لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۴ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۳۸

گوترش: ممنوعیت دسترسی دختران و زنان به تحصیل و کار در افغانستان باید لغو شود


آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد
آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد

آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد می‌گوید که ممنوعیت "ظالمانۀ" دسترسی دختران به آموزش و تحصیل و ممنوعیت اشتغال زنان در افغانستان باید لغو شود.

او به روز سه‌شنبه و یک روز پس از پایان نشست دوحه در مورد افغانستان در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود نوشت که زنان و دختران افغان باید بتوانند به گونۀ کامل و معنادار در تمام جنبه‌های زندگی از چوکی در صنف‌های درسی گرفته تا میزهایی که در آن تصمیم گیری می‌شود، شرکت کنند.

حکومت طالبان با آنکه آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیل دختران را ممنوع کرده و بر کار زنان در بیشتر اداره‌های دولتی و تمامی اداره‌های غیردولتی هم ممنوعیت وضع کرده، اما همواره مدعی است که حقوق زنان در چارچوب شریعت اسلام تامین است.

آنتونیو گوترش به روزهای یک‌شنبه و دوشنبۀ هفته جاری میزبان نشست دوحه در بارۀ افغانستان بود.

سرمنشی ملل متحد در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود افزوده که یک سلسله دست‌آورد‌ها در بخش‌های امنیت، فساد و جلوگیری از تولید تریاک در افغانستان انجام شده، اما به گفتۀ او کار‌های بیشتری باید انجام شود.

او تاکید کرده که جامعۀ جهانی باید به تلاش خود ادامه دهد تا اطمینان حاصل شود که نیازها و حقوق همه افغان‌ها اولویت اصلی مقامات حاکم است.

ثریا: در هر نشست می‌نشینند و یک یادآوری در اعلامیه‌های خود دارند، اما عملی نمی‌کنند

در این حال شماری از زنان افغان با انتقاد از نبود اقدامات عملی برای رفع ممنوعیت‌ها بر زنان در افغانستان زیر حاکمیت طالبان مدعی اند که جامعۀ جهانی همواره خواست‌های این چنینی را به نشر پیام‌ها و صدور اعلامیه‌ها خلاصه کرده است.

ثریا و کبرا، دو بانوی ساکن پروان و بامیان به رادیو آزادی گفتند:
"در هر نشست می‌نشینند و یک یادآوری در اعلامیه‌های خود دارند، اما عملی نمی‌کنند، چرا عملی نمی‌کنند؟ از هر طریق که می‌شود یا از طریق زور و فشار یا وضع تحریم‌ها یا از هر طریقی اقدامات جدی انجام شود و به مشکل ما خانم‌های افغان رسیدگی صورت بگیرد."

"متاسفانه که تا حال ما هیچ گونه تغییرات در وضعیت زنان در افغانستان نداریم، ما دیگر نمی‌خواهیم تنها در این مورد اعلامیه و یا نشست باشد می‌خواهیم اقدامات عملی در کار داشته باشند."

آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد همچنان نوشته که بسیاری از افغان‌ها فقیر هستند، برای تامین غذای خود تلاش می‌کنند و بدون دسترسی به آموزش، مراقبت‌های صحی یا کار زندگی می‌کنند.

به گفتۀ او، بیش از نیمی از جمعیت افغانستان در سال جاری به کمک نیاز خواهند داشت، اما طرح واکنش بشردوستانه آنها برای افغانستان کمتر از ۳ درصد بودجۀ مورد نیاز خود را دریافت کرده است.

زهرا، یک بانوی بی‌بضاعت در شهر کابل می‌گوید که به کمک‌های فوری بشردوستانه نیاز دارد.

او به رادیو آزادی گفت:
"خدا شاهد چیزی نداریم همین حالا نه مواد سوخت داریم نه خوراکه، هیچ نداریم در خانه به یک رقم زندگی را می‌گذارنیم، نیاز به کمک داریم، شوهرم مریض است کار نمی‌تواند روزگارم خیلی بد است."

این در حالی است که بر اساس آخرین گزارش دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه ملل متحد (اوچا) در سال ۲۰۲۴ بیش از نیم جمعیت افغانستان یعنی نزدیک به ۲۴ میلیون تن به کمک‌های بشری نیاز خواهند داشت.

XS
SM
MD
LG