سازمان خبرنگاران بدون مرز می گوید که طالبان نباید مانع کار خبرنگاران افغان شوند.
این سازمان در اعلامیه ای که سه شنبه(۲۳ جنوری) منتشر شد گفته که استخبارات طالبان در چند روز گذشته حداقل سه خبرنگار افغان را دستگیر کرده که دو تن از آنها پس از دو روز از زندان آزاد شده اند.
بر اساس اعلام این سازمان، احسان اکبری خبرنگار افغان خبرگزاری"کیودو" جاپان که به تاریخ ۱۷ جنوری در کابل دستگیر شده بود، همچنان در توقیف طالبان به سر می برد.
احسان اکبری ابتدا از سوی استخبارات احظار شد و فردای آن روز طالبان به خانه او رفته، وسایل کار او را با خود بردند.
در اعلامیه ای بخش جنوب آسیای سازمان خبرنگاران بدون مرز، گفته شده که دستگیری های مکرر خبرنگاران توسط استخبارات طالبان، تهدیدی برای خبرنگاران مستقل و آزادی رسانه ای است و از طالبان خواسته که احسان اکبری را هر چه زودتر آزاد کرده و از دستگیری های خبرنگاران دیگر جلوگیری کنند.
کمیته حمایت از خبرنگاران (CPJ) نیز در اعلامیه ای بر آزادی احسان اکبری تاکید کرده گفته است که ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان دستگیری اکبری و مصادره تجهیزات کاری وی را تایید کرده، اما مجاهد به کمیتۀ حمایت از خبرنگاران گفته که خبرنگار"کیودو" نیوز را به دلیل ادعای عضویت او در گروه های مخالف طالبان دستگیر کرده اند که با آنها در تماس بود و به آنها اطلاعات داده است.
کمیته حفاظت از خبرنگاران گفته که طالبان باید بدون هیچ قید و شرط فوراً اکبری را آزاد کرده و از دستگیری خبرنگاران به خاطر کارشان خودداری کنند.
پس از اکبری، احمد جواد رسولی مالک خبرگزاری موسوم به"گردش اطلاعات" و عبدالحق حمیدی ادیتر آن نیز به مدت دو روز توسط استخبارات طالبان زندانی شده بودند.
نیروهای طالبان در هفته گذشته نیز ساختمان رادیوی "نن اف ام" را در خوست محاصره کرده و حداقل سه تن از کارمندان و خبرنگاران این رادیو را زندانی کردند.
در اعلامیه ای در صفحه فیس بوک رادیوی"نن اف ام" با ارائۀ جزئیات این رویداد گفته شده که مسول این رادیو نیز از سوی قوماندان پولیس طالبان در خوست به مرگ تهدید شده است.
عزیز احمد تسل مدافع خبرنگاران و مسوول کابل پرس کلب نیز می گوید:
"متاسفانه شروع سال ۲۰۲۴ برای خبرنگاران یک شروع خوب نبود، خبرنگاران تهدید شدند، خبرنگاران زندانی شدند. همین چند روز پیش دو خبرنگار توسط طالبان دستگیر شدند. اصلاً دلیل آن واضح نیست که به کدام دلیل گرفتار شده بودند. خبرنگاران تحت فشارهای ذهنی و روانی قرار دارند. صدای خبرنگار اجازه نشر را ندارد، متاسفانه خبرنگاران افغان در وضعیت خوب قرار ندارند."
از زمانی که طالبان در اگست ۲۰۲۱ دوباره قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، شماری از خبرنگاران دستگیر و زندانی شدند. یکی از این افراد مرتضی بهبودی افغان-فرانسوی است که در جنوری ۲۰۲۳ دستگیر شد و ۲۸۴ روز را در زندان طالبان گذراند. او پس از آزادی و رسیدن به فرانسه گفت که طالبان او را شکنجه نموده و با او رفتار غیرانسانی کرده اند.
چندی پیش مرکز خبرنگاران افغانستان نیز در اعلامیه ای گفت که سال ۲۰۲۳ میلادی شاهد نقض حقوق خبرنگاران افغان و موضع تند طالبان علیه آنان بوده و بر اساس این مرکز، در سال گذشته ۱۶۳ مورد تخطی از حقوق خبرنگاران به ثبت رسیده که از جمله ۶۱ مورد آن مربوط به دستگیری خبرنگاران بوده است.
آرش همایون