نشریه دیپلومات
- نشریه دیپلومات در شماره تازه خود در مطلبی به تلاش های زنان افغان توجه کرده است که برای اعاده حقوق خود انجام می دهند.
این نشریه در ادامه گفته است٬ در حالی که سال ۲۰۲۳ به پایان می رسد٬ این سال به عنوان سال مقاومت زنان در منطقه یاد خواهد شد.
نویسنده در ادامه از افغانستان٬ ایالت نا آرام بلوچستان پاکستان و ایران به عنوان جا های یاد کرده است که در آن زنان در برابر بی عدالتی٬ سرکوب و محدودیت ها به مبارزه برخاسته اند.
به باور نویسنده طالبان روند آموزش دختران بالا تر از صنف ششم را در افغانستان به این بهانه متوقف کرده اند که این آموزش ها با تفسیر آنان از شریعت همخوانی ندارد.
در ادامه آمده است که در ایران نیز پولیس روی جاده ها گزمه می کند و رعایت حجاب و پوشش زنان را بررسی می کند. آنان به زنان میگویند که مو های خود را پوشیده نگهدارند و حجاب را رعایت کنند.
مقاله نویس گفته است که زنان در ایران و افغانستان برای آزادی های از دست رفته خود با جدیت مبارزه می کنند.
نشریه دیپلومات با اشاره به نا آرامی ها در بلوچستان پاکستان نوشته است که اعتراضات٬ تحصن ها و مظاهرات در این ایالت زیاد برجسته نمیشود٬ آما آنچه که این روز ها این مظاهرات را بی مانند ساخته است٬ حضور زنان جوانی است که در تظاهرات اسلام آباد سهم میگیرند و حتی رهبری آن را به عهده دارند. این پیشرفت در چنین منطقه یی٬ بی سابقه است.
نشریه «ویک آنلاین»
- اما در این میان نشریه انترنتی «ویک آنلاین» در مطلبی به افزایش موارد خودکشی در میان زنان افغانستان پرداخته است.
این نشریه به نقل از داکتران و کارمندان نهاد های بین المللی نوشته است که تعداد قابل ملاحظه یی از زنان و دختران جوان در افغانستان دست به خود کشی می زنند و این موارد پس از آن افزایش یافته است که طالبان قدرت را به دست گرفته و حقوق زنان و دختران را در این کشور زیر پا کرده وفعالیت های آنان را محدود ساخته اند.
در مقاله گفته شده است با آنکه طالبان وعده داده بودند که نسبت به دور نخست حاکمیت خود٬ این بار برای زنان حقوق بیشتری قایل خواهند شد٬ اما با تسلط به قدرت٬ آنان به سرعت دروازه های مکاتب لیسه را به روی دختران بستند و زنان را از رفتن به پوهنتون ها٬ پارک ها و کارکردن منع کردند.
طالبان حضور زنان را در اجتماع بدون داشتن محرم مرد محدود ساخته اند و در حال حاضر دختران صرف تا صنف ششم درس خوانده میتوانند.
در این مقاله به بخشی از گزارش تلویزیون سی ان ان نیز اشاره شده که در آن به نقل از یک داکتر معالج در هرات به اسم شکیب احمد نقل شده است که با تسلط طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ تعداد بیماران زن ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش یافته و از این میان ده درصد آنان خود کشی می کنند.
در بخش آخر این مقاله آمده است که میزان خود کشی زنان و دختران در افغانستان به این خاطر هم افزایش یافته است که آنان در کنار از دست دادن امید ها و فرصت ها٬ با خشونت های خانواده گی و ازدواج های اجباری و زیر سن نیز دست و گریبان اند.