سرمفتش ایالات متحده امریکا برای بازسازی افغانستان میگوید، عواید مواد مخدر تولید شده در افغانستان در سال ۲۰۱۶ میلادی به (۳،۲) میلیارد دالر افزایش یافتهاست، در حالیکه این مقدار در سال ۲۰۱۵ میلادی (۱،۵۶) میلیارد دالر بود.
در این گزارش شش ماهه سیگار آمدهاست که کشت تریاک و تولید مواد مخدر در افغانستان زمینه دوام حمایت مالی مخالفان مسلح را فراهم کرده و حکومت افغانستان را وادار ساختهاست تا صدها میلیون دالر را در بخش جلوگیری از جرایم و تداوی معتادین به مصرف برساند.
با وجود مبارزه مشترک حکومت افغانستان او جامعه جهانی با کشت تریاک و تولید مواد مخدر در افغانستان، هنوز نیز مواد مخدر بهعنوان تهدید جدی در برابر افغانستان و منبع خوب مالی برای مخالفان مسلح بهشمار میرود.
سیگار در گزارش شش ماههاش که تازه آن را به کانگرس امریکا ارائه کرده در آن آمدهاست که پول به دست آمده از تولید مواد مخدر در افغانستان در سال ۲۰۱۶ میلادی در مقایسه به سال ۲۰۱۵ میلادی (۱.۴۴) میلیارد دالر افزایش داشتهاست.
در گزارش سیگار آمدهاست که دوام کشت کوکنار و تولید مواد مخدر زمینه جرایم و دوام حمایت مالی از مخالفان مسلح را فراهم کردهاست.
اما وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان نا امنی و کاهش در کمکهای جامعه جهانی با برنامه مبارزه علیه مواد مخدر را از عواملی میداند که منجر به افزایش کشت کوکنار و دوام تولید مواد مخدر در افغانستان شدهاست.
جاوید احمد قایم معین پالیسی و استراتژی وزارت مبارزه علیه مواد مخدر میگوید:
" زمانی که در سطح جهانی تقاضا به مواد مخدر افزایش یابد، تولید آن نیز بیشتر میشود. از سوی دیگر کمکهای که از سوی جامعه جهانی در بخش مبارزه با مواد مخدر صورت میگرفت، کاهش یافتهاست. همه این عوامل منجر شدهاند که تولید مواد مخدر افزایش یابد و حال نیز معلومات ما نشان میدهد که در مقایسه به سال گذشته، امسال نیز کشت کوکنار زیاد خواهد بود."
گزارش سیگار در حال نشر میشود که ایالات متحده امریکا برای تغییر وضعیت جنگ در افغانستان روی یک استراتژی جدید کار میکند که به مبارزه با مواد مخدر نیز در آن جا داده شدهاست.
پیش از این سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور تائید کردهاست که مبارزه علیه مواد مخدر در افغانستان موفق نبوده و بهگفته وی این پدیده حیثیت و اعتبار افغانستان در جهان را صدمه زدهاست.
در گزارش سیگار آمدهاست که ایالات متحده امریکا از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۷ میلادی ۸،۶ میلیارد دالر را در بخش مبارزه با مواد مخدر به مصرف رساندهاست.
هرچند در این گزارش در رابطه به سطح کشت کوکنار در سال ۲۰۱۷ میلادی چیزی گفته نشدهاست، اما به دلیل وضعیت نادرست امنیتی، عملیات نیروهای افغان بر ضد مواد مخدر در شش ماه نخست امسال ۶۰ درصد کاهش یافتهاست.
در همین حال هاشم الکوزی رئیس کمیسیون دفاعی و امنیت داخلی مشرانو جرگه میگوید که بخش اعظم عواید مالی به دست آمده از مواد مخدر تولید شده در افغانستان را قاچاقبران جهانی و مخالفان مسلح به دست میآورند.
وی افزود:
" در مناطقی که کشت کوکنار صورت میگیرد همین مناطق در تصرف طالبان قرار دارند و کشت کوکنار در آن بهگونه آزاد صورت میگیرد. بخش اعظمی از عواید به دست آمده از مواد مخدر به قاچاقبران جهانی میرسد و یک فیصدی آن را طالبان به دست میآورند که از آن برای خود تجهیزات و مهمات خریداری میکنند."
شماری از کارشناسان به این باور اند که تطبیق پالیسیهای نامؤثر در بخش مبارزه با مواد مخدر منجر شدهاست که کشت کوکنار و تولید مواد مخدر با گذشت هر سال بیشتر شود.
محمد ظفر معین پیشین وزارت مبارزه علیه مواد مخدر میگوید، برای به دست آوردن نتیجه مطلوب از مبارزه بر ضد مواد مخدر، از تجارب گذشته باید آموخته شود و با توجه به شرایط موجود پالیسیهای مؤثری روی دست گرفته شود و به پروژههای اقتصادی و انکشافی در دهات نیز اولویت داده شود.
گزارش: عبادالله حنانزی