În vremurile noastre inundate de prezent, istoria s-a devalorizat. Trecutul e, în acelaşi timp, foarte încăpător şi foarte neînsemnat. Un număr enorm de figuri şi evenimente apar şi dispar aruncate fără prea multe discuţii în trecut. Apariţia şi dispariţia frenetică a actualităţii, a făcut din trecut un spaţiu nelimitat în care cade şi se transformă în nimic tot ce era viu cu cîteva minute sau, în cazurile mai norocoase, cu cîteva ore mai înainte. Trecutul a devenit, astfel, un coş de gunoi infinit. Iar coşurile de gunoi nu interesează.
De aici, declasarea istoriei care a pierdut aproape tot în faţa prezentului neîncetat. Lipsa de importanţă a ce a fost şi nu mai e a ajuns una din rarele legi universal acceptate. Consensul e rupt, uneori, de erupţii ciudate care readuc la suprafaţă trecutul în înfăţişări bizare şi, de regulă, jenante pentru gardienii prezentului.
Iată, de pildă, ultima erupţie atestată, aşa cum a început şi continuă ea, sub privirile derutate ale mediilor de informare, opiniei publice şi autorităţilor.
Totul a început într-un apartament banal, într-un bloc nu mai puţin banal din München. O descindere a poliţiei a deschis un univers secret şi sordid, împănat de valori şi frumuseţi incomparabile. Firul care a condus poliţia în apartamentul octogenarului Cornelius Gurlitt a pornit, acum cîţiva ani, de la un control de rutină la frontiera germano-elveţiană. Gurlitt avea asupra lui 9000 de euro. Nimic ilegal. Ceva a lăsat, însă, impresia că lucrurile duc mai departe şi autorităţile germane au decis să îl supravegheze discret pe C. Gurlitt. După cîeva luni, cînd apartamentul lui Gurlitt a fost percheziţionat, anchetatorii au dat, mai întîi, peste munţi de conserve expirate, ziare îngălbenite şi vechituri stivuite alandala. Un apartament de bătrîn maniac.
În spatele resturilor, se ascundeau, însă, un secret şi o minune. 1400 de tablouri, desene şi gravuri de mari maeştri moderni. La un loc, un mare muzeu de artă contemporană, înghesuit într-o vizuină cu conserve. Valoare cumulată: în jur de 1 miliard de euro. Între lucrări, cîteva capodopere imediat recognoscibile de Chagall, Matisse şi Picasso. Restul, e o avalanşă de lucrări necunoscute ale celor mai cunoscuţi artişti ai anilor 1900-1930: Otto Dix, Franz Marc, Emil Nolde. Dar adevărul e că, în afara procurorilor germani, nimeni nu are, încă, o imagine completă asupra tezaurului din spatele conservelor.
Povestea acestei descoperiri şocante nu e de înţeles în afara istoriei: iar istoria e, şi în acest caz, un labirint contradictoriu. Cîteva date, azi uitate de marele public şi citate doar în lucrări academice, pot fi de folos. Cazul Gurlitt nu e o curiozitate demnă de prima pagină a ziarelor şi, la drept vorbind, nu e nici măcar un caz cu nume de persoană. Ce s-a deschis în faţa noastră odată cu uşa apartamentului din München e istoria însăşi, istoria care nu poate fi îndesată într-un coş de gunoi, nici măcar atunci cînd doarme printre resturi.