Linkuri accesibilitate

Numărul refugiaților ucraineni din R. Moldova a crescut cu aproape 20.000 într-un an


Refugiați ucraineni sosind în Republica Moldova prin punctul de trecere Palanca, 26 februarie 2022.
Refugiați ucraineni sosind în Republica Moldova prin punctul de trecere Palanca, 26 februarie 2022.

Peste 135.000 de refugiați se află acum în R. Moldova, cu aproape 20.000 mai mult decât acum un an. Aproape jumătate dintre cei rămași sunt copii și vârstnici, iar doar puțin peste 400 de persoane sunt angajate în acest moment.

Potrivit Inspectoratului General pentru Migrație, peste 68.000 de refugiați ucraineni beneficiază de protecție temporară, dintre aceștia aproximativ 20.000 sunt copii, iar 10.000 au peste 60 de ani.

Cei mai mulți locuiesc în Chișinău, UTA Găgăuzia, Ocnița și Tiraspol, iar cei mai puțini în Șoldănești (73) și Leova (81).

Aproape 4.000 de ucraineni dețin drept de ședere provizorie în R. Moldova, iar dintre aceștia, aproape 3.000 au obținut drept de ședere permanentă. Majoritatea (2.948) au obținut acest drept pentru reîntregirea familiei, 431 pentru muncă, 146 pentru studii, 71 ca investitori străini, iar 22 pentru activități de voluntariat, religioase sau umanitare.

Refugiata care-i ajută pe alți refugiați să acceseze mai ușor servicii medicale în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), de la începutul invaziei ruse, peste 1.400 de cetățeni ucraineni s-au angajat în Republica Moldova, cei mai mulți în Chișinău, Bălți și UTA Găgăuzia.

Sprijin internațional pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), prin intermediul mai multor ONG-uri, continuă să ofere asistență financiară refugiaților ucraineni.

Familia Cerkasov, care a ajuns în Moldova în prima zi a războiului, locuiește în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă. Ei primesc lunar 2.200 de lei din partea UNHCR și odată la trei luni produse de igienă. Soții își suplimentează veniturile prin muncă ocazională la ocolul silvic și la culesul fructelor.

„La împădurire am primit câte 400 de lei pe zi. Cu acești bani reușim să facem față cheltuielilor. În sat e mai ușor, dacă locuiam în oraș, nu am fi reușit. La început primeam mai multe ajutoare, dar suntem mulțumiți și de atât”, spune Larisa Cerkasov.

La începutul războiului, în Volintiri locuiau peste 300 de refugiați ucraineni, acum au mai rămas doar 17. Cei mai mulți au plecat în Uniunea Europeană.

Peste 2.000 de refugiați au obținut cetățenia R. Moldova

De la începutul războiului, peste 3.400 de cetățeni ucraineni au solicitat cetățenia R. Moldova, iar mai mult de 2.300 au obținut-o, potrivit Registrului de stat al populației.

În sistemul de azil al Republicii Moldova sunt înregistrate 534 de persoane, cu 60% mai puțin decât acum un an: o persoană are statut de refugiat, 208 beneficiază de protecție umanitară, iar 325 se află în proces de examinare a cererilor.

Republica Moldova s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari valuri de refugiați per capita din Europa, de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022. Aproximativ 200.000 de ucraineni au ajuns în Moldova doar în primele două luni de război, iar în total peste 1,4 milioane de persoane au tranzitat țara.

În 2024, poporul Republicii Moldova a primit o mențiune de onoare la Premiul Nansen pentru Refugiați al UNHCR, pentru solidaritatea și sprijinul oferit refugiaților ucraineni. Această recunoaștere subliniază răspunsul rapid și compasiunea cu care autoritățile și cetățenii Moldovei au gestionat una dintre cele mai mari crize de strămutare forțată din istoria modernă a Europei.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG