لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۲۷

روزا اوتونبایوا: وضعیت بشری و حقوق بشری در افغانستان نگران کننده است


روزا اوتونبایوا نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان
روزا اوتونبایوا نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان

شورای امنیت سازمان ملل متحد نشستی را دیشب به وقت افغانستان، برگزار کرد و در آن وضعیت این کشور را به بررسی گرفت.

روزا اوتونبایوا نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان در این نشست گفت که وضعیت بشری، حقوق بشری به ویژه حقوق زنان و دختران در افغانستان نگران کننده است و بانوان را از اجتماع خیلی دور کرده است:

"یوناما به صورت گسترده، از عدم پذیرش حقوق مدنی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مردم افغانستان نظارت می‌کند. پالیسی‌ها و اقدام‌های ثبت شده نزد ما، شامل سرکوب زنان و دختران، خشونت‌های علنی، مجازات بدنی و جانی، نبود حکومت همه شمول و به حاشیه راندن اقلیت‌ها می‌شود."

اوتونبایوا همچنان گفت که وضعیت امنیتی در افغانستان بهتر شده اما افزود که امنیت با پرداخت بهای بزرگ از سوی نیمی از جمعیت افغانستان به دست آمده است.

او همچنان از تعیین کردن نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان حمایت کرد و گفت که ارزیابی‌ها از سوی این نماینده می‌تواند حقایق در افغانستان را بازتاب دهد.

نصیر احمد فایق سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد
نصیر احمد فایق سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد

در نشست دیروز (۶ مارچ) نصیر احمد فایق سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد نیز حضور داشت و برگزیدن نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان را مهم دانست:

"این نماینده نقش خیلی حیاتی را برای به میان آمدن دخالت موثر جامعه بین المللی با افغانستان جهت ایجاد اجماع قدرتمند ایفا خواهد کرد و با کسب حمایت تمامی جوانب دخیل، زمینه گفتگو‌های بین افغان‌ها را فراهم می‌کند تا در نتیجه از مبدل شدن افغانستان به یک کشور باثبات، مرفه و همه شمول اطمینان به دست آید."

این‌سو طالبان مخالفت‌شان را با تعیین نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان ابراز کرده و گفته اند که در موجودیت یوناما به گماشتن نماینده ویژه نیازی نیست. هشدار هم داده اند که در صورت گماشتن نماینده ویژه با او همکاری نخواهند کرد.

در اجلاس دیروز شورای امنیت، نماینده‌های پانزده کشور به شمول نماینده‌های پنج عضو دایمی این شورا حضور داشتند.

همۀ آنها از تمدید ماموریت یوناما در افغانستان حمایت کردند اما در مورد تعیین شدن نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان ملاحظاتی داشتند.


در حال حاضر، علاوه بر امریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه که اعضای دایمی شورای امنیت استند، الجزایر، اکوادور، گیانا، جاپان، مالتا، موزمبیق، کوریای جنوبی، سیرا لئون، سلووینیا و سوئیس عضویت موقت شورای امنیت را دارند.

نمایندگان این کشورها، همه از رعایت حق کار، آموزش و فعالیت‌های اجتماعی زنان و دختران در افغانستان حمایت کردند و از طالبان خواستند که محدودیت‌ها بر بانوان را بردارند.

نماینده‌های هند، پاکستان و ایران که اعضای شورای امنیت نیستند، در نشست دیروز از صلح و ثبات و رفاه در افغانستان حمایت کردند.

رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران و ایجاد حکومت همه شمول همواره خواست اصلی جهانیان برای تعامل با طالبان بوده اما طالبان که این خواسته‌ها را نپذیرفته اند، استدلال می‌کنند که برای زنان و دختران بر اساس شریعت حقوق‌شان را تامین کرده اند و اینکه حکومت‌شان همه شمول است.

با گذشت بیش از دو و نیم سال از بازگشت طالبان به قدرت، تا اکنون هیچ کشوری حکومت سرپرست آنها را به رسمیت نشناخته اما برخی کشور‌ها با طالبان تعامل دارند و دیپلمات‌های‌شان را به کابل فرستاده اند و نماینده‌های طالبان را نیز پذیرفته اند.

مرتبط

XS
SM
MD
LG