رسانه های پاکستانی گزارش میدهند که مرتضی سولانگی سرپرست وزیر اطلاعات و امورپارلمانی پاکستان به روز دوشنبه به مناسبت روزجهانی پناهجویان گفت که اتباع خارجی به شمول افغان ها بدون ویزه برای دایم د در پاکستان زندگی کرده نمی توانند.
روزنامه اسلام آباد پُست گزارش داد که آقای سولانگی درگفتگو با چینل خبری نیوز افزود که درحال حاضرحدود ۲۰ هزار افغان که در دودهه گذشته با نیروهای امریکا درافغانستان همکاری داشتند درپاکستان زندگی می کنند.
وی گفته که از پاکستان بخاطر اخراج مهاجران افغان انتقاد می شود ولی امریکا ومتحدین هنوز نتوانسته اند که این بیست هزار نفر را انتقال دهند.
درعین حال ، صدراعظم موقت پاکستان یکبار دیگر تاکید کرده که حکومت وی با میزبانی مهاجران غیرقانونی امنیت خود را درخطر بیاندازد.
اگرچه انوارالحق کاکر قبلا نیز بارها ادعا کرده که مهاجران افغان درحوادث نا امنی درپاکستان دست دارند ولی در یک مقاله خود به روزنامه گاردین که تازه نشر شده گفته که از اگست سال ۲۰۲۱ حداقل شانزده تن از افغان ها حملات تروریستی درپاکستان انجام داده اند و از جمله دهشت افگنانی که به گفته وی درعملیات قوای پاکستان در امتداد خط دیورند کشته شده اند ۶۵ تن آنها اتباع افغانستان بودند.
صدراعظم موقت پاکستان می افزاید که گروه های جنایت کار که با سازمان های دهشت افگن فعال درمنطقه ارتباط دارند میان مهاجران افغان سرباز گیری می کنند.
انوارالحق کاکرمی گوید که ۹۳ فیصد افغان های مهاجر به گونه داوطلب به کشور خود برگشته اند.
این درحالیست که اکثریت مهاجران افغان اخراج شده در دوماه اخیر از پاکستان می گویند که ازاینکشور به زور اخراج شده اند وبرخی حتی ادعا می کنندازسوی پولیس غارت شده اند.
محمد اکبر ۳۵ ساله که تازه از راه سپین بولدک به افغانستان برگشته است چنین میگوید:
" هر روز ما را بازداشت واذیت می کردند، از ما پول می گرفتند. ما پول می پرداختیم وسپس رها می شدیم. روز دیگر دوباره ما را دربازار گیر می کردند. مال های ما درلیلام رفت همه لیلام شد. تراکتورها بود ، زمین ها ، همه را گذاشتیم ، همه لیلام شدند. یک چیزی که ده لک قیمت داشت به دولک یا پنج لک لیلام شد."
انوارالحق کاکر صدراعظم موقت پاکستان در مقاله خود در روزنامه گاردین نوشته که اگرچه پاکستان از کار ومشاغل شماری از افغان های زحمت کش مستفید شده ولی به گفته وی ورود تعداد بزرگ مهاجران مشکلات ایجاد کرده بود.
وی درادامه می نویسد که بسیاری این افغان ها دربازار سیاه کار می کردند، مالیه نمی پرداختند وفرصت های کار کارگران قانونی را اشغال کرده بودند.
وی میگوید که با وجود تلاش های پیهم حکومت پاکستان برخی مهاجران افغان خود را ثبت نام نمی کردند.
پاکستان به علت اخراج ناگهانی مهاجران افغان با انتقاد شدید برخی کشورها وسازمان های حقوق بشر روبرو شده است.
اسلام آباد درماه اکتوبر گذشته به ۱.۷ میلیون مهاجرافغان که از چندین سال به ا ین سو در پاکستان زندگی می کردند ، کمتراز یک ماه مهلت داد که این کشور را ترک گویند ورنه اخراج خواهند شد.
روند اخراج از اول نومبر آغاز شد و ادامه دارد وتاکنون نزدیک به ۵ صد هزار نفر درحالی به افغانستان برگشته اند که به آغاز فصل زمستان تنها چند روز باقیمانده است.