Soții Lozovan și Gîrleanu nu s-au prezentat în instanță, iar avocații lor au spus că nu știu unde se află aceștia.
Judecătorul Sergiu Stratan a ajuns la concluzia că probele prezentate în instanță de procurorul Gheorghe Caragia confirmă învinuirea. El a stabilit pentru Irina Lozovan o pedeapsă de 6 ani de închisoare și de 5 ani - pentru Pavel Gîrleanu, în ambele cazuri cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 5 ani.
Cei 30.000 de dolari care i-au fost transmis primarului de Ocnița ca mită, reținuți ca și corp delict, vor fi confiscați și trecuți în folosul statului.
În timpul pronunțării sentinței, în fața Judecătoriei Buiucani s-au adunat zeci de susținători ai Irinei Lozovan și ai guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul, care a fost adusă la aceeași judecătorie pentru o măsură preventivă.
În ultimul său cuvânt, rostit în instanță pe 12 martie, Irina Lozovan a pledat nevinovată și a spus că dosarul ar fi fost fabricat pentru „a persecuta opoziția”. Soțul deputatei, consilier raional la Ocnița din partea Partidului „Renaștere”, Pavel Gîrleanu, a susținut poziția ei.
Avocații au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel.
De ce anume au fost învinuiți soții?
Pe 2 august 2023, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că l-a reținut pe Pavel Gîrleanu, imediat după ce acesta i-a transmis 30.000 de dolari primarului orașului Ocnița, Victor Artamaniuc. În schimbul acestor bani, edilul ar fi trebuit să părăsească Partidul Socialiștilor și să adere la Partidul „Renaștere”. Gîrleanu și Lozovan i-ar mai fi promis încă un milion de lei pentru primărie, în calitate de investiții pentru proiecte de infrastructură.
- Te-ar putea interesa și: „15 minute de rușine și devii milionar”. Primarul din Ocnița a mărturisit în instanță cum a fost ademenit să adere la „Renaștere”
După ce dosarul a fost trimis în instanță, a ieșit la iveală că Artamaniuc colabora cu Centrul Național Anticorupție (CNA) și înregistra audio și video discuțiile cu cei doi soți. El a declarat la proces că Lozovan conștientiza riscurile de imagine legate de schimbarea partidului și l-a consolat spunându-i că, după „15 minute de rușine”, va deveni milionar.
Acuzarea susține că soții au primit acei 30.000 de dolari de la oligarhul fugar Ilan Șor. Pe de altă parte, inculpații au susținut în instanță că banii erau ai lor și i-ar fi primit de la părinți, ca să construiască o anexă la casa lor din Ocnița, în care să trăiască fiica lor însărcinată.
- Vezi și: ”Așa este în politică”. Deputata Lozovan a depus mărturie în procesul său de corupție politică
Audiată în instanță, Lozovan a explicat că și-a dat seama că nu are timp să creeze o organizație raională de partid înainte de alegerile locale din octombrie 2023 și a decis că va fi mai simplu să-l plătească pe primar, în speranța că plecarea lui din PSRM și aderarea la „Renaștere” va fi urmată de colegii lui de echipă.
Avocații celor doi susțin că dosarul a fost fabricat, iar primarul și angajații CNA i-ar fi provocat pe soții Lozovan și Gîrleanu să comită infracțiunea.
Precedentul Nesterovschi
Pe 19 martie, Judecătoria Buiucani l-a condamnat la 12 ani de închisoare pe colegul Irinei Lozovan, deputatul Alexandr Nesterovschi, pentru corupere pasivă și crearea condițiilor pentru finanțarea ilegală a unui partid politic. Nici el nu s-a prezentat la pronunțare și, la fel, a fost anunțat în căutare.
Acum 2 ani, deputații Lozovan și Nesterovschi au părăsit împreună Partidul Socialiștilor, iar peste câteva luni au aderat, tot împreună, la Partidul „Renaștere”, care face parte din blocul „Victorie”, fondat de oligarhul fugar Ilan Șor după ce partidul lui a fost scos în afara legii.
În septembrie 2023, cei doi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar procesele lor în instanță s-au desfășurat în paralel.
Cu o zi înainte să fie pronunțată sentința, Nesterovschi a dispărut. Potrivit directorului Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteață, el intrat în Ambasada Rusiei de la Chișinău pe 18 martie seara și apoi a fost transportat cu o mașină cu numere diplomatice în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale, unde s-ar afla și acum.
Cu câteva ore înainte de ședința de judecată, agenția de presă de stat din Rusia Ria Novosti a anunțat că președintele rus Vladimir Putin i-a oferit lui Nesterovschi cetățenia Federației Ruse, pe motiv că acesta ar fi persecutat de autoritățile moldovene.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te