لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۱۴

سازمان های جهانی: برخورد طالبان با زنان باید به عنوان جنایت بشری مورد بررسی قرار گیرد


تصویر آرشیف: طالبان در کابل یک گردهمایی اعتراضی زنان را با شلیک های هوایی پراگنده ساختند
تصویر آرشیف: طالبان در کابل یک گردهمایی اعتراضی زنان را با شلیک های هوایی پراگنده ساختند

در گزارش تازه منتشر شدهٔ سازمان عفو بین‌الملل و کمیسیون بین‌المللی حقوق‌دانان تأکید شده که رویکرد طالبان با زنان و دختران افغان باید به اساس قوانین بین‌المللی به عنوان جنایت ضد بشری و آزار و اذیت جنسیتی تحت بررسی گرفته شود.

این گزارش که صبح روز جمعه منتشر شده است، «جنگ طالبان در برابر زنان: جنایت ضد بشری و آزار و اذیت جنستی در افغانستان» نام‌گذاری شده است.

در این گزارش آمده است، برعلاوهٔ نقض حقوق زنان و دختران، زندانی کردن آن‌ها، آزار و اذیت، ناپدید کردن به گونه اجباری و رویکرد نادرست با آن‌ها، باید بر اساس اساسنامه روم محکمهٔ جزایی بین‌المللی، جنایت ضد بشری و آزار و اذیت جنسیتی تلقی شود.

سازمان عفو بین‌الملل و کمیسیون بین‌المللی حقوق‌دانان در این گزارش خواسته اند که سارنوالان محکمهٔ جزایی بین‌المللی باید در بررسی‌های جاری خود در مورد وضعیت افغانستان آزار و اذیت جنسیتی را به عنوان جنایت ضد بشری نیز اضافه کنند.

زنان همواره برای طرح خواسته های خود مبنی بر رفع محدودیت های وضع شده به پا خاسته اند اما طالبان به این خواسته ها پاسخ مثبت نداده اند
زنان همواره برای طرح خواسته های خود مبنی بر رفع محدودیت های وضع شده به پا خاسته اند اما طالبان به این خواسته ها پاسخ مثبت نداده اند

در گزارش به نقل از اگنیس کالامارد، منشی عمومی سازمان عفو بین‌الملل آمده است:

"پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان، حقوق زنان و دختران شدیداً محدود شده است، در این شکی نیست که این جنگ در برابر زنان است، زنان از زندگی روزمره، کار و تحصیل منع شده‌اند، جلو رفت‌وآمد آزادانهٔ آن‌ها گرفته شده است، زندانی شده‌اند، ناپدید شده‌اند، زنان و دختران افغان مجبور شده‌اند که به‌عنوان اتباع درجه دوم زندگی کنند، خاموش و نادیده بمانند، این همه جرایم بین‌المللی است."

در این شکی نیست که این جنگ در برابر زنان است، زنان از زندگی روزمره، کار و تحصیل منع شده‌اند

او گفته است، زنان افغان قربانی جنایت ضد بشریت و آزار جنسیتی هستند و به واکنش جدی جهانی در این مورد نیاز است.

در گزارش به نقل از او آمده است، "سیستم ظلم و اجبار به اساس جنسیت باید از بین برده شود".
در این گزارش ادعا شده است، حکومت طالبان دختران و زنانی را بازداشت، شکنجه و ناپدید کرده‌اند که در اعتراض‌های مسالمت‌آمیز در برابر راهکار آن‌ها سهم گرفته اند.

بر اساس گزارش، با این زنان در زندان‌ها رویکرد نادرست صورت گرفته و با زور مجبور به اعتراف شده‌اند و از آن‌ها تعهد گرفته شده که دوباره در اعتراض‌ها شرکت نکنند.

در این گزراش همچنان به نقل از سنتیاگو ای کانتون، منشی عمومی کمیسیون بین‌المللی حقوق‌دانان آمده است، برخورد طالبان در برابر زنان، معیار های آزار و جرایم جنسیتی را تکمیل کرده است.

گوشه یی از یک گردهمایی زنان در کابل که با خشونت طالبان مواجه شده است
گوشه یی از یک گردهمایی زنان در کابل که با خشونت طالبان مواجه شده است

او گفته است، "پالیسی و رویکرد طالبان، یک سیستم از ظلم را می‌سازد که هدف آن محروم و محکوم کردن دختران و زنان در سراسر کشور است، گزارش ما نشان می‌دهد که این آزار جنسیتی، پنج معیار جرایم ضد بشریت را تکمیل کرده است".

در گزارش از دولت‌ها خواسته شده است که با استفاده از صلاحیت‌های قضایی بین‌المللی شان، طالبان دخیل در نقض حقوق زنان را محاکمه و مجازات کنند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در مورد گزارش سازمان عفو بین‌الملل و کمیسیون بین‌المللی حقوق‌دانان به پرسش‌ها رادیو آزادی پاسخ نداد، اما پیش از این هر نوع گزارش‌ها در مورد رویکرد تعبیض‌آمیز در برابر زنان را رد کرده‌ است.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

در همین حال برخی از فعالان حقوق زن افغان می‌گویند، اعلامیه‌ها و نکوهش‌ها هیچ سودی ندارد و باید در عمل در برابر طالبان از فشارهای مختلف استفاده شود.

راضیه بارکزی فعال حقوق زن به رادیو آزادی گفت: "جهانیان باید در میدان عمل با زنان افغان بی‌ایستند و اجماع جهانی را در این مورد بسازند، تا وضعیت بد کنونی تغییر کند، اعلامیه‌ها، نکوهش‌ها و ابراز تأسف به درد زنان افغان نمی‌خورد."

یکی دیگر از فعالان حقوق زن که نمی‌خواهد نام‌اش در گزارش گرفته شود، نیز دیدگاه مشابهٔ داشته و از سیاست جهان در برابر افغانستان انتقاد می‌کند:

"نظام درست را تسلیم کسانی کردند که تابع هیچ ارزش انسانی نیستند، به زنان اصلاً به چشم زن نمی‌بینند و فکر می‌کنند که باید در خانه‌ها زندانی باشند و طفل تولد کنند، در اعلامیه آمده است که این جرایم بررسی شود، اما از کدام طریق، آیا طالبان به این تحقیق اجازه می‌دهند؟ آن‌ها اصلاً هیچ نوع قانون را قبول ندارند."

سازمان عفو بین‌الملل و کمیسیون بین‌المللی حقوق‌دانان از کشورها خواسته اند که به حقوق زنان مهاجر افغان توجه کنند و به پناهندگان پاسخ مثبت بدهند.

XS
SM
MD
LG