمار دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا)، ۲۹ میلیون و ۲ صد هزار افغان در سال ۲۰۲۳ به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که با اخراج هزاران مهاجر از پاکستان و ایران، این تعداد افزایش خواهد یافت.