Linkuri accesibilitate

Cea de-a doua inculpată din dosarul Evgheniei Guțul, plasată sub control judiciar


Svetlana Popan (dreapta) și Evghenia Guțul discută cu avocații înainte de ședința de judecată din aprilie 2024.
Svetlana Popan (dreapta) și Evghenia Guțul discută cu avocații înainte de ședința de judecată din aprilie 2024.

Svetlana Popan, judecată alături de guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid Șor, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Ea nu poate părăsi localitatea sa de domiciliu și trebuie să predea instanței pașaportul.  

Decizia a fost luată de Judecătoria Buiucani pe 7 aprilie. Magistrata Ana Cucerescu a admis parțial demersul procurorilor, care ceruseră ca Popan să fie plasată în arest pentru 30 de zile, după ce bașcana Evghenia Guțul, la fel inculpată în acest dosar, a încercat să părăsească R. Moldova.

La ședința de judecată din 7 aprilie, acuzatoarea de stat Cristina Gladcov a anunțat că procurorii au primit scrisori de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) despre comportamentul Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan „care fac parte din grupul criminal organizat” condus de oligarhul fugar Ilan Șor.

SIS a anticipat că acestea ar putea să fugă din țară atunci când procesul lor se va apropia de final și a dat drept exemplu cazurile deputatului Alexandr Nesterovschi, care a dispărut înainte să fie condamnat la 12 ani de închisoare, și al deputatei Marina Tauber, care nu se află în țară de câteva luni.

Pe de altă parte, avocatul Svetlanei Popan, Constantin Bria, crede că, prin aceste scrisori, SIS a încercat să „intimideze instanța” și să-i indice ce decizie să adopte. Bria mai susține că nu exista nicio hotărâre judecătorească care să confirme faptul că Ilan Sor conduce o organizație criminală și că Gutul și Popan ar face parte din ea.

Svetlana Popan a declarat că se prezintă „cu bună credință” la toate ședințele de judecată de până acum și a cerut ca demersul procurorilor să fie respins. La rândul său, Evghenia Guțul a spus că nici ea, nici colega sa „nu merită” să se afle în penitenciar și că reținerea și arestul ei reprezintă un „linșaj public”.

Guțul susține că, în timpul procesului a plecat de mai multe ori peste hotare după ședințele de judecată și, la întoarcere în țară, venit în instanță direct de la aeroport. Bașcana a mai spus că, din cei peste 20 de angajați din oficiul Partidului Șor, pe banca acuzaților au ajuns doar ele două, iar de ceilalți oamenii legii „au uitat” sau i-au „intimidat” ca să depună marturii împotriva lor.

Demersul procurorilor privind arestul Svetlanei Popan urma să fie examinat în instanță vineri, pe 4 aprilie. Procurorii l-au înaintat pe 27 martie, după reținerea Evgheniei Guțul, dar nu l-au transmis avocaților Svetlanei Popan, ca aceștia să-și poată pregăti poziția de apărare. Acuzatoarea de stat Cristina Gladcov a propus instanței să le ofere avocaților 40 de minute ca să facă cunoștință cu demersul, însă judecătoarea a spus că documentul este voluminos și necesită mai mult timp pentru a-l studia.

Procuroarea a insistat ca demersul să fie examinat pe 4 aprilie, spunând că există riscul ca inculpata să se eschiveze. Avocatul Constantin Bria a promis să transmită instanței pașaportul Svetlanei Popan, ca dovadă că ea nu intenționează să părăsească țara.

Pentru ce sunt judecate Guțul și Popan

Judecătoria Buiucani examinează, din primăvara anului 2024, un dosar cu privire la finanțarea ilegală a fostului partid Șor, în care sunt inculpate Evghenia Guțul și Svetlana Popan.

Potrivit acuzării, fiind secretare în departamentului de monitorizare, planificare şi control al formațiunii oligarhului Ilan Şor, cele două au fost implicate în organizarea protestelor antiguvernamentale ale Partidului Șor din anul 2022. Procurorii susțin că astfel ele au „acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea unui grup criminal organizat”, în sumă de 42,4 milioane de lei.

Reținută pe aeroport și arestată pentru 20 de zile

Evghenia Guțul a fost reținută în seara de 25 martie pe Aeroportul Internațional Chișinău, când se pregătea să zboare la Istanbul. Reținerea a fost dispusă într-un alt dosar penal, în care procurorii investighează finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2023 pentru alegerile bașcanului Găgăuziei, pe care Guțul le-a câștigat. Oamenii legii susțin că dețin informații că Guțul intenționa să părăsească definit țara, ca să se eschiveze de justiție.

Pe 28 martie, Judecătoria Ciocana a dispus arestul guvernatoare pentru 20 de zile. Apărarea susține că măsura preventivă este aplicată ilegal, iar Guțul avea de gând să se întoarcă în Moldova. Guțul spune că dosarele ei ar fi fabricate la comanda autorităților, fiind un act de „persecuție a opoziție”, în timp ce guvernanții îndeamnă ca procesele din justiție să nu fie politizate.

În paralel, acuzatorii au cerut ca Guțul să fie arestată și în dosarul examinat de Judecătoria Buiucani. Pe 1 aprilie, judecătoarea Olga Bejenari a respins solicitarea lor, explicând că Guțul deja se află în arest și nu poate fugi.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG