وزارت خارجه ایالات متحدۀ امریکا با اشاره به عدم اشتراک طالبان در نشست دوحه میگوید که طالبان تنها افغانهایی نیستند که در آیندۀ افغانستان سهم دارند.
متیو میلر، سخنگوی این وزارت روز سهشنبه در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت، طالبان در نشست دوحه شرکت نکردند، زیرا به گفتۀ او، آنها اهداف متفاوتی را دنبال میکنند.
او اما مشخص نکرد که طالبان چه اهدافی را دنبال میکنند.
او در پاسخ به سوالی به عدم شرکت نمایندۀ طالبان در نشست دوحه و همچنان امتناع نمایندگان روسیه و ایران از دیدار با نمایندگان جامعۀ مدنی افغانستان گفت که "طالبان تنها افغانهایی نیستند که در آیندۀ افغانستان سهم دارند."
او به این دو کشور توصیه کرده است که نه تنها با طالبان بلکه با جامعۀ مدنی افغانستان نیز تعامل داشته باشند.
نمایندگان ویژۀ روسیه و ایران از دیدار با پنج نمایندۀ جامعه مدنی و فعالان حقوق زنان افغانستان در نشست دوحه خودداری کردند.
حکومت طالبان به این اظهارات سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا واکنش نشان نداده است، اما پیش از این اعلام کرده بود که به دلیل عدم پذیرش خواستههایش در نشست دوحه شرکت نکرده است.
متیو میلر همچنان گفت که ایالات متحدۀ امریکا به احترام طالبان به حقوق بشر و جلوگیری از تبدیل شدن افغانستان به مرکز تروریزم تأکید کرد.
او گفت:
"ما در تلاش به دست آوردن چند مورد هستیم. در نخست اینکه افغانستان به کانون گرم تروریستها مبدل نشود که کشورهای دیگر را هم متاثر بسازد. دوم اینکه ایجاد یک حکومت همه شمول و فراگیر است که همه طرفها در آن حضور داشته باشند و سوم نگرانیها در رابطه به عدم احترام طالبان به حقوق بشر به خصوص حقوق دختران و زنان است."
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به سخنان متیو میلر به تلویزیون ملی افغانستان تحت کنترل حکومتشان گفته است که طالبان در حال حاضر نمایندۀ افغانستان است و امریکا طعم مداخلات خود را در بیست سال گذشته چشیده است.
همچنان کرن دیکر، شارژدافیر ایالات متحدۀ امریکا برای افغانستان در صفحۀ ایکس، توییتر خود در ارتباط به پایان نشست دوحه نوشته است که تعهد ایالات متحده به مردم افغانستان و جامعۀ مدنی قوی است و مشتاقانه منتظر شنیدن نظریات بیشتر از افغانها در مورد آیندۀ کشورشان است.
این در حالی است که برخی آگاهان سیاسی و دیپلماتان پیشین به این باور هستند که عدم اشتراک طالبان در نشست دوحه تعامل آنها با جهان و امریکا را متاثر میسازد.
شکریه بارکزی، سفیر پیشین نظام جمهوری مخلوع افغانستان در ناروی و فعال سیاسی در صحبت با رادیو آزادی گفت که عدم اشتراک طالبان در نشستی که نمایندگان کشورهای مختلف حضور داشت، رابطۀ آنان را با کشورهای عضو سازمان ملل متحد بدتر میسازد:
"فراموش نکنیم منافعی که طالبان دنبال میکنند روابطی که طالبان میخواهند ایجاد کنند به خیر و صلاح مردم افغانستان نیست و این روابط میتواند منافع طالبان را تأمین کند. ما باید تفاوت بین منافع افغانستان، حضور افغانستان در جامعۀ جهانی و منافع طالبان را بدانیم."
محمد اسحاق اتمر، آگاه امور سیاسی در صحبت با رادیو آزادی میگوید:
"اینکه طالبان در رقابتهای منطقوی شامل شدند و آنها کوشش میکنند از رقابتها منطقوی و دنیا سود ببرند، به نظرم در کوتاه مدت برای شان سود دارد، اما در درازمدت به نفع افغانستان نیست."
این در حالی است که حکومت طالبان تاکنون از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است و جامعۀ جهانی نیز همواره بر احترام طالبان به حقوق بشر به ویژه رعایت حقوق زنان تأکید کرده است، موضوعی که طالبان همواره مدعی اند که آن را در چوکات شریعت اسلام رعایت کرده اند.