Ministerul Finanțelor a anunțat vineri, 28 martie, că începând din aprilie, va emite lunar valori mobiliare de stat (VMS) pe platforma electronică destinată vânzării acestora direct persoanelor fizice. Până acum, emisiunile de VMS-uri aveau loc trimestrial.
Senatul României a adoptat joi, 27 martie, un amendament prin care prelungește plafonarea prețurilor la electricitatea exportată în R. Moldova. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și aprobat în lectură finală de Camera Deputaților.
Guvernul de la Chișinău s-a aliniat normelor UE pentru introducerea pe piață a „alimentelor noi”. Printre acestea sunt produse obținute prin nanotehnologii și modificare genetică, precum și așa-numitele proteine alternative, carnea artificială, insectele sau produsele pe bază de insecte.
În Republica Moldova, femeile câștigă, în medie, cu 15,6% mai puțin decât bărbații, iar în unele sectoare diferența este de 42%. Deși legislația prevede egalitatea salarială, nimeni nu verifică dacă aceasta este aplicată în practică.
Mii de porci sunt sacrificați după depistarea focarului de pestă porcină africană la două cele mai mari ferme de porci din R. Moldova. Acum, consumul de carne de porc este scăzut și nu există deficit pe piață, dar înainte de Paște prețurile vor crește cu 20%, spun producătorii.
Satele din Zona de Securitate, Varnița și Copanca, au fost conectate la rețele electrice din dreapta Nistrului, dar vor primi electricitate de la Chișinău doar în „situații excepționale”, a anunțat pe 24 martie Biroul politici de reintegrare al guvernului moldovean.
Mai mulți reprezentanți ai sectorului agricol au solicitat luni, 17 martie, într-o conferință de presă, scoaterea cânepii industriale din legislația care reglementează substanțele stupefiante. Ei au mai cerut și ca atribuțiile de control să revină Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Guvernul a aprobat în ședința din 13 martie un plan de 22 de măsuri prin care tinde să obțină independența energetică față de Rusia și să integreze piața de energie a R. Moldova cu cea a Uniunii Europene până în 2030. Pentru realizare acțiunilor, vor fi folosiți cei 250 milioane euro oferiți de UE.
Autoritățile de la Chișinău au anunțat că mobilizează tot mai mulți muncitori la lucrările de construcție a liniei electrice aeriene Vulcănești - Chișinău. Șantierul lucrărilor se întinde în prezent pe o lungime de peste 80 de kilometri, susține Ministerul Energiei.
Agenția de Dezvoltare Franceză (ADF) va oferi R. Moldova un credit de 30 de milioane de euro. Alături de un grant oferit de Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW), creditul va finanța lucrările de renovare energetică a 30 de clădiri publice din R. Moldova. Europa Liberă a aflat care sunt acestea.
Republica Moldova a primit luni, 10 martie, un lot de 18 mii de contoare inteligente, procurate cu sprijinul Italiei, care a oferit anterior un grant de 10 milioane de euro în acest sens. Autoritățile spun că aparatele vor fi instalate în mai multe localități din țară.
R. Moldova a fost acceptată joi, 6 martie, în Zona unică de plăți în euro (SEPA), decizie care va facilita plățile internaționale în euro pentru cetățeni și mediul de afaceri, a anunțat Banca Națională a Moldovei. Decizia a fost luată de Consiliul European de Plăți.
Încarcă mai mult