Cu gândul la pruncul ce-l aștepta, o viitoare tânără mamă, Ecaterina, întreba redacția ziarului „Cultura Moldovei” în îndepărtatul august 1963, dacă sărbătorirea tradițională a nou-venitului pe lume cu cumetri și colaci nu aducea a „manifestare reacționară”.
Despre semiconductori în RSS Moldovenească a început să se vorbească tot mai pe larg la începutul anilor 1960. Presa a popularizat cu pasiune această temă de mare interes academic și economic.
Conform unei cutume din Uniunea Sovietică, ministrul învățământului public din RSS Moldovenească, E.S. Postovoi, a adresat la 1 septembrie 1963 un cuvânt către elevi și corpul didactic.
După război, cât a trăit Stalin, în RSS Moldovenească fuseseră instruiți peste patru mii de specialiști de înaltă calificare în diverse domenii.
Uniunea pictorilor din RSSM și Editura „Cartea moldovenească” au organizat în vara lui '62 al doilea „concurs republican” pentru cea mai bună „placardă politică”, consacrată îndeplinirii hotărârilor congresului al XXII-lea al PCUS. Au fost depuse 30 de lucrări de la pictori profesioniști și amatori.
Prima victimă în ascensiunea lui N.S. Hrușciov la putere, la câteva luni de la trecerea la cele veșnice a lui Stalin, a fost temutul L.P. Beria. După ce i s-au pus cătușe, o plenară a CC al PCUS a dispus excluderea „renegatului” Beria din partid și din toate funcțiile de stat.
În vara anului 1953 peste 700 de tineri absolvenți ai școlilor medii au depus cerere de înscriere la Universitatea de Stat din Chișinău, 850 – la Institutul agricol, circa 600 – la Institutul de medicină, 376 – la Institutul pedagogic din Tiraspol și mai mult de 100 – la Conservatorul din Chișinău.
75 de tineri din diferite țări din Europa, Asia, Africa și America au fost găzduiți în luna iulie 1962 în tabăra internațională de muncă a tineretului din satul Ciobruci, de pe malul Nistrului.
În vara anului 1963 un grup mare de „soli sovietici ai păcii” au plecat într-o cursă auto prin diverse orașe din URSS, după care au vizitat Turcia, Italia, Iugoslavia, Bulgaria și România.
La împlinirea a 150 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, „Muzeul republican de arte plastice” din Chișinău a inaugurat o expoziție de pictură, consacrată „prieteniei frățești dintre popoarele moldovenesc, rus și ucrainean”.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi