لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۰۴

واشنگتن: با نقض حقوق زنان و دختران طالبان در برابر خواست خود ایستادگی می‌کنند


آرشیف - یک نیروی طالبان زنان معترض در کابل را با فیر های هوایی متفرق می‌کند
آرشیف - یک نیروی طالبان زنان معترض در کابل را با فیر های هوایی متفرق می‌کند

وزارت خارجه امریکا می‌گوید به رسمیت‌شناسی طالبان به رفتار آنان با زنان و دختران مربوط می‌شود.

ودانت پاتل معاون سخنگوی این وزارت در یک نشست خبری به روز چهارشنبه گفته که طالبان با نقض حقوق زنان و دختران نه‌تنها آینده افغانستان را به عقب می‌اندازند، بلکه به ایستادگی بر سر راه خواست‌شان مبنی بر کسب مشروعیت بین‌المللی همچنان ادامه می‌دهند.

آقای پاتل در پاسخ به سؤالی که حدود دو سال از ممنوعیت بر رفتن دختران افغان بالاتر از صنف ششم به مکتب و پوهنتون در افغانستان می‌گذرد، آیا سیاست جدیدی برای فشار بر طالبان وجود دارد؟ بدون آن‌که مشخص کند گفت ایالات متحده همچنان ابزاری را برای پاسخ‌گو نگهداشتن طالبان در اختیار دارد.

معاون سخنگوی وزارت خارجه امریکا گفت: "ما همچنان تعدادی ابزار در اختیار داریم تا طالبان را پاسخ‌گو نگهداریم، قبل از این هم شنیده اید که گفته ایم «به رسمیت‌شناسی طالبان» به رفتار طالبان با زنان و دختران مربوط می‌شود، تا زمانی‌که آن‌ها [طالبان] نیمی از نفوس خود را مانند نیمی دیگر از حقوق مساوی و دسترسی به مزایا برخوردار نسازند، نه‌تنها آینده افغانستان را عقب نگه می‌دارند، بلکه همچنان بر سر راه خواست‌شان که تمایل به پذیرش و مشروعیت بین‌المللی است، ایستادگی می‌کنند."

رادیو آزادی خواست در این مورد نظر حکومت طالبان را داشته باشد، اما ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت آنان به سؤالات در این مورد پاسخ نداد.

حکومت طالبان پیش از این اما گفته که زنان و دختران افغان از حقوق‌شان مطابق شریعت اسلام برخوردار اند و حکومت آن‌ها شرایط به رسمیت شناخته شدن را تکمیل کرده و از جامعه جهانی خواسته اند تا با آنان تعامل کند.

این در حالی‌ست که روزا اوتونبایوا نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان نیز در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که طالبان از ملل متحد خواهان به رسمیت شناختن اند، اما برعکس برخی اقدامات خلاف منشور این سازمان را انجام می‌دهند.

او روز چهارشنبه در این نشست همچنان گفت تا زمانی‌که طالبان فرمان‌های خود را در مورد وضع محدودیت‌ها بر زنان و دختران لغو نکنند، حکومت ‌شان به رسمیت شناخته نخواهد شد.

حکومت طالبان از زمان به قدرت رسیدن دوباره‌شان در افغانستان در اگست سال ۲۰۲۱ به دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب را ندادند و سپس در دسمبر سال ۲۰۲۲ رفتن آن‌ها به پوهنتون‌ها را نیز ممنوع قرار دادند و به دنبال آن فعالیت زنان در بیشتر اداره‌های دولتی و تمام اداره‌های غیر دولتی به شمول سازمان ملل متحد منع شد.

اما ایالات متحده امریکا برای این‌که حکومت طالبان را وادار کند تا از ممنوعیت‌های خود علیه زنان عقب‌نشینی کند، چه ابزار فشار در دست دارد؟

تمیم عاصی آگاه امور سیاسی و پژوهشگر ارشد در کالج سلطنتی لندن در صحبت با رادیو آزادی می‌گوید، طالبان دو سال فرصت را از دست داده اند و امریکا ابزار زیادی را برای تحت فشار قرار دادن آنان در اختیار دارد.

تیم عاصی کارشناس سیاسی
تیم عاصی کارشناس سیاسی

او این ابزار فشار را چنین مشخص ساخت: "از جمله انزوای سیاسی و دیپلماتیک مطلق طالبان است، دوم این‌ها را از نظام مالی بین‌المللی کاملاً جدا ساخته، سوم بر آن‌ها تحریم‌ها را از طریق ملل متحد وضع کرده، بناً ابزار زیادی سیاسی، مالی و اقتصادی در دست امریکا و سایر قدرت‌ها است که بر طالبان فشار وارد کند و اما متأسفانه فرصت از پیش طالبان رفته است."

با این همه حکومت طالبان تاکنون از موضعش در برابر رفع محدودیت‌ها بر تحصیل و کار زنان عقب نرفته و همواره تأکید کرده اند که فشار نتیجه نمی‌دهد.

جامعه جهانی بارها پیش از این نیز تأمین حقوق زنان و دختران و رفع محدودیت‌ها در برابر آنان را یکی از موارد اساسی برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان دانسته است.

مرتبط

XS
SM
MD
LG