نگرانیها در مورد وضعیت مهاجران افغانِ در حال اخراج از پاکستان و سرنوشت ناروشنشان با گذشت هر روز در حال افزایش است.
برنامه جهانی غذا، دبلیو اف پی میگوید که هزاران تن از این افراد با دست خالی به افغانستان برگشت داده شده اند.
برنامه جهانی غذا روز چهارشنبه ویدئویی از یک شهروند افغانستان را منتشر کرد که به گفتهاش پس از ۱۴ سال بود و باش در پاکستان اخراج شده است، بیآن که نامش را ذکر کند:
"ما از پاکستان چیزی نیاوردیم، یکی دو کمپل آوردیم. هیچ چیز دیگر نیاوردیم. حالا نمیدانیم چه کار کنیم. هیچ کاری نیست که انجام دهیم."
حکومت موقت پاکستان در ماه نوامبر امسال به گونه رسمی روند اخراج به گفتهاش بیش از یک میلیون و هفتصد هزار مهاجر افغان بیسند را آغاز کرد.
به گفته سازمان ملل متحد و کمیته بینالمللی نجات، در جریان حدود دو ماه اخیر نزدیک نیم میلیون افغان از پاکستان به افغانستان اخراج شده اند.
یک مهاجر افغان مقیم پاکستان که بخاطر حساسیت موضوع خواست نامش افشا نشود، به رادیو آزادی گفت که حکومت طالبان باید در مورد سرنوشت جایدادهای مهاجران افغان با حکومت پاکستان صحبت کند:
"ما اینجا خیلی خیلی مصرف کرده ایم. حالا نمیتوانیم پاکستان را به یکبارگی ترک کنیم. حتی اگر برویم هم باید اموال خود را نصف قیمت بفروشیم. خوب بود که در این مورد بحث میشد و به ما فرصت میدادند. حالا ما با سرنوشت نامعلوم رو به رو هستیم. تعداد زیاد مردم هم اسناد قانونی دارند. اما اموالشان را نصف قیمت میفروشند. آنها جنسی را که ۲۰ لک ارزش دارد، در بدل ۱۰ لک یا ۵ لک می فروشند."
حکومت موقت پاکستان در حالی اخراج مهاجران افغان از آن کشور را آغاز کرده است که وضعیت بشری در افغانستان نگران کننده خوانده میشود.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، بیش از ۲۹ میلیون افغان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
با وصف آن که ادارههای مختلف مدافع حقوق بشر به گونه مکرر از مقامات پاکستان خواسته اند که در شرایط کنونی از اخراج اجباری مهاجران افغان دست بکشند، اما آنها به این درخواستها توجهی نکرده اند.
همسایه دیگر افغانستان، ایران نیز در این اواخر روند اخراج مهاجران افغان را شدت بخشیده است.
سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان به روز چهارشنبه ۶ ماه جدی در نشستی در کابل گفت که کشورها باید با مهاجران افغان مطابق موازین بینالمللی رفتار کنند:
"ما میگوییم چیزی که نورمهای جهان است یا اصول رایجی که ساخته اند، باید در پرتو آن رفتار شود. مهاجران افغانستان دچار مشکل و مصیبت استند. آنها در زمستان سرد در جریان یک ماه برگردانده میشوند و اینجا جا به جا میشوند."
بر اساس آمار کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در حال حاضر حدود ۸ میلیون افغان در داخل افغانستان و بیرون از این کشور به عنوان مهاجر و بیجا شده داخلی در کمپها زندگی میکنند.
در این حال، نهادهای مختلف بشمول برنامه جهانی غذا و نیز حکومت طالبان از کمک رسانی به مهاجران برگشت داده شده از پاکستان خبر میدهند، اما از نرسیدن کمکها به نیازمندان اصلی و بسنده نبودن کمکها شکایت وجود دارد.