با آنکه حدود یک ماه به آغاز سال تعلیمی جدید در مناطق سردسیر افغانستان باقی مانده است، توماس ویست نماینده ویژه ایالات متحده امریکا برای افغانستان میگوید که همه خواهان بازگشایی مکاتب و پوهنتونها بروی دختران در افغانستان و برگشت زنان به زندهگی اجتماعیشان اند.
او به روز جمعه در یک رشته تویتها در شبکه ایکس (تویتر سابق) خود نوشته که در مورد تأمین منافع مشترک در افغانستان یک اجماع قوی وجود دارد.
آقای ویست که به تازهگی پس از اشتراک در نشست دوحه به واشنگتن بازگشته است از انتونیو گوترش سرمنشی سازمان ملل متحد و قطر برای میزبانی این نشست تشکر کردهاست.
در این حال شماری از دختران بازمانده از آموزش در افغانستان نیز خواهان ادامه تعلیم و تحصیل در سال جدید تعلیمی اند.
عاطفه و نمیرا دو تن از این دختران ساکن در کابل به رادیو آزادی چنین گفتند:
"سال جدید تعلیمی پیشرو داریم و امیدوار هستیم که دروازههای مکاتب به روی دختران باز شود تا آنان بتوانند به تحصیلاتشان ادامه دهند. این دیگر خواست یا خواهش نیست حق ما است، ما حق خود را میخواهیم."
"آرزو دارم که در سال نو مکتبهای دختران باز شود، دختران درس بخوانند و به پوهنتون بروند چون بچهها نمیتوانند به تنهایی مشکل افغانستان را حل کنند."
حکومت طالبان هنوز به طور رسمی در مورد اینکه آیا دختران در آغاز سال جدید خورشیدی اجازه آموزش بالاتر از صنف ششم را خواهند داشت یا خیر، چیزی نگفته است، اما چند روز پیش شیر محمد عباس ستانکزی معاون سیاسی وزارت خارجه حکومت طالبان در مراسم فارغالتحصیلی دختران از یک مدرسه دینی در کابل بار دیگر بر فراهم شدن زمینه آموزش به دختران در افغانستان تأکید کرد.
او تنها راه پیشرفت را تحصیل دانست و علم را بر زن و مرد واجب خواند.
این درحالیست که پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان در اگست ۲۰۲۱، دروازه های مکاتب بالاتر از صنف ششم به روی دختران بسته شدهاست.
نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان از تعهد قاطع در نشست دوحه برای کمک به افغانها نیز صحبت کرده گفته که در مورد ثبات اقتصادی و مالکیت آینده اقتصادی افغانها نگرانیهایی وجود دارد.
توماس ویست گفته که در این نشست در مورد اقتصاد، تعهدات روشن افغانها شنیده شده و تلاشهای جهانی برای ارائه کمکهای بشردوستانه به بیش از ۲۶ میلیون افغان در سال گذشته مورد بررسی قرار گرفت.
او افزوده که هیچ کشوری نمیخواهد با تهدید تروریزم از جانب افغانستان روبهرو شود. او همچنان به اجرای ممنوعیت کشت خشخاش از سوی طالبان اشاره کرده گفته که بر اساس ارزیابی نهاد مربوطه سازمان ملل، کشت خشخاش ۹۵ درصد در این کشور کاهش یافته است.
نماینده ویژه امریکا برای افغانستان به دیدار با نمایندهگان جامعه مدنی افغانستان در نشست دوحه نیز اشاره کرد و با تأکید بر اینکه ایالات متحده از برگزاری اینگونه نشستها در ارتباط با افغانستان تحت رهبری سازمان ملل متحد حمایت میکند، گفت که منافع افغانها و منافع مشترک بینالمللی باید راهنمای چنین نشستها باشد.