اکادمی علوم افغانستان برای بار نخست سمینار یک روزه به هدف آگاهی عامه در مورد اضرار مواد مخدر را برگزار کرد.
این سمینار از سوی مرکز فقه و قانون اکادمی علوم برگزار شد.
برهانالله نیازی از سخنرانان این سمینار در رابطه به اجندا و موارد مورد بحث در این سمینار به رادیو آزادی گفت:
"در این سمینار در رابطه به ماهیت مواد مخدر صحبت شد، دلایل حرمت آن از نظر دین اسلام و اضرار آن به صحت انسانها مورد بحث قرار گرفت. هدف از برگزاری این سمینار بیان اضرار مواد مخدر بود. در این سمینار اضرار اجتماعی و زیانهای مواد مخدر به پیکر خانواده به آگاهی عامه رسانده شد و در اخیر آن را در قالب یک قطعنامه به حکومت سپردیم."
محقق یار محمد صمدی آمر دیپارتمنت فقه و قانون در اکادمی علوم افغانستان در رابطه به احکام دین اسلام در رابطه به کشت، تولید، قاچاق و استفاده از مواد مخدر میگوید:
"کشت، تولید، قاچاق و استفاده از مواد مخدر از نظر دین مقدس اسلام حرام است. چیزی که به انسان ضرر میرساند، به ضرر جامعه اسلامی نیز است و چیزی را که خداوند استفاده از آن را حرام کرده، کشت آن نیز حرام است. برخی فقهها میگویند که افراد دخیل در کار و بار مواد مخدر نیز باید همانند فروشندهگان شراب مجازات شوند. هنگامی که مافیای مواد مخدر اعمال بد و نا شایسته را انجام میدهند، قاضی و امیر مسلمان میتواند حکم اعدام را بر وی صادر نماید."
بیشتر جوانان به دلیل عدم آگاهی از اضرار مواد مخدر، به مواد نشهآور معتاد میشوند، از همین رو در این سمینار به این موضوع نیز پرداخته شده بود.
محقق عبدالرحمن عادل رئیس مرکز تفسیر و حدیث اکادمی علوم میگوید:
"ضرر اصلی مواد مخدر این است که استفاده کنندهگان آن از اطاعت خدا به خصوص نماز منع کرده میشوند. افرادیکه به مواد مخدر معتاد اند ما میبینیم که آنان به احکام دین، مخصوصاً نماز توجه ندارند. دوم اینکه انسانها را از ذکر خداوند دور میسازد، درک و مکلفیتی را که ایمان تقاضای آن را دارد، در وجود انسان متضرر میشود. استفاده از مواد مخدر حیا و خواص انسانی را از فرد معتاد میگیرد، اعتیاد منجر به زوال نعمتهای خدا و نزول عذاب میگردد."
- مردم در رابطه به فواید و اثرات مثبت همچو سمینارها بر زندهگی مردم عادی چه نظر دارند؟
"انجنیر نجیب باشنده کابل استم. سمینار دایر شده در اکادمی علوم در رابطه به مواد مخدر خیلی مفید است، اما مردم عام از آن استفاده کرده نمیتواند. بهخاطر اینکه مردم عام از آن استفاده نماید، باید موضوع و مقالات سمینار در کتابها چاپ شده و در رسانهها مورد بحث قرار گیرد، زیرا اکثریت استفاده کنندهگان مواد مخدر مردم عام استند."
"محبالله لبیب باشنده بدخشان، در رابطه به اضرار مواد مخدر بحثهای زیادی صورت میگیرد، اما زمانی که همچو سمینارهای علمی از سوی محققین و دانشمندان دایر میشود، قابل اعتماد و برای مردم مفید است و سطح آگاهی مردم بلند میرود."
"انجنیر محمد یوسف باشنده جلالآباد، سمینار برگزار شده در اکادمی علوم مفید است، زیرا سطح آگاهی مردم بلند میرود و پیشنهاد میکنم که مردم عام نیز باید به این سمینارها دعوت شوند، تا سطح آگاهی آنان در رابطه به مواد مخدر و زیانهای آن بلند برود."
عثمان فروتن معاون پالیسی وزارت مبارزه با مواد مخدر، همچو سمینارها را در بخش کاهش کشت، تولید و استفاده از مواد مخدر مؤثر میداند و از سایر نهادهای اکادمیک میخواهد که در این راستا کار کنند.
وی گفت:
"سمیناریکه در اکادمی علوم دایر گردیده بود بدون شک در بخش آگاهی عامه و جلوگیری از گسترش اعتیاد نقش مهم دارد. این تلاشها باید گسترش یابد. همچو سمینار ها در مبارزه علیه مواد مخدر مفید است و ما خواهان تلاش و مشارکت بیشتر ادارات استیم."
وزارت مبارزه با مواد مخدر با توجه به مشکلات اجتماعی به میان آمده در کشور میگوید، اگر عالمان دین، مراکز علمی-تحقیقی و ادارات دولتی مشترکاً در مبارزه علیه مواد مخدر سهم بگیرند، این مشکل جدی اجتماعی پایان خواهد یافت.
گزارش: محمد اياز ترنک