Străzile au fost mărginite pe zeci de kilometri de ucraineni care au întâmpinat 95 de soldați care s-au întors acasă cu un convoi de autobuze în urma unui schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia pe 17 iulie.
În orașul industrial Torețk din regiunea ucraineană Donețk, situația a fost relativ calmă până în luna iunie. Acum, trupele rusești încearcă să avanseze în această zonă.
Lucrurile nu mai sunt la fel de sumbre pentru Ucraina. În ciuda stabilizării unei părți a frontului, Ucraina se confruntă în continuare cu un efort rusesc concentrat care pare să vizeze obținerea unor câștiguri tangibile înainte ca mai mulți soldați ucraineni și arme occidentale să ajungă pe front.
Două dintre mamele din Ucraina care erau cu copiii la spitalul de copii Ohmatdit din Kiev în momentul în care clădirea a fost lovită, pe 8 iulie, de o rachetă rusească, le-au povestit reporterilor RFE/RL cum a fost atacul.
Peste 20.000 de bărbați ucraineni au intrat „ilegal” în R. Moldova, după februarie 2022, arată statistici obținute de Europa Liberă. Dar „ilegal” este în acest context un termen ambiguu: primul lucru pe care îl face fugarul ucrainean ajuns în R. Moldova este să se predea autorităților.
Ieftine și capabile să transporte diferite tipuri de muniție, dronele FPV au schimbat tacticile de luptă în Ucraina, obligând părțile în conflict să încerce noi modalități de a contracara aceste arme temute.
Olanda a anunțat luni, 1 iulie, că va livra Ucrainei primele avioane din cele 24 de avioane F-16 promise anterior. Ele sunt așteptate la Kiev cu înfrigurare, dar și cu unele îngrijorări privind siguranța lor.
Armata ucraineană a capturat un „tanc-țestoasă”. Este un exemplar vechi al unui vehicul de luptă rusesc, care este îmbrăcat într-o carcasă de metale pentru o apărare mai bună. Acest gen de tanc a devenit deosebit de populare în ultima vreme pe linia frontului.
Departamentul de Stat al SUA a ridicat restricțiile de livrare a armelor și de antrenare a membrilor batalionului Azov, parte a armatei ucrainene din 2015, care a jucat un rol important în apărarea orașului Mariupol în primăvara lui 2022. Măsura este criticată dur de Moscova.
La un an după ce barajul ucrainean Nova Kahovka s-a rupt, provocând inundații masive, catastrofa continuă să cauzeze noi probleme - multe clădiri se prăbușesc sau sunt în pericol de prăbușire din cauza rezistenței scăzute și a lipsei de încălzire.
Încarcă mai mult