ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان میگوید که نگران رقم بالای خودکشی دختران در افغانستان است.
آقای بنت در گزارش تازهاش در بارۀ وضعیت حقوق بشری در افغانستان افزوده که ۵۰ درصد از خودکشیها در این کشور در میان دختران جوان رخ میدهد و این موارد بیشتر در جنوب افغانستان صورت گرفته است.
او این گزارش را روز پنجشنبه در ۵۵مین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو ارائه کرد.
بهگفته آقای بنت، وضعیت حقوق بشری در افغانستان همچنان رو به بدتر شدن است و همچنان تبعیض، سرکوب و محرومیت زنان و دختران در افغانستان زیر حاکمیت طالبان نهادینه شدهاست، وضعیتیکه به گفتۀ او به مثابۀ آزار و اذیت بر اساس جنسیت، جنایت علیه بشریت به حساب میآید.
آنچه حکومت طالبان همواره آن را رد کردهاست.
در همین حال، برخی از شاهدان عینی خودکشی دختران جوان میگویند، خانوادههای آنها بیشتر مجبور به پنهان کردن این قضایا میشوند.
یکی از آنها که بنابر مشکلات امنیتی نمیخواهد ناماش در گزارش ذکر شود به رادیو آزادی مدعی است که در اوایل ماه گذشته میلادی طالبان در مکروریان شهر کابل یکی از دوستاناش را به اتهام بدحجابی بازداشت کردند که پس از رهایی خودکشی کردهاست:
"در راه با یک دختر دوستم روان بودم، چند نفر از موتر پایان شدند و این دختر را بردند، من را چیزی نگفتند، اما دختر را با زور سوار موتر کردند، هر قدر سر و صدا کرد، اما او را بردند و سه روز بعد وقتیکه دوباره خانه آمد همان روز خودکشی کرد."
به گفتهٔ این بانو، خانوادهٔ این دختر تا اکنون نتوانسته که قضیهٔ خودکشی دختر شان را رسانهای کنند و به گفته او بهخاطر مشکلات امنیتی مجبور شدهاند تا سکوت کنند.
رقیه ساعی، فعال حقوق زن در صحبت با رادیو آزادی افزایش خشونتها و محدودیتها را از عوامل خودکشی دختران و زنان عنوان میکند:
"متأسفانه طالب وضعیت کنونی را که به بار آورده بر رو ح و روان زنان افغانستان تأثیر بسیار بدی گذاشته، از یکسو مشکلات اقتصادی و از سوی دیگر اجازهٔ کار و تحصیل را ندارند که به ناامیدی مواجه شده و اقدام به خودکشی میکنند، در طول دو سال چند ماه گذشته دختران در ولایات مختلف اقدام به خودکشی کردهاند."
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان در گزارش خود به خشونت و بدرفتاری به شمول سوء استفاده جنسی علیه کودکان در برخی از مدارس دینی نیز اشاره کردهاست.
آقای بنت میافزاید اتهاماتی مبنی بر اینکه این بدرفتاریها توسط معلمان مدارس دینی انجام میشود وجود دارد که بهگفته او در برابر این عمل خود "معافیت" دارند.
در مورد گزارش تازهٔ ریچارد بنت و اظهارات فعالان حقوق زن و شاهدان عینی در مورد خودکشی زنان و دختران از حکومت طالبان پرسیدیم، اما ذبیحالله مجاهد به پرسشهای رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.
اما پیش از این اتهامها و گزارشهای اینچنینی را رد کرده و همواره مدعی شدهاند که حقوق همه افغانها به ویژه زنان و اقلیتها در افغانستان تأمین است.