Linkuri accesibilitate

După ce SUA a majorat tarifele vamale, unii exportatori moldoveni privesc spre piețele europene și asiatice


Anul trecut, aproape jumătate din exporturile din R. Moldova în SUA le-au reprezentat vinurile de desert. Producătorii spun că se vor orienta spre alte piețe.
Anul trecut, aproape jumătate din exporturile din R. Moldova în SUA le-au reprezentat vinurile de desert. Producătorii spun că se vor orienta spre alte piețe.

Câteva zeci de exportatori moldoveni, care operează pe piața din Statele Unite, caută alternative pe piețele europene și asiatice, după ce de miercuri, 9 aprilie, au intrat în vigoare taxele vamale majorate anunțate de președintele american Donald Trump.

Într-o discuție cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), aproximativ 40 de producători moldoveni din domeniul vinicol, agroalimentar și textil care vând produse în SUA încă estimează impactul pe care îl vor avea tarifele vamale de 31 la sută impuse de SUA importurilor din R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MDED, producătorii încă analizează cum vor funcționa noile reguli, după ce administrația Trump a impus tarife vamale majorate pentru produsele importate din majoritatea țărilor.

Din totalul exporturilor de 2,5% către SUA, vinurile de desert au reprezentat 48% din totalul exporturilor anul trecut.

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Stefan Iamandi, a spus în discuțiile cu autoritățile că „după succesul avut pe piața americană anul trecut, este foarte greu să estimăm imediat impactul pe care îl vom resimți”. El crede că acum producătorii de vinuri trebuie să se extindă și mai mult pe piața europeană „pentru a rămâne competitivi”.

Imagine de la întrunirea reprezentanților ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării cu exportatorii moldoveni care operează pe piața SUA, 9 aprilie.
Imagine de la întrunirea reprezentanților ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării cu exportatorii moldoveni care operează pe piața SUA, 9 aprilie.

Sectorul serviciilor ar putea fi afectat

Statele Unite sunt însă „un client important în special în sectorul de logistică și transporturi”. Reprezentanții unui parc IT din R. Moldova, în care sunt peste 600 de companii care declară SUA drept piață de export, spun că s-ar putea atesta „o scădere în veniturile acestor companiilor care deservesc piața SUA”.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice susțin că vor evalua impactul asupra fiecărui produs exportat în SUA și vor propune modalități de adaptare la noile tarife. Ei spun că au inițiat și discuții cu partenerii europeni în căutarea unor piețe de alternativă.

Într-un interviu oferit recent Europei Libere, ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării a spus că R. Moldova va fi afectată mai mult indirect de tarifele impuse de SUA, în cazul în care tarifele americane vor duce la scumpiri sau încetinirea producției în industrii cheie ale UE de care este legată parțial economia moldoveană.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat în SUA produse în valoare de 90 milioane de dolari, iar importurile au reprezentat 1,5%, ceea ce înseamnă 135 milioane de dolari din totalul importurilor. R. Moldova exportă în SUA, pe lângă vinurile de desert (48%), sucuri de fructe (14%), dispozitive din plastic și articole de transport (9%), alcool (5%), produse de patiserie (2%) și confecții textile (3%).

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG