Viticultorul Sergiu Galușca are podgorii în două regiuni ale R. Moldova și o mică vinărie. Aproape 70% din vinurile pe care le produce au ca destinație piața din Statele Unite.
Când și-a lansat afacerea cu nouă ani în urmă, țintea piețele din China și Vietnam. Dar a trebuit să renunțe pentru că s-a ciocnit de taxele vamale mari de acolo.
„Ne-am reorientat spre piața americană, pentru că taxa vamală pentru China era de 48%”, spune viticultorul și fondatorul vinăriei Unicorn.
Acum, când se majorează și taxele pentru exportul în America tocmai când aceasta a devenit piața sa principală, se teme că va fi lovit din plin.
„Am vorbit cu distribuitorul din SUA și el spune că prețurile pentru vinurile noastre vor crește, respectiv, exporturile se vor micșora și va trebui să căutăm piețe alternative”, a spus Gălușca Europei Libere.
Datelor statistice arată că, în anul 2024, R. Moldova a exportat în SUA bunuri în valoare de 90,23 milioane de dolari (2,5% din toate exporturile moldovene). Vinurile îmbuteliate au numărat peste jumătate din exporturile moldovene pe piața americană.
Exporturile de vinuri moldovenești peste ocean au crescut de la an la an. Dacă în 2022 în America au ajuns vinuri în valoare de 3,2 milioane de dolari, în 2023 cifra s-a dublat – 6,7 milioane de dolari, iar în 2024 a crescut de încă șapte ori.
„În ultimul an, a existat o explozie a exportului de vinuri îmbuteliate pe piața din SUA, de aceea cu siguranță vor exista și efecte”, a spus Europei Libere Adrian Digolean, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Este devreme să înțelegem pe deplin cum vor fi afectați exportatorii, dar „este cert că vor fi”, spune oficialul.
Guvernul a început imediat discuții cu Oficiul Național al Viei și Vinului și cu exportatorii, iar premierul Dorin Recean a promis deja ajutoare celor afectați.
Lovitură, după un sprijin american masiv
Prin tarifele aplicate lumii întregi, președintele Donald Trump a aplicat o lovitură în Republica Moldova unei industrii pe care Statele Unite au ajutat-o să crească și să se dezvolte în urma embargourilor rusești de după 2006.
Chiar brandul „Wine of Moldova” al Oficiu Național al Viei și Vinului responsabil cu promovarea vinurilor moldovenești în lume a fost creat în 2013 cu sprijinul Statelor Unite, prin USAID.
Vestita Agenție a Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională pe care administrația Trump tocmai o închide oferea chiar în 2023 ajutoare de sute de mii de dolari producătorilor moldoveni pentru a-și mări exporturile printr-un program întitulat „Moldovan Wine Export Assistance”.
Sergiu Galușca și-a putut pune pe roate exporturile tot cu sprijinul USAID. „Toate medaliile de aur și argint câștigate la expoziții internaționale de vinuri de producătorii moldoveni sunt meritul USAID”, spune Galușca.
„Vinăria din Vale” este un alt producător de vinuri care exportă în SUA. Diana Davidescu, managera financiară a companiei, a spus Europei Libere că, din cauza taxelor vamale de 31% pentru mărfurile moldovenești, va căuta alte piețe, unde tarifele sunt mai mici.
„Aceste taxe vor afecta sectorul, vom vedea cu cât. Totuși, compania noastră lucrează mai mult cu Canada și, probabil, vom duce acolo ceea ce anterior exportam în SUA”, a spus Davidescu.
Cu cele 31% care au lovit-o, R. Moldova se află pe la mijloc după procentul taxelor vamale impuse de Donald Trump lumii, printr-un ordin executiv semnat pe 2 aprilie.
Președintele american a spus că introduce o taxă vamală universală de 10% pentru toate importurile în SUA, dar și tarife reciproce mai mari pentru circa 70 de țări, mai ales cele cu care Statele Unite au o balanță comercială puternic negativă.
Potrivit datelor oficiale, R. Moldova importă din SUA cu circa 50% mai mult decât exportă, adică are o balanță comercială negativă și este ea partea dominată în această relație.
În 2024, R. Moldova a exportat în SUA bunuri în valoare de 90,23 milioane de dolari. În aceeași perioadă, a importat din SUA bunuri în valoare de 135,25 milioane de dolari.
Peste 62% din exporturile moldovene pe piața americană au fost reprezentante de vinuri, sucuri de fructe și nuci, restul fiind de alcool, îmbrăcăminte, cabluri, produse de brutărie etc.
La aflarea veștii de peste ocean despre tarifele de 31%, guvernul de la Chișinău a anunțat imediat că va sprijini antreprenorii care exportă bunuri și servicii în Statele Unite ca aceștia să-și poată „menține competitivitatea”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te