لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۱۴

یکساله گی مسدود شدن دروازهٔ پوهنتون ها به روی دختران؛ « دانش آموزان نا امید شده اند»


تعداد از زنان و دختران دانش آموز پوهنتون کابل که پس از تاریخ بیست دسامبر سال ۲۰۲۲ دیگر هرگز اجازه نیافتند به صنوف درسی خود برگردند.
تعداد از زنان و دختران دانش آموز پوهنتون کابل که پس از تاریخ بیست دسامبر سال ۲۰۲۲ دیگر هرگز اجازه نیافتند به صنوف درسی خود برگردند.

حکومت طالبان دقیقا یکسال پیش از امروز در ۲۰ دسمبر ۲۰۲۲ با نشر اعلامیه ای گفت که دروازه های پوهنتون ها به روی دختران تا امرثانی مسدود می ماند اما با گذشت یک سال از این اقدام تا هنوز دختران اجازه برگشت به پوهنتون ها را نیافته اند.

خاطره امرخیل محصل پوهنځی طب پوهنتون خاتم النبین بود که دروازه پوهنتون از سوی طالبان به رویش بسته شد، او به رادیو آزادی می گوید که این اقدام باعث شد که همه امیدش را از دست بدهد و افسرده شود:

" همان روز که اعلامیه مسدود شدن پوهنتون ها نشر شد من برای امتحانات آمادگی می گرفتم و اصلا باورم نمیشد و شوکه شده بودم از همان روز همه انگیزه ام از بین رفت و حالا با گرفتن کتاب سر درد می شوم خاطرات بد همان روز برمی گردد. میخواستم جراح موفق شوم اما همه آروزهایم خاک شد مانند من هزاران دختر به آرزوی شان نرسیدند و برخی هایشان از بین رفتند و برخی ها در خانه ها افسرده شدند."

پیش از این حکومت طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکاتب منع کرده بودند که این اقدام ها واکنش های تند را در داخل و خارج از افغانستان به همراه داشت.

تعدادی از دخترانی که از ادامه تحصیلات عالی محروم شده اند
تعدادی از دخترانی که از ادامه تحصیلات عالی محروم شده اند

براساس گزارش ها، از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، خودکشی دختران و زنان جوان به شدت افزایش یافته است و یکی از دلایل عمده آن، مسدود ماندن دروازه های مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتون ها به روی دختران، ممنوعیت کاری زنان و سایر محدودیت های است که طالبان وضع کرده اند.

شبکه تلویزیونی سی ان ان به روز پنجشنبه در گزارشی براساس یافته های داکتران و سازمان های بین المللی گزارش داد که طالبان به وعده شان که حقوق زنان را مانند حکومت دهه نود سلب نخواهند کرد، عملی نکردند و پس از برگشت به قدرت در اگست ۲۰۲۱ ، این گروه محدودیت ها را بگونه تدریجی بر دختران و زنان افغان وضع کرد.

در گزارش سی ان ان به ممنوعیت حق تحصیل دختران بالاتر از صنف ششم، منع رفتن به پارک های تفریحی و حمام ها هم اشاره شده است.

داکتر شکیب احمدی که داکتر سلامت روانی در هرات است به تلویزیون سی ان ان گفته است که پس از برگشت طالبان به قدرت، شمار زنانی که از بیماری های روانی رنج می برند بین چهل تا پنجاه درصد افزایش یافته است و از این میان ده درصد آنها خود کشی کرده اند.

روزنامه گاردین در آگست سال جاری میلادی براساس اطلاعات به دست آمده از یازده ولایت افغانستان گزارش داد که در حال حاضر بیشترین خودکشی را زنان در این کشور انجام می دهند.

همچنان مارک گرین، رئیس مرکز تحقیقاتی ویلسون می گوید که حدود هشتاد درصد خودکشی ها در افغانستان از سوی زنان انجام می شوند.

تصویر آرشیف: دو تن از زنانی که در ولایت هرات دست به خودکشی زده بودند و بعدا در شفاخانه بستر شدند
تصویر آرشیف: دو تن از زنانی که در ولایت هرات دست به خودکشی زده بودند و بعدا در شفاخانه بستر شدند

براساس گزارش سی ان ان، بیشتر زنان و دختران که در افغانستان دست به خودکشی میزنند از مرگ موش و مواد های شوینده استفاده می کنند.

آرزوی چهارده ساله یکی از دخترانی است که برای خودکشی تیزاب نوشیده بود اما جان به سلامت برد.

او به سی ان ان گفته که حالا با برادرش در پاکستان زندگی می کند و می خواهد به زندگی اش ادامه دهد.

با انکه داکتران و نهاد های بین المللی از افزایش موارد خودکشی در میان دختران و زنان افغان خبر داده اند اما حکومت طالبان این موضوع را تایید نمی کند.

وزارت خارجه حکومت طالبان در جنوری امسال به کمشنر حقوق بشر سازمان ملل متحد گفته بود که موارد خودکشی بین زنان و دختران در افغانستان در بیست سال گذشته زیاد بود اما در حال حاضر چنین موارد وجود ندارد.

XS
SM
MD
LG