Președintele Trump a publicat alte șase scrisori privind tarifele vamale pe rețeaua sa Truth Social. Printre acestea se numără o scrisoare adresată Republicii Moldova, în care anunță tarife de 25%.
Alte țări vizate sunt Brunei, produsele căreia ar urma să fie taxate tot cu 25%, precum și Algeria, Irak și Libia - cu 30%.
Oficiali de la Chișinău au confirmat primirea notificării oficiale.
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, a precizat însă că tariful vamal de 25% este mai mic decât cel propus inițial de SUA, acum trei luni, de 31%.
„Decizia vine într-un context comercial global complicat, iar Guvernul a făcut demersurile necesare pentru a avea un impact minim al schimbării politicii comerciale a SUA”, a scris Doina Nistor, într-o postare pe Facebook.
Ea a adăugat că guvernul va continua dialogul cu autoritățile americane și cu producătorii locali pentru a găsi soluții care să mențină competitivitatea produselor moldovenești pe piețele externe.
În paralel, Moldova explorează piețe alternative, în special Uniunea Europeană, unde sunt direcționate deja trei sferturi din exporturile moldovenești.
SUA s-au situat anul trecut pe locul 14 în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 2,5%. Totuși, exporturile noastre către SUA au scăzut cu 40% în ultimele luni, a precizat ministrul.
Scrisoarea lui Trump invocă „comerțul echitabil”
În scrisoarea adresată președintei Maia Sandu, Donald Trump subliniază că tariful de 25% este „mult mai mic decât nivelul necesar pentru a elimina deficitul comercial” al SUA cu Republica Moldova, pe care îl consideră „o amenințare majoră pentru economia și securitatea națională” a Statelor Unite.
Trump acuză politicile tarifare și netarifare ale Moldovei de-a lungul anilor pentru crearea acestui deficit, pe care îl descrie drept „nesustenabil”.
Totodată, liderul american încurajează investitorii moldoveni să producă direct pe teritoriul SUA, precizând că, în astfel de cazuri, tarifele nu vor fi aplicate, iar aprobările pentru investiții vor fi acordate „rapid, profesional și procedural, în câteva săptămâni”.
În schimb, Trump avertizează că orice majorare a taxelor de către Chișinău va duce la o creștere suplimentară a tarifelor impuse de Washington, adăugându-se peste cele 25% deja stabilite.
Impactul asupra exporturilor moldovenești
Datele statistice indică un deficit comercial în defavoarea Republicii Moldova, care importă din SUA bunuri și servicii în valoare de aproximativ 135,25 milioane de dolari anual, cu 50% mai mult decât exportă (90,23 milioane de dolari în 2024).
Exporturile moldovenești către SUA au înregistrat o creștere de 46% în 2024 față de 2023, piața americană reprezentând al zecelea partener comercial al Moldovei.
Principalul produs de export al Republicii Moldova către SUA este alcoolul, în special vinurile dulci, care au generat 52 de milioane de dolari în 2024, reprezentând circa 58% din totalul exporturilor către această piață.
Exporturile de alcool au cunoscut o creștere spectaculoasă, de cinci ori față de 2023, piața americană ajungând să absoarbă 20% din exporturile de alcool ale Moldovei.
Decizia de a impune tarife Moldovei face parte dintr-o politică mai amplă a administrației Trump, care, în aprilie 2025, a introdus tarife vamale pentru majoritatea partenerilor comerciali ai SUA, variind între 10% și 49%.
China a fost vizată cu tarife de 34% (ulterior majorate la 104%), Uniunea Europeană cu 20%, Marea Britanie cu 10%, iar țări precum Cambodgia (49%), Vietnam (46%) și Sri Lanka (44%) au primit cele mai ridicate cote.
Deși inițial tarifele urmau să intre în vigoare pe 9 aprilie, Trump a acordat o pauză de 90 de zile, până pe 9 iulie, pentru negocieri comerciale, menținând însă un tarif de bază de 10%.
Știre completată cu informații de pe Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te